ApaVital cheltuie peste 180 de milioane de lei pentru construirea unor staţii de epurare. Procedura de licitație a fost lansată în luna aprilie 2023
Potrivit informaţiilor publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), procedura a fost lansată pe data de 1 aprilie 2023. Aceasta este împărţită pe 2 loturi. Unul se referă la lucrările de construcție privind instalaţiile de valorificare energetică a nămolurilor şi staţiilor de epurare, iar lotul 2 vizează lucrările privind instalaţiile de uscare şi valorificare a nămolurilor şi staţiilor de epurare.
ApaVital cheltuie peste 180 de milioane de lei pentru lucrările de construcții şi instalații
La începutul lunii aprilie 2023, procedura a fost lansată pe SEAP. Astfel, ApaVital cheltuie peste 180 de milioane de lei pentru lucrările de construcţii şi instalaţii din judeţ.
Mai exact, lotul 1 care are ca obiect „Instalaţie de valorificare energetică a nămolurilor şi staţii de epurare în judeţul Iaşi”, iar valoarea estimativă este de 73,207 milioane de lei, fără TVA. În ceea ce priveşte lotul 2 – „Instalaţie de uscare şi valorificare nămol şi staţii de epurare în judeţul Iaşi” – este prevăzut un cost estimativ de 107,885 milioane de lei, fără TVA.
Astfel, în lotul 2, cele 5 staţii de epurare vor fi amplasate în comunele Scânteia, Coropceni, Dobrovăţ, Al. I. Cuza şi Ţibăneşti.
Potrivit informaţiilor publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), durata de proiectare şi execuţie a lucrărilor şi punerea în funcţiune a instalaţiilor este de 27 de luni. Etapa de proiectare este de 6 luni, perioada de execuţie a lucrărilor este de 18 luni, iar 3 luni este perioada de testare şi punere în funcțiune.
„Stația de epurare va fi amplasată în localitatea Scânteia, județul Iași, și va avea următoarea componență: treaptă mecanică (grătar des, stație de pompare, unitate compactă de pretratare), treaptă biologică (bazine biologice cu sisteme de aerare cu bule fine, filtre cu membrane sau biofiltre), unitate de dezinfecție UV, treaptă de dozare reactiv pentru eliminarea chimică a fosforului, treaptă de nămol (deshidratare a nămolului și depozit intermediar de nămol deshidratat). Stația de epurare va primi apa uzată provenită de la sistemul de canalizare Scânteia. Emisarul stației de epurare va fi pârâul Rebricea. Populația echivalentă a stației de epurare este de 3.000 L.E.”, se arată în documentele publicate în cadrul procedurii de pe SEAP.
ApaVital continuă să extindă reţeaua de apă potabilă şi canalizare din județul Iași
Extinderea rețelei de apă potabilă și canalizare în zona rurală a județului Iași continuă cu sprijinul fondurilor europene, conform noului contract semnat de APAVITAL SA pe data de 10 mai 2023. Acesta face parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014-2020”.
Asocierea Tehnoterm SRL, Arcif AG SRL, AEG Tehnology SRL și Vam Sofi Trans SRL, Instalaţii IBM SRL, Bifa Automatizări SRL și Centrul de Foraje pentru Infrastructură SRL au fost selectate prin licitație publică pentru a executa lucrările corespunzătoare lotului 2 al contractului IS CL-05. Acesta se referă la extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași, pe axa 3, care cuprinde localitățile Iași, Comarna, Costuleni, Dobrovăț, Ciortești și Cozmești.
După finalizarea lucrărilor de construcție, locuitorii vor beneficia de o conductă de aducțiune a apei potabile între Gorban, Podolenii de Sus și Cozmești, precum și de stații de pompare moderne. La Podolenii de Sus va fi construită o gospodărie de apă care va include un rezervor pentru stocarea apei potabile și o stație de clorinare. Localitatea Cozmești va beneficia, de asemenea, de o nouă gospodărie de apă care va include un rezervor pentru stocarea apei potabile.
Prin intermediul acestui contract va fi înființată o rețea de apă potabilă și canalizare în Cozmești și Podolenii de Sus, însoțită de stații de pompare pentru apa potabilă și apa uzată, precum și de conducte de refulare necesare.
Valoarea acestui contract este de 32.999.065,98 lei, fără TVA, iar perioada de execuție a lucrărilor este de 22 de luni, la care se adaugă perioada de notificare a defectelor și perioada de garanție care este de 60 de luni de la semnarea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de 427.914.258 de euro, fără TVA, și este finanțat în proporție de 94 la sută din fonduri publice nerambursabile, din care 85 la sută din Fondul de Coeziune, 13 la sută din bugetul de stat și 2 la sută din bugetul local. Cofinanțarea de 6 la sută este asigurată prin credit BERD de către APAVITAL SA.
ApaVital cheltuie peste 180 de milioane de lei pentru noile investiții. Instalaţii de valorificare energetică şi staţii de epurare vor fi amplasate în 5 comune din Iaşi.