Prima pagină » Actualitate » Apartamente dintr-un cunoscut ansamblu rezidențial, oprite de la vânzare! Ce au descoperit comisarii ANPC întrece orice limită!
Apartamente dintr-un cunoscut ansamblu rezidențial, oprite de la vânzare! Ce au descoperit comisarii ANPC întrece orice limită!

Apartamente dintr-un cunoscut ansamblu rezidențial, oprite de la vânzare! Ce au descoperit comisarii ANPC întrece orice limită!

16 oct. 2023, 11:24,
în Actualitate

Mai multe apartamente dintr-un cunoscut ansamblu rezidențial au fost oprite de la vânzare. Comisarii de la Protecția Consumatorului au luat această decizie pe motiv că nu respectă suprafața minimă prevăzută de lege. Este vorba despre un nou ansamblu rezidențial din Ploiești, Dezvoltatorul a fost de asemenea amendat după ce a refuzat să-și informeze clienții că locuințele sunt mai mici decât este permis.

Apartamente dintr-un cunoscut ansamblu rezidențial, oprite de la vânzare

Comisarii de la Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au constatat că doi dezvoltatori din Ploieşti trecuseră în acte suprafețe utile mai mari decât aveau în realitate apartamentele.

Potrivit Legii locuințelor, suprafața utilă minimă pe care trebuie să o aibă o locuință este de 37 de metri pătrați o garsonieră, 52 un apartament de două camere, 66 unul de trei şi 74 unul de 4 camere. Nu intră în calcul şi suprafața balcoanelor.

Acest lucru nu a fost știut de un bărbat din Ploiești în momentul a încheiat contractul.

„Suprafața locuită a fost de 75 de m trecută în contract, și așa a fost. Cu balcon cu tot, da, așa a fost”, a spus Paul Rădoi.

Comisarii de la Protecţia Consumatorului i-au obligat pe dezvoltatori să corecteze contractele, astfel încât clienții să știe ce cumpără. Unul s-a supus, al doilea a refuzat şi s-a ales cu o amendă de 5.000 de lei. În acelaşi bloc, 8 apartamente au fost oprite de la vânzare.

„A fost sancționat din nou pentru această faptă și s-a dispus o măsură fermă de oprire temporară de la comercializare a apartamentelor cu aceste deficiențe”, A precizat Dragoș Drăgănescu, comisar șef adjunct Comisariatul Regional pentru protecția Consumatorilor.

Cei doi dezvoltatori din Ploiești au refuzat să exprime un punct de vedere. Grav este ca situația este asemănătoare și în alte orașe din țară, spune președintele ANPC.

„Mulţi dezvoltatori, în încercarea de a avea cât mai multe apartamente pe un palier, au redus dimensiunea cât de tare s-au încumetat arhitecţii să o facă”, a menționat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

Puțini respectă Legea locuinței

Legea locuinței are mai multe prevederi menite să ne asigure un minim confort, acasă. De pildă, existența obligatorie a unui loc de luat masa, dimensionat separat față de restul încăperilor.

Locul de luat masa trebuie să aibă minim 2,5 metri pătrați. Iar bucătăria alți 5. Atenție, dacă în proiect vedeți masa desenată în bucătărie, atunci cele două suprafețe se adună, iar încăperea trebuie să măsoare minim 7,5 metri pătrați.

În plus orice locuință trebuie să aibă și un spațiu de depozitare de minimum 2 metri pătrați. Iar lățimea holurilor nu poate fi mai mică de 1 metru 20.

În cazuri similare Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a atenționat mai multe primării să nu mai dea autorizații de construcție.

Totuși, sunt multe locuinţe noi nu sunt la standardul prevăzut de lege, potrivit cumpărătorilor. În goană după bani, unii constructori au ridicat sute de blocuri, cu apartamente foarte mici, care nu respectă legea. Însă nicio autoritate nu face controale şi nu dă sancţiuni. Sesizările către primării rămân fără răspuns, pentru că mai toţi edilii consideră că e vina cumpărătorilor, nicidecum responsabilitatea autorităţilor. Grav este că multe dintre aceste blocuri nu sunt nici măcar racordate la gaze, electricitate şi canalizare.

Acum, mai multe apartamente, dintr-un cunoscut ansamblu rezidențial, au fost oprite de la vânzare de către comisarii ANPC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *