Prima pagină » International » Apar noi elemente rutiere. Șoferii sunt obligați să facă asta
Apar noi elemente rutiere. Șoferii sunt obligați să facă asta

Apar noi elemente rutiere. Șoferii sunt obligați să facă asta

14 iun. 2024, 09:00,
în International

Apar noi elemente rutiere. Este vorba despre niște stâlpi albaștri montați pe marginea drumului. Mulți conducători auto nu știu cum să reacționeze la vederea acestora. Șoferii sunt obligați să facă asta.

Apar noi elemente rutiere

Stâlpii înalți albaștri apar din ce în ce mai des pe drumurile federale și de stat și mulți șoferi frânează pentru a scăpa de amendă. Conducătorii auto tind să creadă că acești stâlpi albaștri sunt radare de viteză, însă nu este așa.

Aceste coloane albastre au ca scop să monitorizeze plata corectă a taxelor pentru camioane pe drumurile federale și de stat. Numele oficial al coloanelor de control al taxei este Control and Tolling System (CATS). Numele de radare albastre sau coloane albastre de radare provine de la culoarea dispozitivelor. Cu toate acestea, culoarea albastră servește pentru a distinge cabinele de radarele de viteză. Funcționalitatea sistemului de supraveghere se bazează pe recunoașterea automată a plăcuțelor de înmatriculare, procesarea digitală a imaginilor și compararea bazelor de date.

Radarele albastre sunt echipate cu camere de înaltă rezoluție care se declanșează de îndată ce un vehicul trece pe lângă cabina de taxare și înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculului care trece. Camerele pot înregistra plăcuțele de înmatriculare chiar și la viteze mari. Dacă un radar albastru a captat o plăcuță de înmatriculare, imaginea realizată este procesată digital, astfel încât plăcuța de înmatriculare să poată fi extrasă și astfel identificată imediat. După recunoașterea plăcuței de înmatriculare, sistemul preia informațiile existente în baza de date pentru a compara dacă taxa a fost plătită pentru camionul în cauză.

Dacă toate datele sunt corecte, imaginile vor fi șterse imediat. Dacă o cameră înregistrează un camion fără taxă plătită, sistemul informează autoritatea responsabilă, care apoi ia măsurile corespunzătoare. În cazul încălcărilor, se va aplica și o amendă în plus față de taxă.

Indicatorul rutier care le dă bătăi de cap șoferilor

Șoferii cunosc toate indicatoarele, însă recent a apărut unul nou, iar mulți participanți la trafic nu știu ce indică.  Este vorba despre un indicator care e foarte asemănător cu cel care informează despre concentrația mare de radioactivitate dintr-o anumită zonă. Semnalul rutier este amplasat pe autostrăzile din Germania și este valabil pentru toți șoferii care trec pe acolo.

Autoritățile din Germania au oferit o explicație și au precizat că indicatorul rutier în cauză se aplică doar vehiculelor autonome. Acest indicator alb-negru le permite vehiculelor autonome, care utilizează inteligența artificială și cele mai noi tehnologii, să-și cunoască locația exactă astfel încât și ceilalți participanți la trafic să fie în siguranță pe șosele.

Indicatoarele fac parte dintr-un proiect pilot pe care îl desfășoară Ministerul Federal al Transporturilor și Infrastructurii Digitale din Germania. Germania a fost prima țară unde au fost adoptate proceduri legale privind conducerea autonomă. Astfel, mașinile sunt controlate de la distanță. Tot în Germania au fost montate și primele semafoare cu numărătoare inversă. Această inovație are o semnificație majoră atât pentru șoferi, care pot anticipa momentul când semaforul se va schimba, cât și pentru pietoni, care vor avea un indiciu vizual clar cu privire la timpul rămas pentru traversarea străzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *