Prima pagină » Economic Local » ApaVital, o mizerie din viața ta. Clienții primesc apă murdară și tulbure: „De câțiva ani își bat joc de noi și promit că vor rezolva problema” – FOTO

ApaVital, o mizerie din viața ta. Clienții primesc apă murdară și tulbure: „De câțiva ani își bat joc de noi și promit că vor rezolva problema” – FOTO

30 mai 2023, 02:00, 6 ,
Andrei ROTARU, în Economic Local

Zeci de localnici din satele Liteni și Ulmi riscă să rămână fără apă potabilă. Aceștia au făcut mai multe sesizări către compania ApaVital, cum că nu mai au presiune la apă și că actualul rezervor nu mai face față cererii tot mai crescute din cele două sate. Mai mult de atât, apa din zonă este foarte murdară și tulbure, iar aceștia se tem să o consume din cauza pericolelor la care se expun

În ultima vreme, o problemă alarmantă și persistentă a apărut în anumite comune din județul Iași, aceea de apă murdară și lipsa presiunii adecvate la robinetele localnicilor. Această situație a generat nemulțumire și revoltă în rândul comunităților afectate care se confruntă cu dificultăți semnificative în obținerea apei potabile de calitate. ApaVital se laudă cu sloganul

„ApaVital, o parte din viața ta”, dar de fapt ar trebui să fie „o mizerie din viața ta”.

Zeci de localnici din satele Liteni și Ulmi riscă să rămână fără apă potabilă

Mai mulți localnici din satele Liteni și Ulmi, aflate în comuna Belcești, sunt profund nemulțumiți și revoltați de situația în care se află, având probleme grave cu presiunea la apă și calitatea acesteia. Oamenii susțin că actualul rezervor nu mai face față cererii tot mai crescute și că există riscul de a rămâne fără apă potabilă.

Presiunea de la robinete este atât de scăzută încât aparatele de încălzire instantanee nu mai funcționează. Ciudat este faptul că problemele cu presiunea la apă afectează anumite străzi situate în apropierea rezervorului companiei ApaVital. În plus, apa furnizată este murdară și tulbure, punând în pericol sănătatea și igiena locuitorilor.

„Am un robinet instant de încălzire a apei care nu mai pornește. M-am uitat pe caracteristici și îi trebuie o anumită presiune ca să pornească. Oricum, presiunea e foarte scăzută”, declară un localnic din satul Liteni.

O echipă de reporteri de la BZI a vizitat recent satele Liteni și Ulmi, pentru a investiga aceste probleme semnalate de localnici. Filtrele de apă utilizate de unii locatari sunt extrem de murdare, iar apa care trece prin ele are o culoare maronie-roșiatică alarmantă.

„Uitați-vă cum arată aceste filtre. Asta vi se pare că este apă bună de băut”, declară un alt localnic din Liteni.

Locuitorii s-au plâns de aceste probleme timp îndelungat către autoritățile locale și furnizorul de apă, însă soluțiile propuse sau măsurile luate nu au rezolvat situația în mod corespunzător. Localnicii afirmă că, deși au semnalat deficiențele în repetate rânduri, s-au simțit ignorați și lipsiți de sprijin.

„De câțiva ani, își bat joc de noi și promit că vor rezolva problema”, declară Costel Merinde, un alt localnic din satul Liteni.

ApaVital nu pomenește nimic de apa murdară și tulbure

În urma investigației efectuate de BZI, s-a luat legătura cu furnizorul de apă, pentru a obține un punct de vedere și măsuri concrete în legătură cu problema apei murdare și lipsei presiunii la robinete. Însă reprezentanții ApaVital au declarat că cea legată de presiunea apei apare doar în lunile de vară, atunci când consumul de apă crește semnificativ.

Această declarație este în contradicție cu experiența și reclamațiile localnicilor din satele Liteni și Ulmi, care susțin că persistă pe străzile respective pe tot parcursul anului. Această discrepanță între declarațiile furnizorului de apă și experiența reală a comunității accentuează frustrarea și nemulțumirea acestora.

„Problemele de presiune scăzută apărute zilele trecute în localitățile Ulmi și Liteni din comuna Belcești au fost generate de creșterea consumului de apă. În mod normal, cu excepția lunilor de vară, APAVITAL S.A. nu se confruntă cu probleme legate de furnizarea apei către utilizatori. Odată cu apariția temperaturilor ridicate intervine un grad ridicat de simultaneitate a consumurilor și pe fondul utilizării iresponsabile a apei pentru tipuri de consumuri ce nu sunt prevăzute în standarde, se ajunge la epuizarea rezervelor din rezervoarele de înmagazinare”, declară Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relaţii cu Publicul al ApaVital.

Reprezentanții oficiali ai ApaVital susțin că problemele cu presiunea apei vor fi rezolvate odată cu finalizarea lucrărilor la noua „Conductă de aducțiune Bălțați-Belcești pentru alimentarea cu apă a comunelor Bălțați, Belcești, Coarnele Caprei, Focuri, Gropnița, județul Iași”.

„Problemele de presiune a apei din zona Belcești vor fi rezolvate în următoarele zile, odată cu finalizarea investiției «Conductă de aducțiune Bălțați-Belcești pentru alimentarea cu apă a comunelor Bălțați, Belcești, Coarnele Caprei, Focuri, Gropnița, județul Iași», în valoare de 16.093.643,27 lei, fără TVA, realizată din fonduri proprii ale APAVITAL S.A. Conducta de aducțiune, de 400 mm diametru, cu lungimea de 11,6 km, a fost construită între localitățile Bălțați și Belcești, pentru a alimenta cu apă potabilă comunele Bălțați, Belcești, Coarnele Caprei, Focuri și Gropnița. În cadrul lucrărilor de investiții au mai fost realizate o stație de pompare din beton armat în incinta cantonului Belcești și subtraversări ale râului Bahlui și ale căii ferate”, mai declară Răzvan Manolache.

În concluzie, situația apărută în comunele Liteni și Ulmi din județul Iași, în legătură cu apa murdară și lipsa presiunii adecvate, este una extrem de alarmantă și necesită o rezolvare urgentă și eficientă. Zeci de localnici din satele Liteni și Ulmi riscă să rămână fără apă potabilă, ceea ce pune în pericol sănătatea și igiena lor.

Comentarii
  • Cat timp directori Apavital vor fi numiti politic, situatia va fi aceeasi.

  • Cat timp cetatenii vor folosi apa potabila pentru udatul gradinilor, cat timp se vor bransa ilegal ( singuri, sau ajutati de firme de casa ale primarilor) , siruatia va continua. Nu vedeti ca in toata Europa e criza de apa?! In alte tari , utilizarea apei in alte scopuri decat cele prevazute in contract este amendata zdravan. La noi nimeni nu respecta nimic!

  • De 9 ani tot va spun ca conducerea apamortal este corupta plina de escroci si putori alcooliste in frunte cu directorii ,se fura din materiale ,utilaje ,unelte ,muncitorii sunt platiti f prost ,se cere spaga la fiecare angajare ,muncitorilor li se pune pumnul in gura daca spun ceva despre ilegalitatile din apa mortal precum ca apa este toxica si despre lucrarile si bransamentele ilegale facute de sefii din apamortal …etc etc

  • mafia dorus si cu ciorile din ticau fura pe rupte din materialele din firma de f multi ani si nimeni nu vede si nu zice nimic ???

  • Penalii ,mitomanii ,borfasii si gunoaiele din apavital iasi trebuiau arestati de cand a plecat tatuca nikita dzeu sa il ierte

  • curva de nichita nu a murit doar s.a multiplicat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *