ApaVital SA a demarat, la sfârșitul anului 2022, un proiect de montare a unor module radio de comunicație pentru contoare de apă. Aproximativ 11.500 de dispozitive au fost deja instalate în mai multe zone din Iași
Prin montarea acestor dispozitive de tip LoRa nu va mai fi nevoie ca un angajat ApaVital să se deplaseze la fiecare client pentru a verifica indexul. Astfel, compania care furnizează apă potabilă dorește să facă procese în ceea ce privește digitalizarea și eficiența produselor oferite. Prin aceste module, informațiile sunt trimise în mod constant, iar angajații pot monitoriza fluxul de apă care trece zilnic.
Proiectul a costat peste 30 de milioane de lei
Dispozitivele vor fi montate gratuit la clienții care vor beneficia de ele, singura lor contribuție este doar să asigure accesul angajaților pentru montare. În cadrul acestui proiect, în valoare de peste 30 de milioane de lei, va fi acoperită Zona Metropolitană Iași și Unitățile Administrativ Teritoriale, precum Lețcani, Ciurea, Bârnova, Tomești, Holboca, Aroneanu, Valea Lupului, Rediu, Miroslava, Popricani. Compania încearcă să digitalizeze transmiterea de informații pentru a ușura treaba angajaților care trebuiau să verifice manual contorul, dar și a clienților.
„Montarea modulelor de comunicație radio nu implică niciun cost suplimentar pentru utilizatori, investiția fiind realizată din fonduri proprii ale APAVITAL S.A. Modulele de comunicație radio sunt montate gratuit, utilizatorii având doar obligativitatea de a asigura accesul echipelor de lucru la contoarele de branșament și de a confirma, prin semnătură, documentele care atestă efectuarea corespunzătoare a lucrărilor.
Noile module radio transmit informații despre contor direct în baza de date APAVITAL S.A., datele fiind la dispoziția noastră în permanență. Valoarea investiției este de aproximativ 30 de milioane de lei, la care se adaugă TVA, și este suportată din fondurile proprii ale APAVITAL S.A.”, a precizat Ion Savin, reprezentant ApaVital SA.
ApaVital a instalat 11.500 de module radio
Până acum au fost montate aproximat 20 la sută din module, numărul fiind de 11.500. Zonele unde deja s-au făcut lucrările sunt în cartierele Păcurari, Canta, Dacia, Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân, Galata, Nicolina, Centru, Copou, Tătărași, Platou Aviației și Bucium.
Proiectul de peste 30 de milioane de euro va continua cu acoperirea celorlalte zone. Până în anul 2025 ar trebui ca toți clienții care beneficiază de aceste module să aibă deja sistemul instalat. Până atunci, cei care încă nu au primit dispozitivele pot continua să trimită citirea contoarelor în același mod ca până acum.
„Până în momentul de față, proiectul a fost implementat într-un procent de circa 20 la sută, fiind montate aproximativ 11.500 de module din cele 60.000 preconizate. Modulele de comunicație radio au fost montate pe contoare ale utilizatorilor din municipiul Iași, din cartierele Păcurari, Canta, Dacia, Alexandru cel Bun, Mircea cel Bătrân, Galata, Nicolina, Centru, Copou, Tătărași, Platou Aviației și Bucium”, mai adaugă Ion Savin.
În următorii ani vor fi instalate restul modulelor radio pentru citirea contoarelor. Rămâne de văzut dacă, pe viitor, astfel de dispozitive vor fi implementate la fiecare client.