Prima pagină » National » Aparatele inteligente din casă care ne spionează! Puțini români știu asta
Aparatele inteligente din casă care ne spionează! Puțini români știu asta

Aparatele inteligente din casă care ne spionează! Puțini români știu asta

16 sept. 2024, 12:40, 2 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

Mulți vor să afle care sunt aparatele inteligente din casă care ne spionează! Dispozitivele inteligente sau cele care folosesc Inteligența Artificială sunt tot mai prezente în casele oamenilor dornici de confort. Apare însă întrebarea dacă aceste aparate inteligente din casă afectează intimitatea și în ce măsură folosesc datele personale ale fiecăruia dintre noi. Puțini români știu asta.

Aparatele inteligente din casă care ne spionează!

Dispozitivele inteligente prezente în casele românilor, cunoscute și ca ,,smart devices”, par să îi pună pe gânduri pe cetățeni. Dincolo de confortul pe care îl asigură unele aparate inteligente din casă, există și un risc ascuns în ceea ce privește confidențialitatea și intimitatea noastră. Fiecare interacțiune cu un dispozitiv inteligent poate duce la o expunere necontrolată a informațiilor personale. Dispozitivele inteligente sunt ținte ale atacurilor cibernetice, iar cazul unei breșe de securitate, datele personale pot fi expuse și folosite foarte ușor.

Aparatele inteligente din casă care pot aduce probleme în ceea ce privește securitatea datelor personale sunt televizoarele care oferă acces la diverse servicii, frigiderele inteligente ce pot fi controlate de la distanță pentru a regla temperatura și a verifica conținutul, aspiratoarele robot, purificatoarele de aer sau asistențele virtuale oferite de marile companii de tehnologie pentru a reda muzică sau a regla luminozitatea și temperatura în încăperi. Experții atrag atenția că este important ca oamenii să fie conștienți de cantitatea de informații personale pe care le oferă și de scopul pentru care aceste date sunt folosite.

Cum sunt colectate datele personale pe dispozitivele inteligente

Mulți români nu știu cum anume aparatele inteligente din casă colectează datele personale. De exemplu, majoritatea dispozitivelor inteligente au capacitatea de a urmări locația utilizatorului, iar acest fapt poate duce la o expunere riscantă a persoanei. Mai mult, dispozitivele smart pot salva un istoric al interacțiunilor noastre, mai ales cele care utilizează asistenți vocali sau camere de supraveghere.

Unele dispozitive smart depind de servicii cloud pentru a funcționa corect. De fiecare dată când un dispozitiv colectează date, acestea sunt trimise către servere externe pentru a fi procesate. Aceste servere pot aparține companiilor care produc dispozitivele. Cel mai important este faptul că numele, adresa, numerele de telefon și buletinele de identitate sunt adesea introduse în aplicațiile asociate cu dispozitivele inteligente, iar riscul ca datele personale să fie folosite de către hackeri este foarte mare. Experții sunt de părere că persoanele care au în casă dispozitive inteligente trebuie să fie conștiente că se expun unor riscuri și trebuie să își ia măsuri de siguranță, mai ales în ceea ce privește datele personale. Tehnologia avansează rapid, iar tot mai mulți români achiziționează aparate inteligente pentru a le ușura munca zilnică sau a le asigura un confort aparte. Cu toate acestea, este bine de știut că orice dispozitiv avansat, care folosește date personale, ne va expune unui pericol în ceea ce privește intimitatea și confidențialitate. De aceea, specialiștii recomandă atenție atunci când achiziționăm orice aparat inteligent, dar mai ales în ce măsură divulgăm datele personale. Totodată, aparatele numite ,,smart devices” ne fac dependenți de tehnologie, astfel că vom ajunge să desfășurăm mai greu activitățile zilnice fără electrocasnicele inteligente.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`