Prima pagină » Local » ApaVital Iași contestă sentința din „procesul fecalelor”! Compania a fost obligată la plata unor daune morale către o ieșeancă!
ApaVital Iași contestă sentința din

ApaVital Iași contestă sentința din „procesul fecalelor”! Compania a fost obligată la plata unor daune morale către o ieșeancă!

09 iun. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Reprezentanții firmei ApaVital Iași contestă sentința în „procesul fecalelor”. Cei de la ApaVital au fost obligați de judecători să îi achite daune morale unei ieșence. Femeia, Silvia A., li s-a plâns magistraților că i-au fost inundate casa și curtea cu materii fecale în patru rânduri, din culpa ApaVital

ApaVital contestă sentința în dosarul intitulat generic „procesul fecalelor”. Reprezentanții companiei au formulat apel la decizia emisă recent de Judecătoria Iași. Acum, urmează ca Tribunalul Iași să stabilească un prim termen al apelului din procesul dintre ApaVital și Silvia A.

Sentința inițială obligă ApaVital la plata unor daune morale către o ieșeancă

SC ApaVital SA a fost obligată recent de Judecătoria Iași la plata unor daune morale și materiale către Silvia A. Asta, după ce casa femeii a fost inundată cu materii fecale de patru ori.

„Instanța admite în parte cererea formulată de reclamanta Silvia A., în contradictoriu cu pârâta ApaVital SA. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 60.000 de lei (câte 15.000 de lei pentru fiecare incident reclamat), cu titlu de daune morale. Obligă societatea pârâtă la plata către reclamantă a sumei totale de 5.420 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată”, au precizat magistrații din cadrul Judecătoriei Iași.

În urmă cu peste un an, o femeie din județul Iași a decis să dea în judecată compania ApaVital. Silvia A. a cerut obligarea ApaVital SA la plata sumei de 25.000 de lei, reprezentând prejudiciul moral cauzat.

O ieșeancă spune că i-a fost inundată casa de patru ori cu materii fecale

Femeia a arătat că este proprietara unui imobil situat în județul Iași, dobândit în anul 2007, și că, în 2010, a fost încheiat contractul de furnizare / prestare a serviciului de alimentare cu apă și canalizare cu ApaVital. Prin contract, compania ApaVital s-a obligat să presteze serviciile de canalizare a apelor uzate menajere, orășenești și pluviale.

„La data încheierii contractului, la fiecare ploaie de o intensitate mai mare, casele mai multor locuitori din zonă sunt inundate de reziduurile menajere refulate în canalizare. Pe 16 martie 2018 a avut loc un nou astfel de incident, mult mai grav decât cele anterioare. În urma acestuia, toată apa din canalizare, conținând materiile reziduale și fecaloid-menajere, s-au scurs inclusiv pe proprietatea mea (în toată curtea și în subsolul casei). Toată grădina mea a rămas acoperită de materii fecale, hârtie igienică parțial descompusă și alte reziduuri specifice”, a subliniat Silvia A.

Femeia cerea daune morale totale de 100.000 de lei de la ApaVital

Femeia a depus la dosar și un răspuns din 20 martie 2018, emis de Asociația Regională a Serviciilor de Apă – Canal Iași (ARSACIS). Prin acesta, s-a constatat încălcarea de către ApaVital Iași a normelor stabilite prin Regulamentul Serviciului de alimentare cu apă și canalizare, punându-i-se în vedere să ia măsuri pentru remedierea situației și să analizeze posibilitatea redimensionării sistemului de canalizare din zonă. Aceasta urma să comunice modalitatea de rezolvare a celor semnalate. Silvia A. a mai susținut că, pe 26 aprilie 2018, s-a adresat companiei pentru a reclama situația, dar și pentru a solicita acoperirea prejudiciului moral suferit.

„La fiecare ploaie mă cuprinde frica, având uneori chiar momente de panică, atunci când debitele ploii cresc. Asta, deoarece sunt pusă în situația degradantă de a curăța, a strânge materii fecale, urină și alte reziduuri parțial descompuse. Am ajuns să mă îndepărtez de persoanele dragi din cauza rușinii pe care o resimt, având în vedere că subsolul casei este impregnat cu mirosuri de canalizare, iar grădina ar putea ascunde resturi fecaloid-menajere”, a mai spus ieșeanca.

Ulterior, femeia a precizat că vrea, de fapt, câte 25.000 de lei, drept daune morale, pentru fiecare dintre dățile în care casa ei a fost inundată cu materii fecale. Potrivit reclamantei, ea a fost nevoită să treacă printr-o astfel de situație în perioadele 3 – 5 iunie 2018, 14 – 16 iunie 2018 și, respectiv, în luna iulie 2018.

Ce au afirmat reprezentanții companiei ApaVital Iași în fața judecătorilor

Reprezentanții ApaVital Iași au invocat excepția netimbrării cererii și au solicitat respingerea acțiunii.

„Am preluat în administrare în 2012 rețeaua de canalizare a UAT Valea Lupului, o rețea nou-construită. Aceasta colectează de pe suprafața comunei și limita municipiului Iași debitele uzate. Acestea sunt transportate și deversate în rețeaua de canalizare a municipiului Iași. Din punct de vedere topografic, nu se permite transportul gravitațional al apei. Astfel, sistemul de canalizare cuprinde trei stații de pompare ape uzate, care preiau debitele de apă uzată aferente localității.

Proiectul tehnic privind realizarea rețelei de canalizare a fost elaborat în considerarea tuturor elementelor, inclusiv a celor privind capacitatea de preluare a apelor uzate. Cele trei stații acopereau necesarul din zonă. Zona în discuție este una în plină expansiune imobiliară. În 2016, am montat o a doua conductă, de 315 mm, alături de cea de 200 mm, pentru a preveni eventualele refulări în situația generată de ploi abundente. Avem rigole de colectare, dar montarea bordurilor care delimitează trotuarul de partea carosabilă la nivelul șoselei creează premise favorabile ca apa pluvială și cea menajeră să fie dirijată gravitațional în interiorul proprietății”, au menționat cei de la ApaVital Iași.

ApaVital Iași speră să scape de plata unor daune morale

Cei de la ApaVital Iași au susținut că incidentul petrecut în martie 2018 anunțat de ieșeancă a fost gestionat de companie în limitele contractului de furnizare a serviciului. O echipă de lucrători a efectuat igienizarea spațiului și a realizat decolmatarea conductei, potrivit celor de la ApaVital. Aceștia au subliniat că, în cazul în care urma a se reține o culpă a firmei în producerea prejudiciului femeii, instanța să dispună repararea acestuia în limitele pagubei dovedite, suma solicitată fiind apreciată ca exagerată.
Acum, „procesul fecalelor” va fi reluat la Tribunalul Iași, cei de la ApaVital sperând să scape de plata unor daune morale către ieșeancă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`