Prima pagină » Economic Local » ApaVital a dat zeci de sancțiuni ieșenilor care au rupt sigiliile de la apă. Clienții au trebuit să plătească sume de peste 5.000 de lei

ApaVital a dat zeci de sancțiuni ieșenilor care au rupt sigiliile de la apă. Clienții au trebuit să plătească sume de peste 5.000 de lei

11 oct. 2023, 02:00,
Petronel Ștefan în Economic Local

De la începutul anului și până acum, angajații de la ApaVital au trebuit să intervină asupra miilor de disfuncționalități la rețeaua de canalizare din Iași

Pentru zona metropolitană au fost înregistrate 4.708 solicitări în acest sens, iar pentru cea județeană au fost 987. Numărul ridicat este urmarea faptului că, fiind solicitată, apar avarii imprevizibile la țevile de canalizare ale rețelei. De asemenea, au mai fost și situații în care cetățenii au distrus rețeaua de canalizare sau apă potabilă.

Mii de intervenții la rețeaua de canalizare din Iași

Problemele la rețeaua de canalizare apar foarte frecvent și din cauza oamenilor care aruncă tot felul de lucruri în țevi. Astfel, de multe ori au fost găsite resturi de mâncare, gunoaie, materiale textile, șervețele umede sau chiar intestine de animale.

„De la începutul anului au fost înregistrate un număr de 4.708 solicitări pentru disfuncționalități ale rețelei publice de canalizare în zona metropolitană și 987 pentru zona județeană. Totodată, au fost semnalate un număr de 49 avarieri/distrugeri ale elementelor sistemului de canalizare înregistrate la rețeaua publică de canalizare din zona metropolitană și 17 pentru zona județeană. Acestea au constat în capace cămine furate sau distruse, pompe arse din cauza materiilor sau obiectelor aruncate în canalizare, conducte sau cămine afectate de lucrări diverse de construcții infrastructură, provocate de terți.

Folosirea nejudicioasă a rețelei publice de canalizare, intenționat sau neintenționat, are ca și efect blocarea unei secțiuni a canalizării sau afectarea unor elemente componente ale acesteia. Folosirea rețelei publice ca și un coș de gunoi prin aruncarea diverselor resturi menajere afectează funcționalitatea acesteia. Amintim chiar cazul de acum câteva zile, ce se poate regăsi pe pagina de Facebook, când un utilizator a deversat, în rețeaua de canalizare, resturi provenite din activitatea comercială desfășurată”, declară Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relaţii cu Publicul al ApaVital.

Ieșenii au rupt sigiliile de la rețeaua de apă

Unii clienți au fost sancționați de companie pentru faptul că au rupt sau forțat sigiliile de siguranță. De asemenea, au mai fost sesizate și situații în care erau utilizatori clandestini la rețeaua de apă și canalizare. Conform contractului dintre client și ApaVital, acest fapt se consideră furt, iar sancțiunile pot ajunge la sume de peste 5.000 de lei.

„De la începutul anului 2023 au fost un identificați un număr de 121 utilizatori cu sigiliile de siguranță înseriate distruse sau forțate de pe contoarele de facturare. Pe lângă situațiile utilizatorilor cu sigiliile distruse ale contoarelor au mai fost identificați și utilizatori clandestini cu branșamente de apă/racorduri de canalizare fără a avea încheiate contracte cu ApaVital SA.

Acestea au fost, în anul 2023, într-un număr de 131 branșamente de apă (69 în zona metropolitană și 62 în zona județeană) și 188 racorduri de canalizare (162 în zona metropolitană și 26 pentru zona județeană). Sumele pot varia de la câteva zeci până la zeci de mii lei, în funcție de tipul utilizatorului, numărul de persoane deservite la nivelul imobilului în cauză și perioada cât s-a consumat fără sigiliu sau fără contract”, mai adaugă Răzvan Manolache.

Anul acesta s-au înregistrat mii de avarii la rețeaua de canalizare din Iași. Pe lângă acestea, unii cetățenii au folosit rețeaua în mod clandestin, aducând prejudicii financiare companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
07 ianuarie 2025
07 ianuarie 2025