Prima pagină » Sanatate » Apa la genunchi: Ce boli se asund în spatele acestei afecțiuni și cum se tratează

Apa la genunchi: Ce boli se asund în spatele acestei afecțiuni și cum se tratează

16 iul. 2021, 11:23,
BZI.ro, în Sanatate

Apa la genunchi reprezintă termenii folosiți pentru a defini excesul de lichid care se acumulează în jurul articulației genunchiului sau în interiorul acesteia. Este o afecțiune care poate să rezulte în urma unui traumatism, a leziunilor prin suprasolicitare sau a altei afecțiuni.

Cauzele apariției apei la genunchi pot fi multiple, de la un simplu traumatism până la suprasolicitarea articulației.

Apa la genunchi este asociată cu durerea, tumefierea și limitarea mișcărilor genunchiului, în cele mai multe dintre cazuri. Cea mai frecventă cauză a apariției apei la genunchi este traumatismul.

Rupturile de ligament sau ale meniscului, fracturile și suprasolicitarea întregii articulații sunt cele mai comune leziuni care pot produce această afecțiune.

persoană care apă la genunchi

Simptome ale apariției apei la genunchi

Simptomele apei la genunchi depind de cauza excesului de lichid care se acumulează și pot consta în durere dacă este vorba despre osteoartrită. În caeastă situație, durerea apare din cauza susținerii greutății corporale. Această durere dispare, de obicei, dacă persoana respectivă se odihnește.

Tumefierea este un alt simptom. În asemenea cazuri, un genunchi poate părea mai mare decât celălalt. Zonele moi din jurul părților osoase ale genunchiului par proeminente când sunt comparate cu celălalt genunchi.

Redoarea articulară poate să apară în situația în care articulația genunchiului conține lichid în exces, iar amplitudinea mișcării devine limitată.

Echimozele apar în momentul în care genunchiul a suferit un traumatism. Echimozele pot să apară pe fața anterioară, laterală sau în spatele genunchiului. Suportarea greutății corporale pe acea articulație poate deveni imposibilă datorită durerii foarte mari.

Acumularea de lichid mai poate fi cauzată de un traumatist, din cauza altor condiții medicale sau din cauza altor afecțiuni medical.

persoană care apă la genunchi

Cauzele apariției apei la genunchi

În momentul în care orice parte a genunchiului este lezată, urmarea poate fi o acumulare dureroasă de lichid sinovial. Acest lichid poate avea în compoziție bacterii, sânge sau cristale iritante.

Acumularea de lichid sinovial paote fi cauzată de patru tipuri de leziuni traumatice. Este vorba despre fracturi, rupturi de ligamente, rupturi de menisc și leziunie provocate de suprasolicitare.

Dar acumularea de apă la genunchi poate fi cauzată și de alte condiții medicale. Cea mai des întâlnită este osteoartrită. Aceasta poate afecta orice articulație din organism și care se caracterizează prin distrugerea unor cartilaje articulare.

Alte afecțiuni medicale care pot duce la apariția apei la genunchi sunt guta, pseudoguta, chisturile, tumorile, infecțiile și artrita reumatoidă.

persoană care apă la genunchi

Tratamente pentru apa la genunchi

Diagnosticarea afecțiunii se face cu ajutorul radiografiei de genunchi și a rezonanței magnetice, care permite o vizualizare corectă a structurilor articulației. Doar astfel se pot vedea rupturile de ligament sau de menisc.

Artrocenteza sau aspirarea lichidului în exces poate avea rol atât de diagnostic, cât și terapeutic. Dacă acumularea de lichid de la nivelul genunchiului se asociază cu tumefiere, roșeața și căldura, la care se adaugă și alte semne clinice. Medicul trebuie să facă un diagnostic diferențial între posibilele cauze. Pentru acest lucru, sunt necesare teste specifice de sânge – markeri autoimuni, acid uric, proteina C reactivă

Tratamentul se face în funcție de fiecare cauză în parte și necesită fie suportul medicului ortoped, fie pe cel al reumatologului. Dacă limitarea mișcării articulației este compromisă, s-ar putea impune recuperarea medicală specifică.

persoană care apă la genunchi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *