Consilierii locali ieșeni se vor pronunța în ședința de astăzi (n.r. – joi, 31 martie 2022) asupra unui proiect de hotărâre privind majorarea prețului la apa industrială pentru întreaga arie de operare a ApaVital. Taxele pot ajunge până la 3,43 lei/mc fără TVA, respectiv 3.74 lei/mc cu TVA. Este indispensabil să se asigure furnizarea serviciului la nivelul indicatorilor de performanță, să se întocmească raportul de calitate-cost, și să fie asigurată exploatarea, întreținerea și administrarea infrastructurii respective.
În ultima vreme au explodat taxele în toate domeniile, iar prețurile au crescut la aproape toate produsele alimentare, cât și la serviciile pe care vrem să le achiziționăm. În aceste condiții, ApaVital Iași vizează modificarea prețului pentru serviciile de apă industrială și canalizare care acoperă în întregime suprafața de operare a instituției.
ApaVital majorează prețul la apă industrială pentru întreaga arie de operare
Astăzi (nr. joi, 31 martie 2022), consilierii locali ieșeni se vor pronunța asupra unui proiect de hotărâre privind aprobarea ajustării prețului pentru apa industrială pentru întreaga arie de operare a ApaVital Iași. Raportul de specialitate a fost întocmit de către Direcția Tehnică și Servicii Comunitare – Serviciul Eficiență Energetică și Utilități Publice.
La momentul actual, prețul pentru apa industrială pentru întreaga arie de operare a ApaVital, care a simplificat plata facturilor online și le-a permis achitarea acestora fără cont de utilizator, este de 3.22 lei/mc fără TVA, iar în urma majorării, acesta poate ajunge până la 3,43 lei/mc fără TVA, respectiv 3.74 lei/mc cu TVA. Majorarea propusă este de 0,21 lei/mc.
„Se acordă mandat special reprezentantului Municipiului Iași pentru ca în numele și și pe seama Municipiului Iași, membru asociat în cadrul Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iași -ARSACIS, să aprobe în Adunarea Generală ARSACIS ajustarea prețului pentru apa industrială pentru întreaga arie de operare a APAVITAL SA conform Art.1 în prezenta hotărâre”, se arată în art. 2 a proiectului de hotărâre.
ANRSC și-a dat acordul pentru majorarea tarifului la apă industrială
În contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare este specificat faptul că tarifele pot fi modificate de către autoritatea de reglementare competentă.
„Stabilirea, ajustarea și modificarea prețurilor și tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare care se furnizează/prestează prin intermediul unei infrastructuri publice care se dezvoltă/extinde din alte surse de finanțare decât cele menționate la alin. (2), se aprobă prin hotărâri ale autorităților deliberative ale unităților administrativ teritoriale sau, după caz, cu respectarea mandatului încredințat, prin hotărâri ale adunărilor generale ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciul de alimentare cu apă de canalizare, în baza avizului de specialitate eliberat de A.N.R.S.C.”, se arată în art.35, alin. (8) din Legea 241/2006.
Pentru a putea modifica prețurile serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, este necesar să se ia în considerare și să se respecte câteva condiții importante.
Este indispensabil să se asigure furnizarea serviciului la nivelul indicatorilor de performanță stabiliți de autoritățile administrative publice locale, să se întocmească raportul de calitate-cost la un nivel ridicat așteptărilor, și să fie asigurată exploatarea, întreținerea și administrarea infrastructurii respective.
„Asigurarea furnizării / prestării serviciului la nivelul indicatorilor de performanță stabiliți de autoritățile administrative publice locale și precizați în hotărârea de dare în administrare ori în contractul de delegare a gestiunii serviciului, după caz.
Realizarea, pe perioada angajată, a unui raport calitate-cost mai bun pentru serviciul furnizat/prestat și asigurarea unui echilibru între riscurile și beneficiile asumate de părțile contractante.
Asigurarea exploatării, întreținerii și administrării eficiente a infrastructurii aferente serviciului și a bunurilor aparținând domeniului public sau privat al unităților administrativ-teritoriale”, se mai arată în Legea 241/2006.
Pentru ieșenii, majorarea prețului la apă de către ApaVital reprezintă o nouă încercare dură și greu de depășit, după un val imens de creșteri neașteptate a prețurilor în aproape toate domeniile, începând cu energia electrică și sfârșind cu criza motorinei din ultima vreme.