Guvernul și-a schimbat decizia ce avea în vedere creșterea pensiei pentru persoanele care muncesc peste 65 de ani. De asemenea acestora nu li se va mai permite nici cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat.
În Ordonanța de Urgență publicată în Monitorul Oficial, lipsesc anumite prevederi printre care și cele referitoare la creșterea cuantumului pensiei și cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat
Nu se mai încurajează munca de la 65 de ani prin creșterea pensiei
În data de luni 30 august, s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 94/2021 care modifică legea pensiilo. Cu toate astea, două dintre principalele prevederi care erau prezente în proiectul iniţial au dispărut și anume cumularea pensiei anticipate cu salariul la privat şi bonificaţiile pentru cei care aleg să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare.
În documentul iniţiat de Ministerul Muncii, se avea în vedere faptul că orice pensionar cu pensie anticipată sau anticipată parţial are voie să se angajeze în mediul privat fără a exista posibilitatea de a pierde pensia. Cu toate astea, ordonanţa adoptată luni şi publicată în Monitorul Oficial a eliminat această prevedere.
Prevederile OUG elaborate de Raluca Turcan nu se mai regăsesc
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a elaborat la jumătatea lunii iulie şi a trimis spre a se aproba un proiect ordonanţă de urgenţă. În acesta se propuneau mai multe beneficii pentru cetățenii care doresc să muncească peste vârsta standard de pensionare.
„Pentru asiguraţii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Cu alte cuvinte, în aceasta există dreptul ca bărbații să se pensionezi la 65 de ani iar în cazul femeilor mai puțin, și să poată alege dacă mai doresc să munceşti încă un an. În cazul în cărora care alegeau această variantă, punctajul lunar al anului suplimentar urma să fie cu 50% mai mare. Acest lucru însemna că în momentul în care ieșea la pensie, se puteau încasa mai mulţi bani decât persoanele care alegeau să iasă la pensie la vârsta standard.
De asemenea, o altă facilitate propusă de către ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi care a fost supusă dezbaterii în Consiliul Economic şi Social era să se „permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat”.
Modificări importante pentru cetățeni în OUG. Nu se mai primesc bonusurile promise inițial
În momentul actual, acest cumul este permis doar pentru venituri care provin din activităţi independente, precum sunt cele menționate și reglementate de Codul Fiscal și unde nivelul acestora este indiferent.
Mai mult decât atât, conform acestei ordonanțe, nu mai este permis cumulul în baza unui raport de serviciu, de către persoanele care desfăşoară activităţi în funcţii elective.
De la prevederea anterioară se face excepție pentru consilieri locali/judeţeni, sau pentru cei care sunt numiți în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, dar și pentru membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, care au veniturile asimilate salariilor.
Guvernul împotriva pensiei acumulate
Guvernul a respins partea dintr-o Ordonanță de Urgență care făcea referire la cumului pensiei cu salariul în cazul angajaților care solicită pensionarea anticipată. Totuși, Vîlceanu a lăsat o portiță de scăpare.
”Noi nu am fost de acord cu această propunere și am scos din OUG această prevedere. Nu se poate cumula pensia anticipată cu salariul. Impactul bugetar ar fi extraordinar de mare, foarte mare, din acest motiv nu am fost de acord. Pentru pensia la limită de vârstă poți lucra, dar pentru pensia anticipată sau parțial anticipată nu poți lucra. Impactează foarte grav. Nu se poate cumula nici dacă lucrează în privat. Când soliciți pensionarea anticipată înseamnă că sunt anumite cauze care te împiedică să lucrezi. Nu am putut să fim de acord cu așa ceva.
Dacă în Parlament sau Ministerul Muncii vine cu o altă explicație și putem să o adoptăm, atunci vom discuta la acel moment”, a declarat Dan Vîlceanu.