Negocierile din Turcia cu privire la războiul din Ucraina s-au încheiat după aproximativ patru ore de discuții. David Arakhamia, oficial ucrainean, a spus care sunt rezultatele intermediare ale negocierilor.
„Prima noastră victorie este transferul negocierilor din Belarus în Turcia. Vedem Turcia ca fiind una dintre garanțiile de securitate pentru Ucraina. Marea Britanie, China, SUA, Turcia, Franța, Canada, Italia, Polonia și Israel pot să ofere garanții de securitate pentru Ucraina în urma negocierilor. Ei vor acționa ca parte a unui tratat internațional. Ei vor putea închide cerul la cererea Ucrainei. Sistemul existent de garanții de securitate nu funcționează, asta vedem la Mariupol și Harkov. Am convenit că toate țările garante de securitate nu numai că ar trebui să nu împiedice aderarea noastră la UE, ci să ajute în acest proces ”, a spus oficialul ucrainean.
Un alt subiect discutat a fost „escaladarea războiului”
Un alt subiect discutat în timpul întâlnirii a fost „escaladarea războiului”, inclusiv „încălcarea regulilor războiului”, fără a oferi mai multe detalii, a transmis Mihailo Podoliak, consilier al șefului cancelariei prezidențiale ucrainene.
„În acest moment se desfăşoară consultări intensive asupra unor chestiuni importante, dintre care cel mai important este acordul privind garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina, deoarece cu acest acord vom putea pune capăt războiului, după cum are nevoie Ucraina. A doua chestiune este o încetare a focului pentru a rezolva toate problemele umanitare care s-au acumulat”, a declarat consilierul politic al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, pentru televiziunea naţională.
În ceea ce privește cazul lui Roman Abramovici, Kremlinul a anunțat că este mediator în negocierile ruso-ucrainene, și a respins acuzaţiile potrivit cărora acesta ar fi fost otrăvit, relatează AFP.
„Abramovici joacă un rol în vederea stabilirii unor contacte între părţile rusă şi ucraineană”, declară într-o conferină de presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Dmitri Peskov respinge dezvăluiri ale cotidianului american The Wall Street Journal (WSJ) şi unor surse americane, potrivit cărora Roman Abramovici şi doi negociatori ucraineni au pezentat simptome care sugerează o posibilă otrăvire, în urma unei precedente runde de negocieri.
„Asta face parte din războiul informaţiei” împotriva Rusiei, dă el asigurări. „Aceste informaţii nu corespund, bineînţels, realităţii”, subliniază Peskov.
Rusia va renunţa la obiectivul său de „denazificare” a Ucrainei
Rusia va renunţa la obiectivul său de „denazificare” a Ucrainei şi este dispusă să permită acestei ţări să adere la Uniunea Europeană dacă Kievul nu se aliniază militar, a informat marţi publicaţia britanică Financial Times (FT), referitor la termenii de negociere a unui armistiţiu între cele două ţări, transmite EFE.
Patru persoane analizează un acord de pace care prevede ca Ucraina să nu intre în NATO, în schimbul obţinerii de „garanţii de securitate”. Potrivit sursei citate, proiectul de acord nu conţine nicio referire la „denazificare”, „demilitarizare” şi protejarea limbii ruse în Ucraina, o parte dintre motivele invocate de preşedintele rus Vladimir Putin pentru a-şi justifica invazia în Ucraina.
Un ipotetic acord de pace trebuie validat „de garanţi” – care deocamdată nu au fost desemnaţi – şi de parlamentele acestor ţări, după cum a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Financial Times.