Prima pagină » Local » Apă cu porția pentru locuitorii din Zona Metropolitană Iași. ApaVital furnizează apă doar câteva ore pe zi către zeci de mii de ieșeni în perioada pandemiei COVID-19: „Nu avem nici cu ce să ne spălăm”
Apă cu porția pentru locuitorii din Zona Metropolitană Iași. ApaVital furnizează apă doar câteva ore pe zi către zeci de mii de ieșeni în perioada pandemiei COVID-19:

Apă cu porția pentru locuitorii din Zona Metropolitană Iași. ApaVital furnizează apă doar câteva ore pe zi către zeci de mii de ieșeni în perioada pandemiei COVID-19: „Nu avem nici cu ce să ne spălăm”

17 iul. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Local

Criza apei se adâncește tot mai mult pentru locuitorii din Zona Metropolitană Iași, operatorul ApaVital fiind nevoit să furnizeze apă doar câteva ore pe zi către zeci de mii de ieșeni în perioada pandemiei COVID-19 din cauza consumului ridicat care duce la epuizarea rapidă a rezervoarelor de apă

Locuitorii din Zona Metropolitană Iași primesc apă cu porția. Operatorul ApaVital furnizează apă potabilă doar câteva ore pe zi către zeci de mii de ieșeni în această perioadă de vară marcată de pandemia COVID-19. Această situație se întâmplă din cauza capacităților insuficiente din rezervoarele de apă și a consumului ridicat, mulți ieșeni folosind apa din rețea la udatul grădinilor sau alte treburi gospodărești.
Deși conducerea ApaVital a anunțat oficial că doar în anumite localități apa va fi furnizată după program strict, această situație se întâlnește și în cazul locuitorilor din Zona Metropolitană Iași, dar și din județul Iași, care nu au fost anunțați că vor primi apă cu porția.

„În Horpaz, pe strada Holdelor, în fiecare seară de pe la ora 5 scade presiunea, iar pe la ora 7-8 se ia complet apa. Revine în jurul orei 22:30 și se întâmplă de mai bine de 2 săptămâni. Am făcut sesizări scrise, telefonic seară de seară, dar tot ceea ce fac e să spună că preiau reclamațiile, să așteptăm până se umple iarăși rezervorul, să strângem apă, că ei nu au ce face și în plus nu dau numere de înregistrare la toate sesizările telefonice. Suntem totuși într-o situație de urgență cu virusul ăsta și nu avem nici cu ce să ne spălăm, sunt copii mici care locuiesc pe această stradă și ei nu fac nimic pentru a remedia situația”, a spus Ioana Carmen, ieșeancă care locuiește în zona Horpaz.

Zeci de mii de ieșeni primesc apă cu porția în perioada pandemiei COVID-19

Ieșenii afectați de întreruperile zilnice povestesc că această situație durează deja de câteva săptămâni și nu pare să se remedieze, chiar dacă trecem printr-o perioadă dificilă cauzată de pandemia COVID-19. Pe perioada zilelor caniculare, în vederea refacerii rezervelor de apă potabilă a rezervoarelor Pietrărie 1, Pietrărie 2 și Păun, ApaVital se află în situația de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalele orare estimate 6:00 – 10:00 și 18:00 – 22;00, către utilizatorii din Pietrarie și Păun. Locuitorii din zonele înalte din localitățile învecinate municipiului Iași sunt cei mai afectați în această perioadă caniculară, zonele Bucium, Aroneanu, Miroslava sau Valea Lupului fiind afectate în fiecare vară.
În aceeași situație se află și ieșenii din localitățile: Moșna, Bohotin, Tansa, Belcești, Văleni, Ciorăni, Ruși, Focuri, Deleni, Feredeni, Poiana, Slobozia și Maxut, Scobinți, Sticlăria, Cotnari, Horodiștea, Tăutești, Zahorna, Horlești, Țigănași, Cârniceni, Mihail Kogălniceanu, Victoria, Sculeni, Șendreni, Luceni, Icușeni, Stânca și Frăsuleni.

Resursele din rezervoarele ApaVital Iași se epuizează cu rapiditate

Reprezentanții ApaVital atrag atenția asupra faptului că, mai ales în această perioadă a anului marcată de pandemia COVID-19, utilizarea resurselor de apă trebuie făcută cu cât mai mare eficiență. În mod normal, un ieșean consumă circa 170 litri de apă pe zi.

„Din cauza creșterii consumului de apă, resursele din rezervoarele de înmagazinare ApaVital se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora. ApaVital reamintește utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcționarea capacităților de pompare în regim normal”, au explicat oficialii ApaVital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *