Vineri, 4 septembrie 2020, premierul Ludovic Orban a făcut un anunț important despre începutul școlii. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, nu exclude posibilitatea ca elevii să vină la cursuri tocmai pe 1 octombrie, iar primele 2 săptămâni activitatea să se desfășoare online.
Școala ar putea să înceapă fizic pe 1 octombrie. Ce a declarat premierul Ludovic Orban
În urma declarației președintelui Partidului Național Liberal, elevii ar putea urma cursuri online în perioada 14-30 septembri, iar cursurile fizic în unitățile de învățământ ar fi reluate la 1 octombrie. Ludovic Orban a menționat că există puncte de vedere exprimate de medici care susțin că o mare parte dintre persoanele infectate cu noul coronavirus revin din concedii.
„Au fost discuții pe această temă (că școlile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar în intervalul 14-30 septembrie cursurile să fie online – n.r.). Există puncte de vedere exprimate de specialiști, în special medici, care spun că atât profesorii, cât și copiii (într-un procent foarte mare, revin din concedii), dintre cei infectați au spus că vin din concediu.”, a declarat Ludovic Orban.
Acesta a ținut să adauge că în momentul de față nu a fost luată o astfel de decizie, dar dacă se va lua, atunci va fi anunțată în timp util. Copiii se întorc din vacanță și ar trebui o perioadă mai mare pentru a se observa situația îmbolnăvirilor.
„Deocamdată lucrurile sunt așa cum le-am anunțat. Decizia de deschidere a școlii va fi luat în plan local. (…) ”, a mai spus premierul României.
Ministrul Sănătății: „La 3 cazuri de Covid-19, școala se închide”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat marți că dacă sunt trei cazuri de coronavirus în trei clase din școală, atunci unitatea de învățământ se închide, iar profesorii și elevii vor intra în izolare pentru 14 zile.
„Dacă sunt 3 cazuri în 3 clase, școala se închide, iar copiii și profesorii intră în izolare timp de 14 zile”, a declarat Nelu Tătaru în cadrul conferinței de presă.
Oficialul a ținut să precizeze faptul că autorităţile îşi doresc şi consideră că multe şcoli pot desfăşura activitatea în condiţiile scenariului 1, dar, a adăugat el, rămâne la latitudinea conducerii fiecărei unităţi şcolare.
„Regulile impuse în condiţiile unei pandemii le vom respecta, în funcţie de fiecare scenariu în parte. Vrem şi considerăm că cele mai multe şcoli pot desfăşura o activitate într-un scenariu 1, ceea ce este de dorit, dar rămâne la latitudinea şi libertatea adaptării celor trei scenarii la fiecare unitate şcolară în parte”, a mai spus Tătaru.
Ministerul Educației anunță două linii Telverde despre începerea noului an școlar
Ministerul Educaţiei anunță deschiderea a două linii Telverde despre începerea noului an școlar. La aceste numere de telefon, elevii, studenții și părinții pot afla informații despre începerea anului şcolar/universitar 2020-2021, iar instituțiile de învățământ vor primi consultanţă în materie de accesare a fondurilor europene.
Linia Telverde 0800.672.031 va fi pusă la dispoziţia elevilor, studenţilor şi părinţilor, în vederea obţinerii de informaţii privind reluarea/desfăşurarea procesului instructiv-educativ, potrivit unui comunicat al Ministerului Educațiie.
A doua linie Telverde, 0800.672.032, va fi destinată reprezentanţilor unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi administraţiei publice locale, cu scopul de a oferi consultanţă în materie de accesare a fondurilor europene prevăzute prin OUG nr. 144/2020.
Liniile Telverde puse la dispoziție de Ministerul Educației despre începerea noului an școlar vor fi gratuite
Ministerul precizează că ordonanţa reglementează modalitatea de acordare de sprijin tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat care vor să aplice pentru achiziţia de tablete, pentru uz şcolar, cu acces la internet, precum şi pentru alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line și achiziţia de echipamente de protecţie medicală, dezinfectanţi şi containere sanitare mobile, decontate prin fonduri europene.
Ambele linii telefonice, gratuite, vor funcţiona de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 – 16.00.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a mai lansat recent şi portalul educatiacontinua.edu.ro, mijloc complementar de informare directă pentru actorii din sistemul naţional de învăţământ: elevi, studenţi, părinţi, cadre didactice, precum şi pentru alte categorii de public.
Pe acest site sunt agregate toate documentele emise de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii pe această temă: norme, ghiduri, regulamente, metodologii, dar şi alte documente din acelaşi areal tematic, grupate pe cicluri de învăţământ/arii de interes.