Prima pagină » Local » Aparatura de ultimă generație dăruiește o șansă la viață: Laser performant, donat de „Salvați Copiii” pentru Maternitatea „Cuza Vodă“ Iași

Aparatura de ultimă generație dăruiește o șansă la viață: Laser performant, donat de „Salvați Copiii” pentru Maternitatea „Cuza Vodă“ Iași

20 ian. 2023, 02:00,
Elena DÎNCEANU în Local

În decursul anilor, „Salvați Copiii” a făcut dotări importante pentru Secția de Neonatologie II a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”, cea mai mare din regiunea Moldovei. Asociația a adus aparatură de ultimă generație, menită să ajute medicii în lupta de salvare a celor mici. Rata mortalității infantile este în continuă scădere la nivelul Iașului, iar medicii sunt optimiști în ceea ce privește rata de supraviețuire a nou-născuților

„Salvați Copiii” este o organizație neguvernamentală și non-profit care apără și promovează drepturile copiilor, dar, totodată, ONG-ul dăruiește o șansă la viață nou-născuților din România, prin dotarea maternităților cu aparatură de ultimă generație. De mai bine de 32 de ani, „Salvați Copiii” aduce o rază de speranță și o mână de ajutor părinților greu încercați de soartă.

Printre multitudinea de programe derulate se numără și proiectul care vizează reducerea mortalității infantile, ce presupune dotarea maternităților cu incubatoare performante, care să ofere bebelușilor născuți prematur același mediu ca cel din burtica mamei, dar și aparate de ventilație. Scopul acestora este de a sprijini sistemul respirator al copiilor născuți prematur, fără a provoca leziuni la nivelul plămânilor sau al creierului.

Membrii Salvati Copiii si un doctor al spitalului stand de vorba

ONG-ul dăruiește o șansă la viață nou-născuților din România

„Salvați Copiii” dăruiește o șansă la viață copiilor născuți prematur din Iași

Presedintele Executiv Salvati Copiii atingand un prematur intr-un incubator

Salvați Copiii aduce o rază de speranță și o mână de ajutor părinților greu încercați de soartă

Începând cu anul 2010, „Salvați Copiii” a inițiat programul „Fiecare Copil Contează”, în care s-au investit peste 8.700.000 de euro, prin care susține unitățile medicale din întreaga țară cu aparatură de ultimă generație.

Cea mai dotată secție de neonatologie din regiunea Moldovei se află la Iași, mai exact Secția de Neonatologie II a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă”. La maternitatea din Iași vin aproape un sfert dintre cazurile care impun terapie intensivă. Multe ajung prin transfer de la maternități insuficient dotate pentru a salva prematurii cu afecțiuni complexe.

„Au fost aduse un ecograf, un incubator și, acum, recent, un aparat pentru laser, pentru tratamentul retinopatiei de prematuritate. Laserul a venit chiar zilele trecute pentru că aceste donații se fac în timp, deoarece aparatele sunt extrem de scumpe și se organizează campanii de donații, iar când se strânge o anumită sumă, atunci se și face achiziția dispozitivului respectiv”, declară dr. Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt al Maternității „Cuza Vodă” Iași.

Toate aceste aparate îi vor ajuta pe medici la tratarea adecvată a celor mai mici luptători.

„Cel mai mic copil a avut 480 g, iar prin puterea medicilor, prin puterea lui, în primul rând, a lui Dumnezeu și, mai apoi, cu ajutorul aparatelor, a supraviețuit, că degeaba… poți să ai mama aparatelor, dacă nu are cine să îi acorde ajutorul sau copilul nu răspunde la tratament, atunci eforturile sunt în zadar”, adaugă purtătorul de cuvânt al maternității.

Mainile Presedintelui Executiv Salvati Copiii atingand un prematur intr-un incubator

La Iași au fost dotate secțiile de neonatologie ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Cuza Vodă”

Rata mortalității infantile, tot mai mică de la an la an

Presedintele Executiv Salvati Copiii se uita intr-un incubator

La maternitatea din Iași vin aproape un sfert dintre cazurile care impun terapie intensivă

În 2010, la startul programului „Salvați Copiii”, de reducere a mortalității infantile, România înregistra un procent de 10,1 la mia de copii născuți vii, ajungând, în 2022, la 5,6.

La nivelul Iașului, rata mortalității infantile era destul de îngrijorătoare în 2016, ajungând la 7,9 la mia de copii născuți vii, mai ridicată decât media pe țară, de 7,3 la mie, la acel moment.

În prezent, procentul mortalității infantile la nivelul județului Iași a ajuns la 3,6 la mia de copii.

„Prognosticul de supraviețuire a nou-născuților s-a îmbunătățit și rata mortalității infantile este vizibil mai mică. Dar totul depinde, în primul rând, de bebelușul născut prematur, mai apoi de medici și aparatură.

Oricum, cei de la «Salvați Copiii» fac o chestie absolut extraordinară, sponsorizând chiar și un curs cu alte companii, care au venit și ne-au instruit, pentru că nu este totul atât de clar când începi să lucrezi cu aparatură nouă”, a precizat dr. Anca Bivoleanu.

Viziunea „Salvați Copiii” este o lume în care fiecare copil contează și căruia îi sunt respectate drepturile la viață, protecție, dezvoltare și participare, iar misiunea lor, „Dăruiește o șansă la viață“, este obținerea de progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați, producerea schimbărilor imediate și de durată în viețile acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`