Prima pagină » Economic Local » ApaVital crește tarifele. Prețul unui metru cub de apă ajunge la 16,83 lei în Iași

ApaVital crește tarifele. Prețul unui metru cub de apă ajunge la 16,83 lei în Iași

16 dec. 2023, 02:00, 9 ,
Petronel Ștefan în Economic Local

ApaVital crește din nou tarifele în Iași, astfel că prețul unui metru cub de apă va ajunge la 16,83 lei, cu tot cu TVA. Hotărârea va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024. Astfel, compania dorește să își mărească veniturile pentru proiectele viitoare

Ieșenii vor avea o nouă surpriză de la 1 ianuarie 2024. Deja plăteau cea mai scumpă apă din România, însă prețul va fi și mai mare de acum. Justificarea pentru creștere este faptul că ApaVital are nevoie de fonduri pentru implementarea unor noi proiecte și pentru mentenanța actualei rețele.

Prețul pentru un metru cub de apă va crește, la Iași, la 16,83 lei

Compania a analizat strategia de tarifare actuală și a decis că trebuie să majoreze prețurile actuale. Ieșenii plătesc, în acest moment, 15,44 lei pentru un metru cub de apă. De la 1 ianuarie 2024, pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită costul va fi de 8,83 lei, iar pentru canalizare sau epurare – 8 lei, astfel că prețul total va fi de 16,83 lei.

„În conformitate cu strategia de tarifare inclusă în analiza cost beneficiu a contractului de finanțare pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Iași și a indicelui de inflație calculat potrivit prevederilor din planul tarifar, începând cu data de 1 ianuarie 2024, ApaVital SA va ajusta prețul pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare, valabile pentru întreaga arie de operare.

De asemenea, de la aceeași dată, se ajustează și prețul pentru apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii. Strategia tarifară constituie condiție de finanțare a proiectelor de investiții în infrastructura de apă, realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile. Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Iași, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, cuprinde investiții de alimentare cu apă, realizarea de aducțiuni, construcția de rezervoare și de rețele de canalizare și stații de epurare”, a spus Ioan Savin, reprezentant al companiei ApaVital.

Compania trebuie să implementeze mai multe proiecte

ApaVital intenționează să construiască 312 km de rețea nouă de apă potabilă, 256 km de rețea de aducțiune și 536 km de rețea de canalizare. Totuși, compania a decis că aceste investiții să fie asigurate și din veniturile provenite de la clienți.

„În urma implementării lucrărilor de investiții, 200.000 de locuitori vor avea acces, pentru prima dată, la servicii de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, iar 80.000 de locuitori vor beneficia, în premieră, de servicii de colectare și epurare a apelor uzate.

Totodată, va crește siguranța în alimentarea cu apă a populației care beneficiază, în acest moment, de serviciile ApaVital SA prin reducerea discontinuității serviciului și creșterea calității apei potabile distribuite. Din ajustarea de prețuri și de tarife se va alimenta și Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID), care constituie sursa pentru realizarea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată și se va acoperi suma de peste 22 de milioane de euro, care reprezintă contravaloarea creditului obținut pentru cofinanțarea proiectului”, a precizat Ioan Savin.

ApaVital majorează prețul pentru un metru cub de apă, la Iași, la 16,83 lei. Hotărârea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Comentarii
  • Niste nesimtiti, in fiecare an maresc preturile. Platim mai mult la apa decat la curent intr-o tara care nu duce lipsa de apa. Plus ca li se permite sa faca ce vor, niste nesimtiti

  • Aveți nevoie de bani? Scădeți salariile nesimțite și cheltuielile nejustificate. Ce salarii? Nu aruncați apa pe conducte dinainte de ’89 cu lopata. Scârbă maximă.

  • De cand a plecat Toma la pensie, APAVITAL s-a nesimtit.

  • Apa, gaze, curent electric la cote peste nivelul european.

  • care 18lei ?

    ca 8.83 > apa potabila produsa + 8.00 canalizare + 3.32 apa produsa etc = 20,15 asta va fi pretul.

  • Schimbati-l pe Chirica, ca va aduce in sapa de lemn. Au salarii nesimtite, asa cum s-a spus, au facut proiecte pentru R. Moldova, se plimba cu masini de lux iar calitatea apei nu este asa cum se spune. Dati drumul la robinet si umpleti casa de miros de clor. Iar despre canalizari sa nu mai vorbim, au dat autorizatii peste autorizatii de construire, nu au pus asa zisi „dezvoltatori” sa contribuie la dimensionarea corespunzatoare a retelelor de distributie din zona lor si platesc prostii. Trebuie data jos clica lui Chirica si apoi taiat in carne vie la aceste companii subordonate Primariei, unde sunt pagube imense.

  • Gasca lui Nichita conduce apavital in continuare.

  • Cătălin Andrieș

    Dacă pot.
    Dece nu….
    Mergeți odată în audiență acolo și veți vedea ce atitudine de boieri au….
    Fac investiții cu banii noștri…..
    Suntem coactionari…..
    Sa nu mai pună pierderi de rețea și alte vrăjeli de ale lor….
    Doamne cât o sa mai suportăm?
    Și acuși se va scumpi și gunoiul ca ăștia merg în tandem…..

  • Numai la astia platim pierderi,ce ar fi sa te duci la magazin sa te puna sa platesti pierderile…magazinului…sau cand vine factura la internet sa te puna sa platesti pierderile de internet…doar in Romania se plateste incompetenta si prostia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025