Prima pagină » Actualitate » Aparatul din casă care vara consumă cel mai mult curent. Facturile la energie electrică vor fi uriașe
Aparatul din casă care vara consumă cel mai mult curent. Facturile la energie electrică vor fi uriașe

Aparatul din casă care vara consumă cel mai mult curent. Facturile la energie electrică vor fi uriașe

21 aug. 2024, 09:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Mulți români vor să afle care este aparatul din casă care vara consumă cel mai mult curent. Din cauza creșterii prețurilor la curent și gaze, cetățenii încearcă să facă economie și să folosească cu atenție anumite electrocasnice. Cert este că aparatul de aer condiționat este cel care consumă cel mai mult curent pe timp de vară. Facturile la energie electrică vor fi uriașe.

Aparatul din casă care vara consumă cel mai mult curent

Aparatul de aer condiționat este cel care consumă cea mai multă energie electrică într-o locuință. Acesta poate reprezenta între 45% și 50% din consumul total de energie din perioada verii. Pentru a folosi corect aparatul de aer condiționat, trebuie setată temperatura potrivită. Potrivit specialiștilor, temperatura de la aerul condiționat trebuie să fie setată cu cel mult 6 grade Celsius sub cea de afară.

Atunci când vine vorba despre televizor, consumul nu depășește 2% din energia totală. Mașina de spălat reprezintă aproximativ 5% din energia totală, iar consumul anual al frigiderului este de 8%. Iluminatul reprezintă între 9% și 12% din energia anuală.

Facturi mai scumpe de anul viitor

S-au anunțat prețuri mai mari la gaze din anul 2025. Prețurile la gaze vor fi cu până la 0,5% mai mari până la data de 31 martie 2025, iar după 1 aprilie 2025, creșterile ar putea ajunge până la 26%. Aceste ajustări se vor transpune în costuri mai ridicate pentru consumatori, influențând facturile la gaze pe termen lung. Având în vedere că prețul gazelor de pe piața din România urmează în general evoluția prețurilor de pe bursa din Olanda, este posibil ca prețul de tranzacționare al gazelor în România în perioada de iarnă să ajungă între 250 și 275 lei/MWh. Pe lângă aceasta, tariful de transport pentru gaze naturale este de aproximativ 18 lei/MWh, iar tariful de distribuție pentru București se ridică la 60,92 lei/MWh. Aceste costuri suplimentare vor influența în mod direct prețul final plătit de consumatori.

,,Estimăm că preţul gazelor naturale furnizate la consumatorul final în iarnă va fi de cca 331,91 – 391,41 lei/MWh, din care consumatorul casnic va achita efectiv preţul plafonat de 310 lei/MWh cu TVA, urmând ca statul să compenseze diferenţa de 21,91 – 81,41 lei/MWh către furnizor. La data de 1 aprilie 2025, piaţa se va liberaliza, astfel începând cu această dată, în lipsa unor măsuri de pregătire a liberalizării pieţei de gaze corespunzătoare, aceste potenţiale creşteri, le vor achita direct consumatorii.”, spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Persoanele vulnerabile vor beneficia de facturi compensate la energie. Conform actului normativ, sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile de vulnerabilitate pentru ca o persoană/familie în situaţie de risc de sărăcie să beneficieze de sprijin din fonduri publice pentru a compensa preţurile la energie. Bugetul pentru compensarea preţurilor la energie pentru persoanele vulnerabile este de 4 miliarde de lei şi are ca sursă de finanţare fonduri externe nerambursabile prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

O altă lege pentru acest an îi vizează pe cei care locuiesc la casă. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în anul 2024 cei care locuiesc la casă vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Astfel, românii  vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`