Prima pagină » Economic Local » Anunțul făcut de AFIR pentru fermierii din Iași. „S-au înregistrat multe petiții”
Anunțul făcut de AFIR pentru fermierii din Iași. „S-au înregistrat multe petiții”

Anunțul făcut de AFIR pentru fermierii din Iași. „S-au înregistrat multe petiții”

02 aug. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Anunțul făcut de AFIR cu privire la circulația unor documente false îngrijorează fermierii din Iași. Aceștia trebuie să anunțe autoritățile în cazul în care descoperă că scrisorile de garanție bancară sunt false

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) avertizează fermierii din Iași, crescătorii de animale și toți beneficiarii de bani europeni că au apărut în circulație scrisori de garanție bancară (SGB), presupuse a fi FALSE. Astfel, fermierii care descoperă că documentele sunt false trebuie să anunțe autoritățile pentru a se lua măsurile necesare.

„AFIR a primit de la Banca Națională a României o informare deosebit de importantă pe care dorim să o facem cunoscută atât solicitanților, cât și beneficiarilor PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală). Astfel, BNR atrage atenția că în ultima perioadă s-au înregistrat mai multe petiții, sesizări și solicitări care vizează scrisori de garanție bancară (SGB), presupuse a fi FALSE, emise sub sigla unor entități cu sediul în alte state membre UE și/sau terți, fapt ce indică un fenomen ce poate fi cauza unui prejudiciu financiar și de imagine, produs cu precădere unor autorități publice și contractante de la nivelul întregii țări. Recomandăm beneficiarilor și solicitanților PNDR să acorde o atenție sporită privind capacitatea financiară reală a emitenților de scrisori de garanție înainte să le utilizeze în documentația depusă la Agenție”, avertizează AFIR Iași.

Anunțul făcut de AFIR vizează toți fermierii din Iași

Scrisorile de garanție bancară sunt necesare fermierilor care au obținut fonduri europene și vor să demareze investițiile. În această perioadă, fermierii ieșeni semnează contractele de finanțare pentru obținerea fondurilor nerambursabile și investesc fonduri europene în sectorul non-agricol. Noi liste cu beneficiarii au fost publicate pe site-ul AFIR. Sectorul non-agricol a atras 36 de antreprenori din Iași care au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) solicitări de finanțare de peste 5 milioane de euro, iar jumătate dintre beneficiari primesc fondurile nerambursabile. Până în prezent, încă nu au fost semnate contractele de finanțare pentru aceste proiecte. Fiecare plan de investiții din domeniul non-agricol va fi finanțat cu 60.000 de euro. Specialiștii AFIR analizează ultimele cereri depuse de fermieri în submăsurile derulate în anul 2021.

Ieșenii pot să obțină de la AFIR fonduri în valoare de 100.000 de euro

Ieșenii care vor să înființeze grupuri de producători cu fonduri europene pot depune cererile pe site-ul AFIR. Ieșenii pot accesa sprijinul public nerambursabil acordat prin submăsura 9.1, însă nu poate să depășească 10 la sută din valoarea producției comercializate în primii 5 ani de la recunoașterea respectivului grup. De asemenea, prin această linie de finanțare, grupurile de producători pot primi finanțare de până la 100.000 de euro/an. Sprijinul este plătit în tranșe anuale, fiind acordat în baza unui plan de afaceri, necesar pentru atingerea obiectivelor propuse, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut. În sesiunile precedente de depunere a proiectelor de finanțare au fost depuse doar două cereri și numai una a fost acceptată la finanțare pentru înființarea unui grup de legumicultori.

Pe de altă parte, anunțul făcut de AFIR cu privire la documentele false vizează toate categoriile de beneficiari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *