Se estimează că unul din doi copii ar avea nevoie de tratament de ortodonție. Cu toate acestea, nu toți beneficiază de o îngrijire adecvată din acest punct de vedere. Iată, în cele ce urmează, de ce este important să apelezi la medicul ortodont pentru sănătatea dinților copilului tău.
De la ce vârstă poate un copil să poarte un aparat dentar?
Purtarea unui aparat dentar poate începe chiar de la vârsta de 4 sau 5 ani dacă copilul are dificultăți la mestecat sau dacă are dificultăți de respirație. În cazuri de acest fel, este important ca medicul ortodont care urmărește sănătatea copilului să colaboreze cu un medic ORL-ist. Există chiar și cazuri în care un astfel de tratament poate începe mai devreme – pentru copiii cu despicătură de palat (buza despicată).
Dacă nu este vorba de cazuri speciale, vizita la un cabinet stomatologic poate confirma nevoia copilului de a purta un aparat dentar la vârsta de 7-8 ani. După pubertate, majoritatea anomaliilor de creștere pot fi corectate, dar tratamentul ortodontic va trebui adesea combinat cu chirurgia maxilo-facială. Pentru ca medicul ortodont să facă alegerea celui mai potrivit tratament este necesar un consult stomatologic din timp.
Ce probleme poate corecta un aparat dentar?
Există două tipuri de aparate dentare, în funcție de scopul utilizării acestora. Există aparate dentare care acționează asupra întârzierilor de creștere a maxilarului, dar și aparate dentare care permit alinierea corespunzătoare a dinților. Acestea din urmă sunt cele mai des utilizate și pot fi metalice sau ceramice.
Așadar, un aparat dentar le oferă pacienților mai mult decât o soluție estetică, rolul principal al tratamentelor ortodontice fiind acela de a restabili masticația eficientă și echilibrul funcțional. Motivele pentru care un tratament ortodontic trebuie realizat la timp sunt numeroase: motive articulare, motive funcționale, motive parodontale, iar specialiștii în ortodonție colaborează cu specialiști ORL, endocrinologi, pediatri sau chirurgi maxilo-faciali, logopezi și alții, în vederea identificării celei mai bune variante de tratament, personalizată în funcție de nevoile pacientului.