Începând cu ianuarie 2023, cei de la ApaVital au scumpit apa potabilă în județul Iași. Astfel, s-a ajuns ca o familie din Iași să plătească 8,15 lei, cu TVA, pentru un singur metru cub de apă și 7,38 lei, cu TVA, pentru serviciile de canalizare și epurare. Raportat la luna decembrie 2022, ieșenii plătesc cu aproximativ 30 la sută mai mult pentru apa potabilă. Administratorii asociațiilor de proprietari se așteaptă la facturi cu aproximativ 20 la sută mai mari din cauza majorărilor din ultima perioadă
În luna decembrie 2022 un metru cub de apă facturat de către compania de apă din Iași, ApaVital, era de 11,2 lei, furnizare de apă potabilă și servicii de canalizare și epurare. În prezent, mai exact de la 1 ianuarie 2023, ApaVital a venit cu noi majorări pentru furnizarea apei, iar, în momentul de față, un ieșean trebuie să plătească 14,25 lei, fără TVA, pentru un singur metru cub de apă.
Apa s-a scumpit la Iași
O nouă majorare a prețului la apă apasă tot mai mult pe bugetul fiecărui ieșean. Aceștia sunt nevoiți să plătească, începând cu luna ianuarie 2023, un preț cu 30 la sută mai mare pentru serviciile de furnizare a apei potabile și canalizare.
Asociațiile de proprietari încă nu au afișat prețurile cu noile tarife, iar la sfârșitul lunii februarie vor apărea primele liste cu consumul avut de ieșeni în luna ianuarie. Aceștia vor scoate din buzunar 14,25 lei, fără TVA, pentru fiecare metru cub de apă consumat.
„Nu îmi explic de ce s-a scumpit atât de mult. E foarte mult față de decembrie 2022. S-au scumpit apa și gunoiul în anul acesta”, declară Nicoleta C., administratorul unei asociații de proprietari din Iași.
Asociațiile de proprietari se așteaptă la facturi mai mari cu 20 la sută, începând cu luna ianuarie, din cauza scumpirilor care au avut loc la apă, gunoi și la serviciile de curățenie.
„Nu am făcut calculele pentru luna ianuarie, dar ne așteptăm la scumpiri substanțiale. Cred că factura de la asociație se va scumpi, în medie, cu 20 la sută pentru fiecare familie în parte”, mai spune Nicoleta C.
Ieșenii plătesc cea mai scumpă apă din țară
La nivel naţional, ieşenii plătesc unul dintre cele mai mari tarife. Site-ul ANRSC a publicat, pe 1 februarie, lista tarifelor operatorilor acreditaţi de apă. Cu cei 7,48 lei/mc, fără TVA, pe care operatorul ieşean îi taxează pe clienţi, ApaVital ocupă locul trei la nivel naţional. Doar vasluienii (8,16 lei/mc fără TVA) şi cei din Buzău (8,23 lei/mc fără TVA) plătesc o apă mai scumpă în comparație cu ieşenii.
În restul marilor oraşe, preţul unui metru cub de apă produsă şi distribuită fluctuează între 4 şi 6 lei, fără TVA: Oradea – 4,14 lei, Arad – 4,24 lei, Cluj – 4,41 lei, Sibiu – 4,50 lei, Baia Mare – 4,64 lei, Timişoara – 5,30, Bacău – 5,74 lei, Târgu Mureş – 5,77 lei, Braşov – 6,21 lei, Ploieşti – 6,27 lei, Constanţa – 6,87 lei.
În privinţa canalizării, doar SC Apa Canal Ilfov depăşeşte tariful celor de la ApaVital, 7,24 lei/mc, fără TVA, operatorul ieşean fiind pe locul doi în clasamentul celei mai scumpe canalizări, 6,77 lei/mc fără TVA. Doar Constanţa – 6,13 lei/mc, Vaslui – 5,38 lei/mc, Timiş – 5,33 lei/mc, Ploieşti – 5,26 lei/mc şi Tg. Mureş – 5,16 lei/mc practică tarife ceva mai mari. În rest, epurarea este tarifată la preţuri între 3 şi 4 lei pe metrul cub fără TVA. Este cazul în Sibiu – 3,00 lei/mc, Oradea – 3,42 lei/mc, Baia Mare – 3,68 lei/mc, Braşov – 4,27 lei/mc, Craiova – 4,37 lei/mc, Arad – 4,80 lei/mc.
Adunate, cele două componente oferă o concluzie dură pentru cetăţeni: apa s-a scumpit la Iași, iar locuitorii plătesc cel mai mare tarif la apă din ţară, de 14,25 lei/mc, la un ban distanţă de buzoieni, care plătesc cumulat 14,26 lei/mc, fără TVA.
Suntem consumatori captivi , la discreția nababilor din conducerea acestor regii ( Apavital , Salubris etc ) Pe lânga șpăgile incasate ptr orice branșament , colectează sume aberante pentru serviciile prestate, tocmai pentru indestularea nesătuilor ajunși vremelnic in funcții sus puse !!!
Targu Frumos , 15,52… si masinile alea noi cine sa la plateasca?
apa e f scumpa la cat e de plina de mizerie si microbi ,ne omorati copiii criminalilor !
Practic apa curge la vale de la Timișești.Nu pot să înțeleg,am ajuns la mana unor hoți,să spună ce fac ei de banii ăștia că doar in afara că o captează și o mai tratează nu fac nimic.Asa se întâmplă când nu le cere socoteală nimeni.
Așa e când ești singurul care distribuie apa,mai este alta firma, nu este, aici instituția trebuia să rămână a statului ,nu are concurenta și asta nu e loial,dar santem in Romania unde totul se poate și de asta își permit.