Prima pagină » Local » ApaVital modernizează stațiile de epurare din județul Iași. Compania investește 25 de milioane de euro în acest proiect
ApaVital modernizează stațiile de epurare din județul Iași. Compania investește 25 de milioane de euro în acest proiect

ApaVital modernizează stațiile de epurare din județul Iași. Compania investește 25 de milioane de euro în acest proiect

25 iul. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan, în Local

ApaVital investește sume importante de bani pentru modernizarea stațiilor de epurare din județul Iași. De asemenea, în cadrul proiectului vor mai fi executate lucrări privind depozitarea nămolurilor

Investiția totală se ridică la 126.874.776 de lei, fără TVA, undeva la 25 de milioane de euro. Operatorul de apă-canal din Iași are, în acest moment, mai multe proiecte de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare din județ. De asemenea, munca angajaților de la ApaVital se va ușura în urma investițiilor.

ApaVital învestește în stațiile de epurare din Iași

Stațiile de epurare vizate în acest proiect sunt cele din comunele: Scânteia, Ciortești, Dobrovăț, Al. I. Cuza și Țibănești. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor din partea companiilor interesate este data de 16 septembrie 2024, dar deocamdată nu a fost înaintată niciuna. Termenul de executare a lucrărilor este de 24 de luni, iar 8 luni pentru partea de proiectare.

Conform documentației, principalele obiective sunt automatizarea proceselor tehnologice, astfel că angajații vor putea să monitorizeze de la distanță procesul de epurare din stații. De asemenea, va fi montantă o nouă tehnologie de epurare avansată ca să garanteze valori pentru principalii indicatori de calitate. Vor fi efectuate lucrări în ceea ce privește depozitarea în condiții de siguranță a nămolurilor, eficiența energetică, tratamentul eficient al nămolurilor în urma procesului de tratare și epurare, condiționarea materialelor în urma procesului de epurare, reducerea riscurilor poluării semnificative, costuri reduse de exploatare. De asemenea, se urmărește îmbunătățirea stațiilor de tratare și a personalului care se ocupă de ele.

„Obiect 1 – SEAU Scânteia SE va fi amplasată în loc Scânteia, jud. Iași și va avea următoarea componență: treaptă mecanică (grătar, stație de pompare, unitate compactă de pretratare), treapta biologică (bazine biologice cu sisteme de aerare cu ble fine, filtre cu membrane sau biofiltre), unitate de dezinfecție UV, treapta de dozare reactiv pentru eliminarea chimică a fosforului, treapta de nămol (deshidratare a nămolului și depozit intermediar de nămol deshidratat). Se va primi apa uzată provenită de la sistarea de canal Scânteia. Emisarul SE va fi pârâul Rebricea, Obiect 2 – SEAU Coropceni va fi amplasată în loc Coropceni, județul Iași; Obiect 3 – SEAU Dobrovăț va fi amplasată în loc Dobrovăț, județul Iași; Obiect 4 – SEAU A.I. Cuza SE noua A. I. Cuza; Obiect 5 – SEAU Țibănești, Reabilitarea SE amplasată în loc Țibănești, jud. Iași”, apare în documentație.

Ofertanții trebuie să țină cont de indicații

De asemenea, sunt anumite clauze care trebuie luate în vedere de ofertanți în ceea ce privește contractul.

„Valoarea contractului nu include cheltuieli diverse și neprevăzute. În valoarea contractului de față nu sunt prevăzute sume provizionate (rezervă de implementare). Entitatea contractantă va răspunde în mod clar și complet tuturor solicitărilor de clarificări/ informațiilor suplimentare. Proiectul tehnic de execuție, va include toate documentele necesare conform legislației și orice documentație necesară pentru obținerea avizelor și autorizațiilor. Durata de proiectare a lucrărilor este de 8 luni”, se arată în caietul de sarcini.

Mai multe stații de epurare din Iași vor fi modernizate de ApaVital în anii următori.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *