Prima pagină » Actualitate » Aparatul care ar putea salva ieșenii de coronavirus întârzie să apară! Deși s-au făcut toate demersurile pentru ca acesta să ajungă la Iași, se tot pun piedici. Care e veriga slabă?
Aparatul care ar putea salva ieșenii de coronavirus întârzie să apară! Deși s-au făcut toate demersurile pentru ca acesta să ajungă la Iași, se tot pun piedici. Care e veriga slabă?

Aparatul care ar putea salva ieșenii de coronavirus întârzie să apară! Deși s-au făcut toate demersurile pentru ca acesta să ajungă la Iași, se tot pun piedici. Care e veriga slabă?

15 apr. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Aparatul de plasmafereză care ar putea salva ieșenii de COVID-19 se lasă așteptat. Deși s-au făcut toate demersurile necesare în vederea obținerii lui, reprezentanții CTR Iași așteaptă aprobarea superiorilor. De mai bine de două săptămâni, Iașul ar fi putut avea aparatul.

Aparatul de plasmafereză care ar putea salva viața a sute de ieșeni diagnosticați cu coronavirus, blocat, încă, la București. Deși s-a semnat de pe data de 30 martie 2020 pentru aducerea aparatului la Iași, după mai bine de două săptămâni, acesta nu a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, din cauza birocrației. Autoritățile locale așteaptă reacția reprezentanților Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iași care, la rândul lor, nu pot acționa fără aprobarea Institutului Național de Hematologie Transfuzională.

Decizie și măsuri luate. Se așteaptă…

În urma unei discuții avute cu managerul spitalului de Boli Infecțioase Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț, deputatul Petru Movilă a luat decizia de a se implica activ în obținerea aparatului de plasmafereză. Acesta a discutat ulterior cu ministrul Sănătății, care a confirmat că unul dintre aparate va ajunge la Iași.

„La sfârșitul săptămânii trecute, un manager de spital m-a sunat să îmi spună că trei aparate de plasmafereză vor fi donate Ministerului Sănătății de către o firmă privată, unul la Timișoara și două la Bucuresti, la Spitalul Fundeni și celălalt la Institutul «Matei Balș». După ce am contactat firma privată, am vorbit cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și am reușit, cu aprobarea lor, să fie repartizat unul din aparate la Iași, la Centrul de Transfuzii, pentru tratarea cu plasmă a pacienților diagnosticați cu COVID. Cu greu am reușit să aducem acest aparat care, inițial, trebuia să ajungă la «Matei Balș», la București. Cred că se impune demararea procedurilor necesare ca, totuși, ieșenii și întreaga Regiune de Nord-Est să beneficieze de acest aparat, necesar în lupta împotriva COVID-19, în cel mai scurt timp posibil”, a specificat deputatul Petru Movilă.

CTR așteaptă…

Aparent, sunt făcute toate demersurile pentru ca acest aparat să ajungă la Iași. Procesul de transportare și punerea lui în funcțiune întârzie pentru că reprezentanții Centrului de Transfuzii Iași așteaptă. Așteaptă de două săptămâni aprobarea și documentația necesară. Care?

„Deocamdată nu avem toate detaliile legate de aparatul de plasmafereză. Așteptăm un comunicat de la Institutului Național de Hematologie Transfuzională, pentru că noi suntem subordonați lor. Nu știu ce știu autoritățile locale, dar eu nu pot face niciun demers fără aprobarea superiorilor mei. Am înțeles că mai sunt niște documente de făcut. Așteptăm să vedem următorul pas”, spune Lavinia Scripcaru, șefa Centrului Regional de Tranfuzie Sanguină din Iași.

Iașul așteaptă…

Reamintim faptul că aparatul de plasmafereză poate ajuta la tratarea pacienților cu COVID-19. Tehnica este deja utilizată în străinătate și a dat roade. Conform datelor emise de către specialiștii ieșeni, pacienții aflați în stare critică vor primi plasma de la foștii pacienți complet vindecați. Acest procedeu va ajuta pacientul în stare critică să-și dezvolte imunitate la virus. Utilizarea unui astfel de aparat este o premieră națională și poate contribui la salvarea a sute de ieșeni. Investiția este de peste 100.000 de euro. Ministerul Sănătății și SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donație pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă. Ministerul Sănătății și SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donație pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă. Valoarea totală a donației este de aproximativ 103.950 euro fară TVA. 63.000 de euro au costat echipamentele și 40.950 de euro kiturile.
Iașul așteaptă cu nerăbdare să intre în posesia acestui aparat. Curios este când va ajunge acest aparatul de plasmafereză la Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`