Prima pagină » Sanatate » Apa la plămâni poate pune viața în pericol. Cum tratăm pleurezia

Apa la plămâni poate pune viața în pericol. Cum tratăm pleurezia

26 oct. 2021, 13:57,
în Sanatate

Apa la plămâni uneori poate ascunde diverse boli, fiind un simptom îngrijorător. Există multe cauze care declanșează apa la plămâni, însă majoritatea sunt rezultatul unei infecții virale. Această acumulare de lichid îngreunează respirația, iar tratamentul de obicei constă în administrarea antibioticelor.

Apa la plămâni este un termen popular folosit pentru afecțiunea denumită medical pleurezia. Boala de fapt reprezintă o inflamare la nivelul pleurei, membrana care învelește plămânii. O persoană sănătoasă când respiră, plămânii se umplu cu aer. În cazul pleureziei, plamânii se umplu cu lichid, iar din acest motiv oxigenul nu mai poate ajunge la sânge.

grafica persoana care sufera de durere de plamani

Cauze ce declanșează apa la plămâni

Există multe cauze ce declanșează apa la plămâni, printre cele mai importante se numără ciroza cu ascită, în cazul acestei afecțiuni, lichidul de ascită trecând în plămâni. O altă cauză des întâlnită este infecția virală care provoacă dureri ascuțite ce se manifestă în timpul respirației. Uneori, plămânii noștri sunt afectați și de infecții pulmonare, precum pneumonie, turbeculoza pulmonară sau cancer pulmonar.

Apa la plămâni provoacă dureri puternice ce se manifestă în timpul respirației sau a strănutului. Dacă între cele două membrane, în spațiul plămânilor, există o cantitate corectă de lichid, persoana nu simte durere. În momentul în care cantitatea de lichid crește, se creează presiune. În multe cazuri, lichidul poate fi infectat. Dacă lichidul este infectat își va face apariția febra.

Pe lângă durere mai există și alte simptome ce anunță infecția, precum frisoanele, durere în zona umerilor și a spatelui, tuse seacă și pierderea rapidă în greutate.

copil consultat de un medic

Stabilirea cauzei apariției infecției

Diagnosticul de pleurezie se stabilește după un examen clinic și paraclinic. Există cazuri în care medicul solicită investigații suplimentare pentru a confirma diagnosticul. Specialiștii pot diagnostica boala pe baza volumului lichidului pleural sau prin radiografie pulmonară.

În unele cazuri se efectuiază teste de sânge, prin care se vede dacă pacientul are o infecție. Dacă este suspectată o turbeculoză sau un cancer pulmonar este efectuată biopsia pleurală.

O metodă imagistică pentru a diagnostica afecțiunea sunt ultrasunetele. Folosind unde sonore de înaltă frecvență, medicul poate determina dacă pacientul are efuziune pleurală. Această metodă poate arăta dacă există un cheag de sânge în plămâni sau dacă există alte cauze ale durerii de plămâni.

Diagnosticul în cazul apei la plamâni este unul complicat, însă investigațiile pot fi efectuate într-un timp scurt.

grafica plerezie la un singur plaman

Tratamentul apei la plămâni: Ce remedii pot ameliora durerea

Medicul aplică un tratament după ce stabilește cauza apariției apei la plămâni. Dacă persoana este asimptomatică, aceasta nu necesită un tratament, deoarece lichidul se absoarbe singur.

Dacă pacientul suferă de dureri, se poate trata cu analgezice orale. În cazul în care afecțiunea este cauzată de bacterii, persoana va trebui să administreze un tratament pe bază de antibiotice. Dacă este un caz mai serios, va fi nevoie să fie extrasă apa din plămâni.

Pentru ameliorarea durerii, medicii recomandă administrarea calmantelor și a antiinflamatoarelor. De asemenea, odihna este un remediu foarte important pentru recuperare. Oboseala este un simptom foarte des întâlnit în cazul afecțiunilor pulmonare. Pentru a se simți cât mai bine pacientul, acesta trebuie să stea cât mai mult în pat, într-o postură confortabilă.

Timpul necesar pentru a scăpa de apa la plamâni depinde de gravitatea pleureziei, uneori fiind necesară spitalizarea sau monitorizarea persoanei bolnave.

grafica persoana care acuza durere de plaman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *