Prima pagină » Actualitate » Aparatul de plasmafereză prinde pânză de păianjen! Deși foarte mulți ieșeni ar putea fi salvați de COVID-19, acesta nu este utilizat!
Aparatul de plasmafereză prinde pânză de păianjen! Deși foarte mulți ieșeni ar putea fi salvați de COVID-19, acesta nu este utilizat!

Aparatul de plasmafereză prinde pânză de păianjen! Deși foarte mulți ieșeni ar putea fi salvați de COVID-19, acesta nu este utilizat!

23 apr. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

De aparatul de plasmafereză nu se atinge nimeni! Ieri s-a anunțat că va intra în funcțiune, dar șefa centrului a spulberat visul! Când nu ne vom mai izbi de birocrație și vom putea utiliza în sfârșit acest aparat?

Ieri, 22 aprilie, deputatul ieșean Petru Movilă a anunțat că astăzi, 23 aprilie, aparatul de plasmafereză adus de la București va intra în funcțiune la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din municipiul Iași. Ar fi fost o veste superbă dacă și șefa centrului ar fi știut acest aspect. De aproape o lună, aceasta așteaptă înștiințarea în Monitorul Oficial. Într-o discuție cu reporterii cotidianului BUNå ZIUA IAȘI, la finalul săptămânii trecute, acesta susținea faptul că începând de cel târziu marți (n.r.- 21 aprilie), personalul medical va fi instruit pentru a folosi aparatul. Din păcate, așa cum a specificat șefa centrului, producătorii aparatului nu au venit să facă instructajul personalului medical.

Vestea bună!

În cursul zilei de ieri, deputatul ieșean anunța cu bucurie că de astăzi, la Iași vom putea recolta plasmă umană de la pacienții vindecați de COVID pentru tratamentul celor infectați. Anunțul a fost făcut după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat protocoalele pentru aparatele de plasmafereză.

„Astăzi vor fi semnate protocoalele pentru aparatele de plasmafereză donate de o firmă privată către Ministerul Sănătății. Asta înseamnă că de mâine (n.r.- 23 aprilie), Centrul Regional de Transfuzii Iași va putea recolta plasma umană de la pacienții vindecați de COVID pentru tratarea celor infectați. O veste foarte bună în actualul context pandemic și pentru care am făcut toate demersurile posibile pentru a se putea concretiza. Aparatul este necesar pentru a se putea recolta plasma umană de la pacienții vindecați de coronavirus pentru tratarea ulterioară a celor infectați”, a specificat deputatul Petru Movilă.

Realitatea crudă!

Contactată de redactorii cotidianului BZI, șefa CRTS a specificat că nu a primit nicio înștiințare despre cum vor evolua lucrurile și că toată activitatea este în stand by.

” Nu s-a făcut instructajul până în acest moment. Așteptăm să fim contactați de firma care se ocupă de acest aspect. Totodată, nu s-a publicat metodologia de utilizare în Monitorul Oficial, deci nu putem spune momentan când vom putea începe recoltarea”, spune dr. Lavinia Scripcariu, șefa CRTS Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`