Prima pagină » Economic Local » Apartamente mai scumpe în 2024 la Iași. În ce zone s-au vândut cele mai multe locuințe?
Apartamente mai scumpe în 2024 la Iași. În ce zone s-au vândut cele mai multe locuințe?

Apartamente mai scumpe în 2024 la Iași. În ce zone s-au vândut cele mai multe locuințe?

02 apr. 2024, 02:00, 15 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Apartamentele sunt mai scumpe în anul 2024 la Iași. A crescut cererea din partea clienților, dar și valoarea imobilelor. Iașul este pe locul 3, la nivel național, ca număr de vânzări înregistrate în luna februarie 2024

Specialiștii din domeniul imobiliar, din Iași, susțin că a crescut cererea pentru achiziția de locuințe noi în anul 2024, dar și prețurile. Majorarea prețurilor la imobilele pentru locuit era, în februarie 2024, cu 9,2 la sută mai mare față de aceeași perioada a anului trecut. Potrivit specialiștilor, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în februarie 2024, în București – 9.130 de locuințe, Ilfov – 3.483 de locuințe și Iași – 3.231 de locuințe. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 237, Covasna – 334 și Sălaj – 415. În luna februarie 2024 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 53.793 de imobile, cu 16.552 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Media prețului pe metru pătrat este de 1.532 de euro.

Apartamentele sunt mai scumpe în anul 2024 la Iași

Specialiștii în imobiliare susțin că au vândut locuințe în toate zonele din Iași. Vânzările merg foarte bine în Iași în această perioadă. Specialiștii mai spun că, dacă cei mai mulți au fost interesați de închirierea unei locuințe în anul precedent, lucrurile s-au schimbat acum. Clienții vor să cumpere apartamente cu una sau două camere, dar și case, chiar dacă prețurile sunt mai mari. Astfel, un apartament cu două camere, care se vindea cu 65.000 de euro în 2023, costă peste 70.000 de euro.

„Avem cerere foarte mare în această perioadă. Am vândut locuințe în toate zonele din Iași. S-au vândut cu 1.900-2.000 de euro pe metru pătrat în centru și 1.200 în zone limitrofe. Dobânzile sunt scăzute și mulți dintre clienți au cumpărat prin credite”, susține Costin Frij, specialist în imobiliare, din Iași.

La finalul anului 2023, clienții s-au grăbit să cumpere locuințe de teama scumpirilor. Anul acesta, cumpărătorii persoane fizice care achiziționează un imobil cu destinația locuință, având o suprafață utilă de până la 120 de metri pătrați (fără anexe gospodărești) și un preț de până la 600.000 de lei (circa 120.700 de euro), au de achitat o taxă pe valoare adăugată mai mare, de la 5 la 9 la sută.

Este căutată orice zonă din Iași

Clienții vor să cumpere apartamente atât pentru locuit, cât și pentru investiții. Ieșenii care muncesc în străinătate achiziționează pentru a închiria, iar cei din oraș sau clienții din țară cumpără pentru locuit.

„Se vând case și apartamente în orice zonă, Valea Lupului, Miroslava, Galata, Podu Roș. Cartierele din zona metropolitană sunt căutate de clienți. E cererea foarte mare și se cumpără apartamente cu o cameră, două sau trei, dar și case de 100.000, până la 300.000 de euro”, susține Cristian Ionașcu, specialist în imobiliare.

Majoritatea românilor care vor să achiziționeze o locuință preferă apartamentele. Cumpărătorii care aleg o casă au, în general, copii și vor să beneficieze de curte şi un spaţiu mai mare de locuire. Specialiştii în imobiliare estimează că, în acest an, aproximativ un milion de români îşi vor căuta o locuinţă. Chiar dacă apartamentele din Iași s-au scumpit, cererea din partea clienților este ridicată.

Comentarii
  • Costinel, mare specialist în imobiliare, bați câmpii, tu nu știi ce vorbești!! Faci doar reclama, că voi ați ridicat preturile astea, aici nu mai este vorba de raportul cerere /oferta. Spre știința ta, îți reamintesc că în luna februarie a fost publicat un raport al INS care zice clar că vânzările de locuințe au scăzut cu 50%, față de aceeași perioada a anului trecut, datorita prețului care culmea, din decembrie (1300-1400mp)a crescut în iianuarie, la 1900-2000 euro /mp.

  • Datele de la Oficiul de cadastru spun contrar la ceea ce spuneți dumneavoastră, domnule Enescu.

  • Marine, Oficiul de cadastru nu are atribuții în a ține evidența vânzării de imobile!! Verificările de sarcini și intabulările imobilelor, nu țin de evidența locuințelor vândute.

  • Vorbești sa nu taci. Orice antecontract/ respectiv contract de vânzare cumpărare este înregistrat la OCPI. Deci cum poți sa spui ca nu poate ține evidenta imobilelor vândute? Dacă nu o poate ține, atunci de unde se iau informațiile cu privire la imobilele vadunte ?

  • Cst csf ncsf

    Enescule vezi ca ești analfabet funcțional. Raportul ăla se referea la luna ianuarie zicea ca nr de vânzări a scăzut în ianuarie fata de decembrie…logic doar, au fost foarte multe pe decembrie….iar mai încolo ” fata de ianuarie anul trecut au crescut cu….”, dar greu cu logica si cu interpretarea faptelor. Lasă un număr de telefon sa-ti trimită Costinel 100 de lei pe Revolut

  • Ăsta care mă contrazici, măcar cunoști sensul cuvântului „analfabet”?? Se vede că faci parte din grupul „paraziților”, care vor să câștige mii de euro la o tranzacție. O să vindeți o garsoniera de 22 mp, cu 55 000 euro, peste 10 ani. La muncă, nu la prostit lumea, paraziților.

  • tatal lui Enescu

    Enescule draga, ti-am zis sa nu mai stai pe telefon.
    Mergi si fa-ti temele la matematica.

  • Enescule, eu cred ca ești analfabet nefuncțional

  • Alt ”inteligent” a apărut!! Ia luați voi câte o porție de sictir, și scutiți-mă!! Se vede că vă place mult, munca.

  • Ușurel cu dobânzile scăzute, sunt inca aproape de maxime , așa că mai domol cu avalanșa de doritori de case la preturi umflate…bla…bla…bal

  • Iașiul, singurul oraș dezvoltat pe propria putere și de oamenii de bussnins care au investii milioane de euro. Fără infrastructura, fără autostrăzi, fără nimic. Jos pălăria pentru cei ce construiesc și pentru cei ce cumpara și investesc în orașul celor 7 coline.

  • Dacă îî iei la bani mărunți pe ”specialiștii lulii” ăști nu știu ce înseamnă decomandat, semi-decomandat! Nu știu structura de rezistență completă a unui imobil, nu știu multe, dar sunt papagali proști.

  • Iar a venit asta, frate, sa ne spuna cum tot cresc preturile, doar, doar, mai agata vreo 2-3 indecisi. Nu ati vazut ca mereu cand nu se vinde, apare cate un articol din asta. Si in presa centrala au aparut in ultima vreme articole din astea, deci este clar. Nu se mai vinde nimic. In plus, daca te uiti pe anunturi, sunt aceleasi anunturi de vreo 2 ani reactualizate in fiecare saptamana de aceiasi giugiumeti de agenti. Vanzatorilor li s-a bagat in cap ca un apartament de 55 mp valoreaza 100.000 de euro si daca nimeni nu ofera atat, prefera sa nu mai vanda. In plus, e plin internetul de anunturi de recrutare agenti imobiliari. Oare de ce? Pentru ca nu se mai vinde nimic si au plecat toti aia care s-au apucat de asta pentru bani facuti pe repede inainte. Si cauta si aia alti papagali. Atat de mult cumpara lumea, incat m-au sunat 2 agenti, de la agentii diferite, sa se milogeasca de mine sa merg sa vad un apartament, desi le-am zis ca am gasit acum multa vreme. „Am inteles, dar haideti totusi sa-l vedeti!!” :)))))))))))))))) Asta este nivelul. Dar hey, voi continuati cu vrajeala voastra de 3 lei.

  • Datele de la OCPI spun câte vânzări se fac, nu anunțurile.
    Probabil dumneavoastră sunteți unul din acei clienți care vor sa cumpere cu 20.000 euro, negociat în 18.000 euro un 3 camere cu vedere la Palas.

  • Pe langa taximetristi, agentii imobiliari sunt cei de care ne putem lipsi oricand. Sunt la fel de inutili precum ochelarii de soare, noaptea.
    Ce sa vezi, si inainte de a apare agentiile imobiliare, oamenii vindau si cumparau case, apartamente si terenuri. Si nu era rau deloc. Lipitorile astea traiesc doar din banii munciti de vanzator si cumparator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`