Prima pagină » Actualitate » Apare moneda euro digitală. Iată când vor fi puși în circulație banii virtuali
Apare moneda euro digitală. Iată când vor fi puși în circulație banii virtuali

Apare moneda euro digitală. Iată când vor fi puși în circulație banii virtuali

20 aug. 2024, 07:30,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Banca Centrală Europeană a anunțat că apare moneda euro digitală. Euro digital va putea fi folosit atât online cât și offline. BCE a stabilit standarde înalte de confidențialitate pentru ca efectuarea plăților digitale să fie la fel de sigure precum tranzacțiile realizate cu numerar. Iată când vor fi puși în circulație banii virtuali.

Apare moneda euro digitală

Digitalizarea monedei euro se va realiza cu garantarea folosirii pe scară largă a euro digital ca mijloc de plată, fără a compromite stabilitatea financiară și respectarea politicii monetare. Pentru a ține sub control provocările cu care vine noua invenție, BCE stabilește limite în cazul persoanelor fizice și juridice.

Persoanele fizice nu vor putea fi remunerate în euro digital și vor avea limite de posesie. Persoanele juridice nu vor avea limite de posesie, dar nu pot acumula avere sub formă digitală. Astfel, rolul monedei virtuale euro va fi limitat strict ca metodă de plată.

Utilizarea noii monede va fi condiționată de deținerea unui portofel electronic, legat de contul bancar, prin care se va putea face transferul de lichidități. Emiterea de euro digital se va realiza după ce Consiliul Guvernatorilor BCE va decide asupra legislației corespunzătoare. Moneda virtuală ar putea intra în circulație din 2026.

Țările care refuză să adopte banii virtuali

Ideea de a implementa moneda euro digitală nu este acceptată de toate statele. De exemplu, Germania nu dorește adoptarea banilor virtuali. Autoritățile din Germania, dar și cetățenii sunt de părere că moneda digitală ar putea face Germania dependentă de tehnologie și vulnerabilă în fața atacurilor cibernetice, cu toate măsurile de securitate promise de Banca Centrală Europeană. Una dintre multele critici aduse dispariției numerarului este că mulți oameni vor fi afectați, mai ales persoanele în vârstă și cei cu dizabilități. O altă problemă ține de riscurile de securitate tot mai mari, cum ar fi atacurile cibernetice și alte forme de infracțiuni cibernetice.

Nu doar germanii preferă numerarul. Țări precum Austria, Slovacia sau Malta folosesc mai mult banii cash ca formă de plată decât utilizează cardul. Nici Elveția nu vrea să renunțe la bancnote și monede, în ciuda fenomenului care nu mai poate fi oprit și anume creșterea aplicațiilor de plată mobilă. La polul opus se află Olanda, care preferă soluțiile digitale și plățile online. Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților. Până în 2026, procesul început deja în Australia ar trebui să se finalizeze, și anume eliminarea completă a numerarului.

În Suedia, banii cash aproape au dispărut, motivul fiind creșterea alarmantă a criminalității și a fraudelor financiare. Astfel, s-a decis trecerea la plățile electronice în majoritatea cazurilor. Aproape că nu mai există bancnote și monede, preferându-se plățile cu cardul sau monede online. Renunțând aproape de tot la banii cash, suedezii se folosesc cel mai mult de carduri și de telefoanele mobile pentru a face plăți.

Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Rămâne de văzut dacă moneda euro virtuală va intra în circulație în 2026.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Aprilie de vis pentru aceste zodii. Vor avea luna perfectă
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Cum trebuie să dormi în funcție de vârstă. Ce trebuie să faci la 20, 30, 40 și 50 de ani ca să te odihnești cu adevărat
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`