Prima pagină » National » Anunțul momentului pentru milioane de români! Schimbări radicale în privința pensiilor private din Pilonul II
Anunțul momentului pentru milioane de români! Schimbări radicale în privința pensiilor private din Pilonul II

Anunțul momentului pentru milioane de români! Schimbări radicale în privința pensiilor private din Pilonul II

10 iul. 2022, 15:00,
în National

O nouă lege a apărut în Monitorul Oficial săptămâna aceasta. Modificarea vizează Pilonul II de pensii privare, conform unei norme aprobate de  Autorităţii de Supraveghere Financiară.

ASF a publicat recent o normă potrivit căreia fondurile de pensii din pilonul II vor trebui publicate lunar, pe structura detaliată a investițiilor. Până la noua lege, informațiile erau publicate de trei ori pe an.

Reglementarea va presupune întoarcerea la vechea procedură, de acum un an și jumătate, care presupunea publicarea lunară a rapoartelor.

„Lunar, până la finalul lunii următoare, structura portofoliului de investiţii, conform anexei nr. 12, detaliată, pentru fiecare instrument financiar şi pentru fiecare emitent, cu date referitoare la valoarea actualizată, în lei, şi ponderea deţinută în activul total pentru ultima zi a lunii”, se arată în noua lege ASF.

Ce s-a întâmplat cu fondul de pensii private? Informații din ultimul raport

Potrivit ultimului raport publicat de ASF, fondurile de pensii private au crescut cu 7% față de perioada anului trecut. Așadar, se poate observa creșterea nivelului în mai, față de 31 mai 2022, valoarea ajungând la 88,03 de lei.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se arată în raport.

Un alt detaliu important legat de pilonul II de pensii este acela că românii nu pot primi mai puțin decât au cotizat la stat, indiferent de alți factori economici.

„Conform art.135 alin. (2) din Legea 411/2004, suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale”, spune ASF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024