Prima pagină » Actualitate » Anunțul despre plafonarea prețurilor la alimente. Ce propune Marcel Ciolacu

Anunțul despre plafonarea prețurilor la alimente. Ce propune Marcel Ciolacu

22 mai 2022, 13:00,
în Actualitate

Marcel Ciolacu a vorbit recent despre produsele ale căror prețuri ar trebui să fie plafonate. Liderul Partidului Social Democrat este de părere că ar fi de preferat ca Guvernul să definească produsele strategice la care prețurile să fie plafonate. Ne aflăm într-o perioadă marcată de creșterea prețurilor la energie electrică, gaze, dar și alimente.

Plafonarea prețurilor la alimente

Președintele Camerei Deputaților din România a declarat că o eventuală reducere a TVA la unele produse, pe fondul scumpirilor, s-ar putea să nu aibă efect. În acest context, Marcel Ciolacu spune că ar fi de preferat ca Guvernul să definească produsele strategice la care prețurile să fie plafonate.

Nu ştiu cât efect ar avea reducerea TVA, nu sunt un mare fan. Să reduci de la 5% şi mai mult… Cred că ar trebui să intrăm într-o zonă mai curajoasă şi să definim nişte produse strategice şi, ţinând cont că şi statul face un efort cu subvenţiile în agricultură, să mergem pe anumite produse cu o anumită plafonare, a declarat Marcel Ciolacu la Europa FM.

Liderul PSD spune că, la acest moment, țara noastră este asigurată alimentar și că există o creștere economică ce nu se regăsește în buzunarele românilor, motiv pentru care Executivul trebuie să ia măsuri.

Cum putem reduce cheltuielile lunare

Adrian Negrescu, analist economic, spune ce putem face pentru reducerea cheltuielilor lunare la alimente. Într-un interviu pentru Antena 3, specialistul a explicat că aproximativ 70% din ce punem noi pe masă cumpărat din supermarketuri şi nu de la piaţă de la producătorii locali vine cu costurile asociate inflației. El este de părere că această situație poate fi rezolvată prin stimularea agriculturii românești în sensul sprijinirii accesului agricultorilor în supermarketuri.

Aici este o politică de stat pe care trebuie să o punem în practică măcar acum în al 13-lea ceas şi să stimulăm un lucru esențial din punctul meu de vedere: irigațiile, spune economistul.

Potrivit Institutului Național de Statistică, preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%.

Cele mai mari scumpiri la alimente s-au înregistrat la cartofi (41%), ulei (38%), făină, mălai, pâine (20%). Gazele s-au scumpit cu 85%, iar combustibilii cu aproape 36%. BNR prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024