Prima pagină » National » Apare un nou obiectiv turistic în România! Când va putea fi vizitat
Apare un nou obiectiv turistic în România! Când va putea fi vizitat

Apare un nou obiectiv turistic în România! Când va putea fi vizitat

28 iun. 2024, 17:58,
BZI.ro, în National

Fortul 13 Jilava va putea fi consolidat, conservat, restaurat și valorificat din punct de vedere turistic și cultural. Guvernul a adoptat vineri proiectul de lege care transferă Fortul din administrarea Penitenciarului Jilava în administrarea Consiliului Județean Ilfov.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, Fortul 13 Jilava se află, începând cu data de 11 ianuarie 2012, în lista Monumentelor Istorice, dar este în administrarea Administrației Naționale a Penitenciarelor, prin Penitenciarul București Jilava.

Pentru că ANP nu are ca obiect de activitate exploatarea și valorificarea Fortului 13, soluția identificată de autorități a fost trecerea obiectivului din domeniul public al statului şi administrarea Penitenciarului Bucureşti- Jilava în domeniul public al Judeţului Ilfov şi administrarea Consiliului Judeţean Ilfov.

Termenul de realizare a lucrării de consolidare și conservare a imobilului va fi de 5 ani de la preluarea acestuia în administrarea CJ Ilfov. Sursa de finanțare pentru realizarea lucrărilor privitoare la Fortul 13 Jilava va fi asigurată din fondurile bugetului județului Ilfov și din alte surse atrase în condițiile legii.

„Din păcate, se pare că unii uită istoria de dinainte de 1989. Pentru PNL, partid istoric și care a resimțit din plin nedreptățile unui regim totalitar, este o prioritate să arate generațiilor viitoare ce s-a făcut bine, dar și ce s-a greșit și cum putem evita repetarea ororilor. Un pas important este valorificarea potențialului istoric, social și cultural, iar Fortul 13 Jilava este un exemplu în acest sens. Trebuie precizat că reușita de azi se datorează efortului a 4 instituții: Consiliul Județean Ilfov, Ministerul Justiției, Ministerul Culturii, toate cu conducere PNL, și Administrația Națională a Penitenciarelor”, a spus ministra Justiției, Alina Gorghiu.

„Acest obiectiv este un monument istoric și realizarea unui muzeu care să prezinte perioadele istorice prin care a trecut această clădire, ororile petrecute acolo, reprezintă o dovadă a angajamentului nostru de a arăta viitoarelor generații că dramele și abuzul regimului comunist nu trebuie uitate”, a afirmat ministrul Culturii, Raluca Turcan.

„Un pas extrem de important – Fortul 13 devine muzeu. Are nevoie de restaurare, consolidare și reabilitare. Îl preluăm în administrare și identificăm toate sursele de finanțare de care avem nevoie să-l consolidăm și să-l punem în circuitul cultural. Folosim bani de la bugetul local, fonduri din POR, nu ratăm nicio linie de finanțare. Transformarea Fortului 13 în muzeu înseamnă valorificarea potențialului său istoric, social, cultural și turistic. Am fost acolo, printre acele ziduri. E greu de descris în cuvinte ce am trăit. Este important să ne cunoaștem istoria, este important ca generațiile viitoare să-și cunoască trecutul, să nu repete greșelile trecutului și să lupte mereu pentru un viitor mai bun”, a declarat Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov.

Istoria Fortului 13

Fortul 13 Jilava se află în sudul județului Ilfov, fiind construit întocmai după planurile generalului Henri Alexis Brialmont, ca parte din Cetatea Bucureștiului, centura de apărare, cu forturi și baterii, care înconjoară inelar Bucureștiul. Are reduitul în formă de as de pică, cu o valoare arhitecturală unicat. A fost utilizat ca și închisoare politică, prima dată după răscoala din 1907, iar apoi după cel de Al Doilea Război Mondial, când în anul 1956 a fost cedat Ministerului de Interne. A devenit o parte tristă și crudă a gulagului românesc. Încăperile cazarmei au fost utilizate ca și celule colective sau de maximă siguranță.

În noaptea de 26/27 noiembrie 1940, Poliția Legionară a ucis, în celulele închisorii militare Jilava, un număr de 64 de deținuți politici (v. Masacrul de la Jilava).

Foarte multe din personalitățile istorice, politice, culturale interbelice (Mareșalul Antonescu, Corneliu Coposu, Mihai Antonescu, monseniorul Vladimir Ghika sau Radu Lecca) au trecut pe aici și unii chiar și-au aflat sfârșitul pe câmpul de execuție Valea Piersicilor (Valea Plângerii), de lângă fort. Ultimii deținuți care au fost închiși aici au fost cei de la Revoluția din 1989.

În prezent, o parte dintre fostele celule sunt deja amenajate în scop muzeal comemorativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *