Prima pagină » Titlurile zilei » Apare încă o afacere pe gustul oamenilor cu pretenții! El s-a gândit să facă bani cu o rețetă ținută la sertar de zeci de ani!

Apare încă o afacere pe gustul oamenilor cu pretenții! El s-a gândit să facă bani cu o rețetă ținută la sertar de zeci de ani!

22 feb. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

S-a gândit să devină antreprenor dinainte să împlinească majoratul și nu e copil de bani gata. Cosmin Eduard Mătăsaru a vrut să-și deschidă o mică afacere când încă era în liceu. Însă pentru că nu putea din cauza vârstei să depună proiectul în cadrul programelor naționale, a așteptat să împlinească 18 ani și apoi s-a pus pe treabă. Acum are 20 de ani, este antreprenor și student în anul I la Facultatea de Educație Fizică și Sport și speră să dea lovitura cu produsele comercializate

Tânărul antreprenor din comuna Moțca a văzut pe facebook că programul Start-up Nation a ajutat mulți tineri care au vrut să-și deschidă afaceri și s-a gândit că și el ar putea să facă asta. De aceea a discutat cu părinții săi, s-a informat despre ce presupune această finanțare cu bani de la stat și a aplicat un proiect care în anul 2018 a fost eligibil.

„După ce am împlinit 18 ani, în luna iulie, am luat legătura cu consultantul și am discutat cu el mai multe detalii despre cum pot să accesez ușor fondurile puse la dispoziție prin programul Start-Up Nation. Apoi am început să mă documentez despre ce echipamente, ce utilaje aș avea nevoie pentru a fi cumpărate. M-am gândit și cu ce noutăți în domeniu aș putea să vin pentru că oamenii s-ar duce tot la cei mai vechi dacă nu îi atrag cu nimic nou”, spune Eduard Mătăsaru.

Produse fără E-uri

Acesta a vrut să promoveze produsele naturale, tradiționale, făcute de bunica sa, de aceea afacerea presupune deschiderea unei brutării-patiserii în comuna Moțca.

„Mergeam în vizită la rude și mâncam tot felul de produse care nu aveau gust, se vedea că erau cu E-uri. Veneam acasă și mâncam o felie de cozonac și se cunoaștea diferența. Bunica mea face prăjituri și produse de patiserie după metode tradiționale și m-am gândit că aș putea să comercializez produse sănătoase. Am căutat rețete de la persoane în vârstă, bunici, străbunici, am vorbit cu mama să căutăm tot felul de rețete care erau pe vremuri, rețete de produse care nu conțin E-uri. Momentan încercăm tot felul de rețete, să vedem care sunt cele mai bune pentru a fi scoase pe piață. Sperăm cât de curând să le și comercializăm, să le distribuim în diverse locații”, povestește Eduard Mătăsaru.

44.000 de euro de la stat

Tânărul a obținut 44.000 de euro cu care a achiziționat cuptor, frigidere, malaxor, cernător de făină, masă de lucru.

„Noi am luat deja utilajele, am echipat locația. Am închiriat un spațiu din Moțca pe care l-am renovat aproape complet. Acum implementăm proiectul. Am luat un credit punte. Momentan plătim dobânda la bancă până reușim să finalizăm dosarul. Depinde acum de cei care finanțează programul cât de repede se face tranzacția la bancă. Sperăm că peste două-trei luni cel târziu să începem producția. Clienții deja întreabă când ieșim pe piață, pentru că vor să cumpere produsele noastre”, mai spune tânărul antreprenor.

Se găsesc greu angajați

Acesta susține că a fost greu să găsească forță de muncă, de aceea îl mai ajută mama și bunica sa.

„Cu angajații e foarte greu, pentru că nu se găsesc. Nu prea vor să muncească și să se implice în afacerea noastră. Noi am angajat persoane din comună, din zonă. Avem deja 3 angajați. Am avut 4, dar unul s-a răzgândit și a plecat. Acum avem nevoie de încă o persoană. Am pus anunțuri, dar nu am găsit pe nimeni care să vrea să vină. Adică vor să fie plătiți, dar să nu facă mare lucru. Mă ajută și mama, bunica, altfel nu ne-am descurca”, spune Eduard Mătăsaru.

„Vreau să fiu unul dintre antreprenorii care respectă angajații”

Deși alți tineri de vârsta lui muncesc în timp ce studiază, acesta a preferat să fie angajator și nu angajat.

„Sunt și angajatori care nu respectă programul de opt ore. Adică să muncești și să nu fii plătit. De aceea am zis că vreau să fiu unul dintre acei angajatori care apreciază oamenii și îi respectă, ceea ce merită. Chiar și de la Oficiu (n.r.- Oficiul pentru IMM-uri și Cooperație Iași) au fost uimiți când au aflat de proiect și având sprijinul mamei au spus că e o idee, pentru noi tinerii, să devenim antreprenori”, mai spune ieșeanul.

Sute de proiecte finanțate la Iași

În total, 500 de beneficiari din Iași vor încasa sumele de la stat în cadrul programului Start-Up Nation 2019. Beneficiarii vor primi fiecare 44.000 de euro, suma totală încasată fiind de aproximativ 22 de milioane de euro. În anul 2017, când s-a lansat pentru prima dată programul Start-Up Nation, au primit finanțarea 400 de ieșeni. În anul 2018, 700 de antreprenori și-au înființat afaceri cu bani de la stat. Ca urmare a implementării acestor proiecte, derulate cu finanțare de la buget, au fost create peste 2.000 de noi locuri de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`