Operatorul ApaVital atrage atenția ieșenilor să nu consume apă tulbure de la robinet și explică ce trebuie făcut atunci când apa nu este bună de băut. Din cauza turbidității crescute din sursa Timișești și Prut, determinată de precipitațiile abundente înregistrate în ultima perioadă, ApaVital a întrerupt furnizarea către mai multe localități
Reprezentanții ApaVital atrag atenția ieșenilor să nu consume apă tulbure de la robinet și precizează ce trebuie făcut atunci când apa nu are același aspect și gust pe care le are de obicei.
„Atunci când constatați o deteriorare a aspectului apei sau un gust diferit față de cel pe care aceasta îl are de obicei, ApaVital vă recomandă să lăsați apa să curgă câteva zeci de secunde. În cazul în care problema persistă, verificați dacă vecinii dumneavoastră au aceeași problemă sau dacă apa nu a fost oprită pentru intervenții în urma unei avarii”, au precizat reprezentanții ApaVital Iași.
Orice neregulă în legătură cu calitatea apei reci poate fi sesizată Centrului de Contact ApaVital 0232.969 sau la e-mail contact@apavital.ro.
„Sesizarea va fi preluată de un operator și va fi transmisă către Laboratorul de Analiză Apă Potabilă, în vederea recoltării unei probe de apă, pentru efectuarea analizelor de potabilitate”, au mai declarat oficialii ApaVital Iași.
Furnizarea apei este întreruptă în localitățile de pe aducțiunea Timișești și aducțiunea Prut
Din cauza turbidității crescute a apei brute din sursa Timișești, ApaVital a întrerupt furnizarea până la revenirea la normal a situației, către utilizatorii din localitățile Tg. Frumos, Războieni, Strunga, Bălțați, Mădârjești, Valea Oilor, Sârca, Podu Iloaiei, Românești, Movileni, Gropnița, Dumești, Ion Neculce, Lețcani, Bogonos, Cogeasca, Cucuteni, Banu și Valea Lupului.
De asemenea, din cauza turbidității crescute a râului Prut, determinată de precipitațiile abundente înregistrate în ultima perioadă, și a deversărilor controlate de la barajul Stânca-Costești, ApaVital se află în situația de a furniza apă potabilă în regim nepermanent către utilizatorii din localitățile Țigănași, Cârniceni și Mihail Kogălniceanu, Victoria, Sculeni, Șendreni, Luceni, Icușeni, Stânca și Frăsuleni.
Furnizarea apei potabile va fi reluată imediat ce turbiditatea apei va reveni la valorile admise.
ABA Prut-Bârlad: „Asigurăm populația că toate localitățile aval de Stânca-Costești nu sunt în pericol”!
Cursul râului Prut a fost suplimentat cu personal tehnic de specialitate din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad pentru activități de urmărire și comportare a lucrărilor hidrotehnice, dar și monitorizarea evoluției nivelurilor și debitelor de pe râul Prut pe raza Sistemelor de Gospodărire a Apelor Iași, Vaslui și Galați. „Starea tehnică a digului este foarte bună și asigură tranzitarea în condiții de siguranță a apelor mari propagate ca urmare a descărcărilor controlate din acumularea Stânca-Costești. În comparație cu viiturile anterioare din anii 2008 și 2010, nivelurile înregistrate la digul de apărare a râului Prut pe malul românesc sunt inferioare. În amonte de Acumularea Stânca-Costești, nivelurile sunt în continuă scădere”, au declarat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.