Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat astăzi că „faza acută” a pandemiei de COVID-19 se va încheia în acest an, dacă va fi atins obiectivul ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.
„Mizăm pe încheierea fazei acute a pandemiei în acest an, cu condiţia, desigur, ca 70% din populaţia mondială să fie vaccinată până la mijlocul anului, până în iunie sau iulie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, aflat într-o vizită în Africa de Sud.
Directorul general OMS: „Sfârşitul fazei acute este în mâinile noastre. Aceasta e o chestiune de alegere”
Directorul Tedros a mers în vizită la laboratoarele societăţii de biotehnologie Afrigen, cu sediul în Cape Town, unde a fost fabricat primul vaccin ARN mesager împotriva COVID-19 din Africa, notează AFP.
Elaborat pe baza secvenţierii codului genetic public disponibil al laboratorului Moderna, acest vaccin va fi gata pentru teste clinice în noiembrie, iar omologarea lui este prevăzută pentru 2024.
„Acest vaccin va fi mai adaptat contextelor în care va fi utilizat, cu mai puţine constrângeri privind stocarea şi un preţ mai mic”, a declarat Tedros.
Proiectul Afrigen este susţinut de OMS şi mecanismul internaţional COVAX pentru acces la vaccinuri. Doar 11% dintre africani sunt vaccinaţi, rata cea mai mică din lume.
Continentul trebuie să „majoreze de şase ori rata de vaccinare” împotriva COVID-19 pentru a spera la atingerea obiectivului de 70% persoane vaccinate fixat pentru sfârşitul primului semestru al lui 2022, potrivit OMS Africa.
Peste 50% din populația adultă a României este vaccinată
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, joi, că rata de vaccinare anti-COVID-19 la populaţia adultă în România este de 50,5%.
În ceea ce priveşte evoluţia campaniei de la debutul său din 27 decembrie 2020 până la acest moment, sunt peste 8.091.000 de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă un procent de vaccinare din populaţia adultă de aproximativ 50,5%, iar din populaţia generală vaccinarea cu cel puţin o doză reprezintă un procent de aproximativ 42%.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a arătat că cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la grupa de vârstă cuprinsă între 50-59 de ani, fiind de aproape 58%, la grupele de la 40 până la 79 de ani rata de vaccinare medie fiind de 53,6%.
„Rămânem cu o rată de vaccinare în continuare insuficientă la persoanele de peste 80 de ani, este de 30,8% şi la grupele mici de vârstă, 12-15 ani, este în momentul de faţă la 11,3%”, a spus Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a arătat că până în momentul prezent, peste 2.450.000 de persoane au primit doza booster, ceea ce reprezintă aproximativ 54% din cei eligibili care au mai mult de patru luni de la prima schemă de vaccinare.
Gheorghiţă a menţionat că la categoria 5-11 ani aproximativ 7.300 de copii au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 în cele 341 de cabinete de vaccinare din centre. El a arătat că sunt 37 de cabinete de medicină de familie care au solicitat doze pediatrice. Gheorghiţă a mai precizat că au fost recepţionate 760 de doze pediatrice şi au fost administrate până la acest moment 95 de doze.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că există posibilitatea ca românii să renunțe la certificatul digital și la masca de protecție începând cu luna martie. Totul depinde, susține oficialul, de evoluția numărului de cazuri noi Covid-19.