Prima pagină » Actualitate » Apare „taxa pe paragină” pentru români! Cine este obligat să o plătească
Apare „taxa pe paragină” pentru români! Cine este obligat să o plătească

Apare „taxa pe paragină” pentru români! Cine este obligat să o plătească

06 ian. 2025, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Apare „taxa pe paragină” pentru români! Noua taxă se aplică de anul acesta și va crește o dată cu impozitele și taxele locale. O anumită categorie de proprietari va avea de achitat taxa de paragină, cea mai mare taxă din România. Iată cine este obligat să o plătească.

Apare „taxa pe paragină” pentru români!

Proprietarii de clădiri și terenuri care nu au grijă de ele și le abandonează vor avea de plătit o taxă de paragină. Taxa pe paragină creşte cu până la 500% din ianuarie 2025. Noua lege a intrat deja în vigoare în anumite zone ale țării. De exemplu, asta îi așteaptă pe proprietarii imobilelor degradate din municipiul Caransebeş. Decizia de supraimpozitare a clădirilor neîngrijite se aplică în mai multe județe.

Şi la Piteşti, în Argeş, românii care își lasă proprietățile neîngrijite sau în paragină vor plăti impozit de până la 500% mai mare. Majorarea impozitelor cu 500% a fost posibilă la Pitești prin decizie de Consiliu Local și se aplică tuturor celor care nu își îngrijesc casele sau terenurile.

De ceva timp, şi Primăria Făgăraş din judeţul Braşov a decis să impună un impozit de la 300% până la 500% pentru clădirile degradate. În Codul fiscal, este precizat la art. 489 alin. (5) că impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite va putea fi majorat cu până la 500%.

„Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan.”, scrie în actul normativ citat.

Cert este că, din acest an, românii care nu îngrijesc terenurile și clădirile pe care le dețin vor avea de plătit o taxă de paragină. Noua lege se va aplica în toată țara.

Reducere la impozit pentru cei care investesc în repararea clădirilor

Dacă în București și în alte zone ale țării proprietarii de clădiri degradate vor avea de plătit un impozit mult mai mare, proprietarii de apartamente din Craiova vor beneficia de 50% reducere la impozitul pe clădiri, dar în anumite condiții. Proprietarii clădirilor rezidențiale care investesc în reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei blocurilor vor beneficia de această reducere. Reducerea se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, pentru solicitările depuse până la 31 martie 2025, cu condiția ca documentele justificative să fie emise până la 31 decembrie 2024. Primăria subliniază că această inițiativă are un impact pozitiv asupra aspectului urban al orașului și contribuie la creșterea calității vieții cetățenilor.

Proprietarii interesați de reducerea la impozitul pe clădiri trebuie să depună:

  • o cerere însoțită de nota de constatare emisă de Poliția Locală
  • actul de identitate al proprietarului
  • autorizația de construire, pentru lucrările efectuate în baza Legii 153/2011; proces-verbal de recepție la finalizarea lucrărilor
  • avizul Ministerului Culturii, pentru clădirile clasate ca monumente istorice
  • declarație pe propria răspundere privind finanțarea lucrărilor din fonduri proprii; acord pentru ocuparea temporară a domeniului public/privat, pentru montarea schelelor.

Trebuie de știut și faptul că 2025 vine cu majorarea mai multor taxe și impozite. Taxele şi impozitele pe proprietăţi (imobile şi terenuri), colectate şi utilizate de autorităţile locale, vor creşte în 2025. Cert este că, proprietarii de clădiri vechi și terenuri lăsate în paragină, vor avea de plătit un impozit mult mai mare din ianuarie 2025, așa numita taxă de paragină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`