O descoperire incredibilă a fost făcută de un ieșean după ce a instalat câteva filtre la rețeaua de apă. Cetățenii orașului nu au idee ce fel de apă murdară consumă, chiar dacă aceasta pare curată
Majoritatea oamenilor consumă apă de la rețeaua ApaVital fără să se gândească că ar putea exista probleme. Într-adevăr, din punct de vedere chimic nu există probleme cu substanțele din apă, însă din punctul de vedere al purității este cu totul diferit. Cristian Moisii a instalat mai multe filtre la instalația de apă alimentată din rețeaua ApaVital, iar la fiecare trei luni este nevoit să le schimbe, deoarece acestea devin extrem de murdare.
Ieșenii consumă apă murdară fără știrea lor
Cristian Moisii a făcut această descoperire după ce a observat că se depuneau foarte multe reziduuri la țevile de apă pe care le avea în gospodărie. Acesta locuiește la casă, în cartierul Tătărași, pe strada Mărăcineanu. Cristian consideră că murdăria apare în urma lucrărilor făcute de cei de la ApaVital, însă problema persistă de ceva vreme.
„Eu am pus în căminul de apă filtrele, deoarece am observat acum câțiva ani pe o țeavă de apă caldă că s-a depus foarte multă murdărie și calcar, era totul pietrificat. După ce m-am documentat mai bine am găsit o soluție, să pun filtre pentru a putea avea apă curată. Inițial, am zis totuși, hai, cât de murdară poate să fie, până la urmă plătim atâția bani. Am instalat patru filtre, nu unul, primul e pentru nisip, pentru mizerie mare, al doilea pentru metal și calcar, al treilea, unul de bumbac, iar ultimul este de carbon activ pentru purificare.
Deci țeava care este în rețeaua de apă este destul de nouă, din plastic, nu e de metal ca să ruginească. Acum, la trei luni schimb filtrele, e incredibil cum arată cel din bumbac, este maro, plin de mizerie, nu credeam așa ceva. Gândiți-vă că apa asta noi o bem, eu am filtre, pot să o consum, vă dați seama ce mizerie este în apă”, a declarat Cristian Moisii, client ApaVital.
Bărbatul a făcut analize la apă
Deși a discutat cu cei de la ApaVital despre situația respectivă, până acum nu a observat nicio schimbare. Cristian a vrut să vadă dacă apa nu conține și substanțe periculoase. A luat mai multe mostre și a mers cu ele la Institutul de Sănătate Publică pentru a face analize. Aici a descoperit că nu sunt diferențe majore între apa purificată și cea din rețea, dar, când vine vorba de puritate, rezultate sunt dezastroase.
„Eu am mers și mai departe, am făcut analize la Institutul de Sănătate Publică, să mă conving. La nivel chimic și bacteriologic nu este o diferență foarte mare, din punctul ăsta de vedere este în regulă, în schimb, când vine vorba de cât de curată e apa, e cu totul altceva. Nu pot să-mi explic de ce se întâmplă asta, e o bătaie de joc pentru sănătate noastră. Mă gândesc că ei fac lucrări și nu curăță foarte bine țevile, nu le protejează, dar eu schimb filtrele constant, câte lucrări pot să aibă în zonă”, mai adaugă Cristian Moisii.
Reprezentații ApaVital transmit că apa este verificată constant, iar duritatea nu poate afecta în vreun fel consumatorul.
„Apa potabilă distribuită de unitatea noastră este verificată permanent prin intermediul Laboratorului Apă Potabilă din cadrul APAVITAL S.A, înregistrat la Ministerul Sănătății (Certificat nr. 503/22.08.2022). De asemenea, apa potabilă este verificată calitativ şi de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, și de Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi, prin monitorizarea de audit pe care o realizează conform prevederilor legale. Date privind calitatea apei potabile furnizate de unitatea noastră puteți găsi pe site-ul APAVITAL.
Apa potabilă provine din sursă naturală şi nu este pură, asemenea apei distilate, situaţie acceptată de reglementările legale. Precizăm că modificarea valorilor parametrilor de calitate ai apei potabile față de cele înregistrate în mod curent nu reprezintă lipsa caracterului de potabilitate al apei, iar clorul rezidual liber prezent în apă asigură protecția permanentă împotriva transmiterii oricărei boli hidrice. De asemenea, sărurile de calciu şi magneziu din apa potabilă, care dau duritatea acesteia, se pot depune și pot forma pe instalațiile și echipamentele prin care trece apa o crustă cu efecte nedorite.
Pentru evitarea acestora, consumatorul poate opta pentru utilizarea unor produse sau echipamente autorizate de filtrare/dedurizare a apei. În aceste condiții, în procesul tehnologic de potabilizare a apei nu se impune intervenţia de reducere a durității totale a acesteia, aceasta nefiind dăunătoare sănătăţii. Apa potabilă care ajunge la robinetul consumatorului nu este doar apă ca atare, din sursă naturală, ci după preluarea din râu sau izvor este supusă unor procese de tratare adecvate, adaptate caracteristicilor fiecărei surse de apă.
Astfel, apa captată de la sursele de apă subterane sau de suprafaţă este supusă unor procese complexe de purificare în staţiile de potabilizare a apei, iar apoi este transportată prin magistrale în localități, pompată și stocată în rezervoare și este distribuită utilizatorilor prin rețelele publice”, a specificat Ion Savin, reprezentant al companiei ApaVital.
Cetățenii plătesc deja suma de 15,53 lei pentru un metru cub de apă potabilă, plus canalizare, astfel că adăugarea de filtre separate pentru purificare ar însemna un cost important. La aceste tarife ar trebui ca oamenii să primească apă de înaltă calitate.
Ieșenii consumă apă murdară fără știrea lor zi de zi. Cristian îi sfătuiește pe toți oamenii să folosească filtre, dacă vor o apă cu adevărat curată.
Va spun de 9 ani ca apa este toxica de la mafia apa mortal dar nu ma ascultati ,mafia apa mortal au salarii de 7 …9000 de euro pe luna si doar otravesc iesenii cu preturi astronomice ,asta dupa ce isi fac de cap si cu materialele si utilajele din apa mortal ………chirika primaru in cardasie cu mafia apa mortal !
Muncitorii care isi rup oasele prin namol din apa vital sunt platiti cu 2500 lei si directoru dorus mafiotu ia 10000 de euroi pe luna doar privind pe geam ,majoritatea inginerilor facuti la apelu de seara fura din materiale in frunte cu piticu din ticau care are 3 vile facute cu sclavii muncitori din apa vital ,la sedinte ne ameninta ca ne da afara daca spunem ca apa este plina de agarici smarcani si alea alea ,de bransamentele si lucrarile ilegale ,de tevile pline de cuie din lemn care pierd tone si tone de apa platita tot de fraierii de consumator ,adevaru va iesi odata la lumina ,era mai bine pe vremea raposatului de tatuca Nikita .
sugeti pola fraierilor la munca cu voi cum vreti sa traiasca smecherii si baronii din iasi doar furand si furand de 30 de ani incoace doar behaiti si atat va meritati soarta oilor nu va place apa beti coniac oilor
Pe escrocii din apavital iasi ,delgaz iasi ,primaria iasi nu ii controleaza nimeni si nu ii verifica nimeni pentru ca le tine dos primaru si cocalarii de la capitala pentru ca cotizeaza !
Apa NU este potabila,in municipiul Ias,i inca din anii 1984–86.
A devenit din ce in ce mai periculoasa.
Calcare,clor,impuritati si microbi.
Apa dura si infecta.
Litiaza renala ,infectii recurente amigdaliene ..,asta ii asteapta pe consumatori.
La preturi astronomice.
Conducerea apamortal ar trebui sa plateasca genocidul care -l fac in Iasi.
Eu sunt vecinu familiei Moisii și nevasta lui spune ca bezelistii au dat spaga sa scrie și ei ceva de sezon în foaie, ca deh … e lipsa de subecte. Întrebați și alți vecini a noștri ca o sa vedeți. Da, da
dorus curva mica nu minti ca nu stai in tatarasi …….
Aiureli si pretentii absurde. Dupa o avarie, apa curge murdara. N-ai ce-i face. Apa pura? Nu exista in natura. Mergi in statiune si bei apa de la izvorul 7 – crezi ca este pura? Nu este.
Este normal din partea laboratorului Apalethal sa afirme ca apa este buna pentru consum uman, ne otravesc folosind clorul ca sa fim curati la maț, din acest motiv si primarul iasului prefera sa consume apa imbuteliata… La anul iar creste tariful, sa nu va speriati !
Tariful va creste ori de cate ori va creste pretul la energia electrica.
Tariful va creste ori de cate ori kirica dorus si sleahta lor de borfasi si gunoaie vor avea nevoie de lovele sa isi mai faca cateva vile din banii sclavilor din Iasi .
Daca invarti tu pompele, va scade si pretul la apa.
Pentru idiotii de la Apavital: duritatea apei nu afecteaza consumatorii. Dar le afecteaza aparatura si instalatiile. Care de sa vezi, si alea costa. Eu am apa de Timisesti, livrata la pachet cu nisip. Ma astept ca in viitor, pe factura Apavital sa apara factura si nisipul si balastul livrate la robinet. Mooie directorului Apavital, moooie politicienilor care l-au numiti.
Puneti filtre si la aerul care-l respirati si la mancarea cu E-uri
ati uitat de racordurile ilegale de apa facuta de apetroi ion cat a fost sef la apa.
Golanu asta de Dorus trimite omeni de la hntretinere la priereni lui prin Iasi hnbracati hn salopete verzi si alte culori ei nu vin la servici la ora 7 hncep serviciu la la ora 8sau 9 unbla cu prosti prin iasi dar atentie are cartier de vile la visani cu finu lui Danut care lucresza la negru alt mafiot ca el iar Dorus sta hn unbra si dirizeaza golaneala el are salar de pe urma prostilor 10 mii de euro pe luna dar la anul se schiba treaba cu golaneala el cu Mihailescu .din tataras alt mafiot si Apetroie este cumatru cu ei alt mafiot dar se sciba prostesla tota ziua nu stau la servici si unbla prin bucium dupa pamhnt prostii .numai au mult cu prosteala .