Prima pagină » Actualitate » Apare o nouă monedă în România! Când va intra în circulație
Apare o nouă monedă în România! Când va intra în circulație

Apare o nouă monedă în România! Când va intra în circulație

06 iun. 2024, 07:30,
în Actualitate

Apare o nouă monedă în România! BNR va introduce în circulație o monedă de argint care să comemoreze un secol de la prima performanță olimpică a României. Iată când va intra în circulație.

Apare o nouă monedă în România!

BNR a făcut anunțul că va intra în circulație o nouă monedă de argint pentru a marca 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută de România. Moneda va intra în circulație începând cu luna aceasta. Primele monede au fost emise ieri, 5 iunie 2024.

Aversul monedei cuprinde o reprezentare a diplomelor primite de membrii echipei de rugby din 1924, după ce au câștigat prima medalie olimpică a României la Jocurile Olimpice din 1924 de la Paris. De asemenea, sunt inscripționate cuvintele “ROMÂNIA” într-o formă arcuită, valoarea nominală “10 LEI”, stema României și anul de emisiune “2024”. Reversul monedei prezintă o compoziție ce include o minge de rugby, echipa de rugby a României din 1924 și inscripțiile “PRIMA MEDALIE OLIMPICĂ A ROMÂNIEI – 1924” și “100 DE ANI”.

Tirajul maxim pentru această monedă de argint este de 5.000 de exemplare. Prețul de vânzare pentru moneda de argint este de 500,00 lei, și include broșura explicativă și certificatul de autenticitate.

Monedele de argint dedicate aniversării a 100 de ani de la prima medalie olimpică a României vor fi puse în circulație în întreaga țară. Lansarea acestor monede va fi efectuată de sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Ce bancnote vor fi retrase din circulație

Banca Centrală Europeană (BCE) a emis un comunicat oficial prin care precizează ca bancnotele de 500 de euro vor fi retrase din circulație. În viitor, bancnotele de 500 de euro nu vor mai fi acceptate.

„Cu toate acestea, la fel ca toate celelalte valori nominale, nu își vor pierde niciodată valoarea și vor putea fi întotdeauna schimbate la una dintre băncile centrale naționale din zona euro. Datorită încrederii larg răspândite în bancnotele euro și a rolului internațional al monedei, bancnotele de 500 EUR își vor păstra statutul de mijloc legal, ceea ce înseamnă că pot fi folosite în continuare pentru plăți și deținute ca economii.”, se arată în comunicatul BCE.

Mulți se întreabă dacă dispar banii cash. Deși în ultima vreme cetățenii folosesc cardurile și nu mai plătesc cu bani cash, unii sunt de părere că numerarul nu ar trebui să dispară complet. Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare, în timp ce apariția multor sucursale „fără numerar” care oferă împrumuturi este un semn clar al entuziasmului de a scăpa de tranzacțiile costisitoare.

Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților. Până în 2026, procesul început deja în Australia ar trebui să se finalizeze, și anume eliminarea completă a numerarului.

Una dintre multele critici aduse dispariției numerarului este că mulți oameni vor fi afectați, mai ales persoanele în vârstă și cei cu dizabilități. O altă problemă ține de riscurile de securitate tot mai mari, cum ar fi atacurile cibernetice și alte forme de infracțiuni cibernetice. Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`