Prima pagină » Informații utile » Apa termală este radioactivă? Ce poate să însemne asta

Apa termală este radioactivă? Ce poate să însemne asta

28 iul. 2024, 13:00,
BZI.ro, în Informații utile

România este una dintre principalele țări europene cu mare potențial în ceea ce privesc apele termale și minerale. Acestea aduc mari beneficii organismului, atât intern, cât și extern. Apa termală este radioactivă, însă acest lucru este unul benefic.

Apa termală este radioactivă?

Mineralizarea apei termale se produce prin contactul apei de la suprafaţa solului cu rocile pe care le pătrunde şi le dizolvă, parţial, până când ajunge în subteran, unde se acumulează în bazine denumite acvifere.

Izvoarele termale au, în general, o temperatură de peste 20 de grade și conțin cantități mari de calciu, magneziu, sulf și litiu. Radiul este elementul cel mai important, iar acesta emite radiații de tip gazos cunoscute ca radon.

Conform măsurătorilor și analizelor efectuate, apele termale naturale au un conținut radioactiv sub limita minimă admisă. În România, cele mai mari concentraţii se găsesc la Băile Felix, unde măsurătorile au arătat o valoare de 9,8 nanoCurie. Izvoare termale cu radioactivitate mai slabă găsim în Băile Herculane, Geoagiu-Băi și Praid.

Oameni fac tratamente în staţiunile balneoclimaterice pentru a-și ameliora afecțiuni interne și externe curele fiind adaptate valorii terapeutice ale mineralelor şi temperaturii izvoarelor.

Mineralizarea apei termale se produce prin contactul apei de la suprafaţa solului cu rocile pe care le pătrunde şi le dizolvă, parţial, până când ajunge în subteran, unde se acumulează în bazine denumite acvifere.

Beneficiile apei termale

Apa termală, denumită și „apă vie”, este renumită în special pentru beneficiile asupra pielii. Aceasta hidratează, revitalizează și întinerește pielea. Pe lângă stațiunile cu apă termală, aceasta se folosește și în compoziția anumitor produse cosmetice sau poate fi consumată direct.

Proprietățile apei termale: este lipsită de bacterii, este nepoluată, este considerată ca fiind pură, are un conținut bogat de săruri minerale și oligoelemente.

Aceasta are beneficii în următoarele situații: probleme osteoarticulare degenerative, nevralgii, afecțiuni neurologice, sechele post traumatice, inflamații, contracturi musculare, refacerea tonusului muscular, refacerea mobilității articulare.

De asemenea, datorită conținutului bogat în minerale, au un puternic efect antiinflamator, antioxidant, dermoregenerator, antiaging, antibacterian și calmant. Este foarte indicată afecțiunilor de piele precum acneea sau psoriazisul.

Apa termală mai poate fi utilizată și în următoarele situații: pentru calmarea arsurile solare și protejarea  pielii excesiv expusă la soare, pentru calmarea pielii înroșite, pentru ameliorarea iritațiilor pielii, după epilare, pentru a calma senzația de arsură și disconfort, pentru fixarea machiajului, pentru tonifierea tenului (în special după demachiere), împiedică formarea ridurilor prin îmbunătățirea circulației sângelui, curăță pielea de excesul de sebum, pentru obținerea unei senzații de împrospătare, după bărbierit, pentru calmarea iritațiilor sau la schimbarea scutecului bebelușului.

Apa termală are numeroase beneficii, însă există și situații în care utilizarea ei, fie sub formă de băi, fie consumată direct, nu este recomandată. Asta se aplică în cazul persoanelor diagnosticate cu: hipertensiune arterială, angină pectorală, recuperare după accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, tulburări de ritm cardiac, insuficiență cardiacă, tromboflebita, chist ovarian, tuberculoză pulmonară, boală infectocontagioasă, tumori maligne, sarcină, epilepsie, tulburări psihice, alcoolism.

Apa termală este radioactivă, în fiind sub limita acceptată, compoziția este are proprietăți benefice pentru organismul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
27 iulie 2024
27 iulie 2024