Investiții de peste 30 de milioane de euro urmează să fie făcute de ApaVital în municipiul Iași pentru infrastructura de apă și apă uzată. În cadrul proiectului de cooperare interregională iWATERMAP prin care se urmărește cursul apei și al resurselor naturale a fost realizată o evaluare la nivelul regiunii de Nord-Est cu sprijinul autorităților, operatorilor de apă și agențiilor de protecție a mediului în care este urmărit parcursul apei pentru o mai bună gestionare a resurselor naturale din Iași și regiunea Nord-Est a României
ApaVital urmează să facă investiții în Iași în valoare de peste 30 milioane de euro. Proiectul de cooperare interregională iWATERMAP – Foi de parcurs pentru Tehnologii Inovative în domeniul Apei („Water Technology Innovation Roadmaps”) – a adunat 9 parteneri din 7 state europene, interesați în depășirea provocărilor societale legate de managementul resurselor naturale de apă, recuperarea și valorificarea resurselor provenite din apele uzate și din tratarea apelor uzate. Acest sector are un potențial mare de a genera produse și servicii inovatoare, care pot fi exportate, contribuind astfel la creșterea competitivității, dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă în regiunea Iașului și în celelalte orașe din zona de Nord-Est a României.
Ieșenii vor avea sisteme de apă și canalizare mai bune grație unui proiect european implementat de ApaVital SA. Concret, Municipiul Iași va beneficia de investiții în cele două sisteme în sumă de 32.550.503 euro, fără TVA.
„În ceea ce privește sistemul de alimentare cu apă, proiectul include reabilitarea a 9.493 metri de rețea de distribuție și a 310 branșamente, iar în ceea ce privește sistemul de canalizare, reabilitarea a 9.270 metri de rețea și a 244 racorduri. Proiectul are prevăzute și investiții de extindere a rețelei de canalizare, acestea constând în 7.372 metri de rețea, 8 stații de pompare, 371 racorduri și 1.805 metri de conductă de refulare ape uzate. Un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici și cofinanțarea Proiectulului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în Municipiul Iași în perioada 2014-2020 figurează pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului Local de vineri, 29 mai”, au precizat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.
Lucrările sunt incluse în Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Județul Iași în perioada 2014-2020 și sunt finanțate prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Cofinanțarea municipalității va fi de 611.949 euro, fără TVA, reprezentând contribuția de 2 la sută din valoarea eligibilă a investițiilor.
Regiunea Nord-Est este o regiune modestă din punct de vedere al investițiilor în tehnologii inovative din domeniul apei
În cadrul proiectului iWATERMAP a fost realizată o evaluare la nivel regional, cu sprijinul reprezentanților autorităților locale, operatorilor de apă, agențiilor de protecție a mediului, mediului academic cu responsabilități în domeniul apei, dar și prin consultarea altor documente, rapoarte, sinteze realizate în ultimii ani la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est.
Concluziile desprinse din acest raport pun în evidență, pe de o parte, cele mai importante provocări cu care se confruntă Regiunea Nord-Est în domeniul managementului apei și al deșeurilor și necesitatea intensificării acțiunilor pentru promovarea cercetării și dezvoltării de tehnologii inovative, în mod particular în domeniul apei.
„Programele de finanțare accesate sunt specifice dezvoltării sectorului prioritar mediu, respectiv programe de tip POIM, POS Mediu, POR, AFM. Majoritatea autorităților publice au avut astfel de proiecte direcționate către dezvoltarea sistemelor de infrastructură tehnico-edilitară: alimentare cu apă, canalizare și epurare, gestionarea deșeurilor, precum și monitorizarea și reducerea nivelului poluării specifice pe componente de mediu. Investițiile în tehnologii si echipamente au fost concentrate pe echipamente necesare funcționării unor instituții publice din subordine în cadrul autorităților publice sau pe aparatura de cercetare în cadrul (laboratoarelor) universităților. Se poate concluziona faptul că Regiunea Nord-Est este o regiune modestă din punct de vedere al investițiilor în tehnologii inovative din domeniul apei”, au precizat reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est.
Ca și pași următori, proiectul iWATERMAP își propune realizarea de workshop-uri care vor oferi baza pentru Planul Regional de Acțiune în sectorul apei, care va urmări implicarea cercetării din domeniul apei la nivelul cerințelor și problemelor actuale ale acestui sector, dar și soluționarea unor provocări cu care regiunea se confruntă la ora actuală. Acest plan va fi dezbătut și dezvoltat pe măsura derulării proiectului în raport cu propunerile de acțiuni care vor avea loc în cadrul următoarelor seminarii programate o dată la 6 luni.