Prima pagină » Local » Anunțul ANM pentru începutul lunii iunie 2021. Lista celor mai afectate localități din județul Iași după precipitațiile din ultimele zile
Anunțul ANM pentru începutul lunii iunie 2021. Lista celor mai afectate localități din județul Iași după precipitațiile din ultimele zile

Anunțul ANM pentru începutul lunii iunie 2021. Lista celor mai afectate localități din județul Iași după precipitațiile din ultimele zile

02 iun. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de vreme rea valabilă pentru mai multe zone ale țării. Autoritățile locale au emis raportul operativ pe localitățile din județul Iași în urma precipitațiilor din ultima perioadă. Conform, meteorologilor, inclusiv astăzi, 2 iunie 2021, se vor semnala ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată

Între 31 mai și 1 iunie 2021, vremea în Iași a fost destul de răcoroasă, cu valori de până la 17 grade Celsius. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat și precipitații, o parte dintre localitățile din județul Iași fiind afectate. Conform raportului operativ al autorităților ieșene, cele mai multe precipitații au căzut în zona localității Gorban, din zona de Sud-Est a județului.

„Vremea a fost răcoroasă. Cerul a fost noros. Din orele amiezii, au fost perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care s-au manifestat prin averse, au avut și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă au depășit 15-20 de litri pe metru pătrat. În intervalul de referință, la stațiile pluviometrice de pe raza județului Iași s-au înregistrat precipitații, valoarea maximă înregistrată fiind de 19,3 l/mp la Gorban”, se arată în raport.

Situația precipitațiilor din ultimele 24 de ore în județul Iași

La Gorban au căzut 19,3 litri pe metru pătrat de precipitații, în timp ce la acumularea Sârca și Satu Nou (comuna Schitu Duca) s-au înregistrat 14 litri pe metru pătrat. Și la acumularea Tansa – Belcești s-au înregistrat între 31 mai și 1 iunie 11,6 litri pe metru pătrat, în timp ce la stația meteo Cotnari au căzut 11,2 litri pe metru pătrat. Și în orașul Hârlău au căzut 11 litri pe metru pătrat, situație identică cu cea din acumularea Aroneanu. Cele mai puține precipitații au căzut în zona municipiului Iași, respectiv 3,9 litri pe metru pătrat, dar și în localitatea Andrieșeni, unde s-au înregistrat 3,2 litri pe metri pătrat.

„În intervalul de referință, nivelurile la stațiile hidrometrice pe cursurile de apă de pe raza județului Iași au înregistrat fluctuații ușoare, situându-se sub cotele caracteristice de apărare”, se arată în raportul respectiv ajuns la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași.

Dezastru într-o localitate din județul Iași

Vremea rea din ultimele zile a făcut ca o localitate din județ să fie puternic afectată de precipitații. Circa 4,1 kilometri de drumuri din comuna Balș au fost distruse de viituri, spre disperarea localnicilor. Comuna nu are deloc asfalt pe șosele, situația fiind una disperată pentru întreaga comunitate. În această perioadă, reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență vor ajunge în zonă pentru evaluarea pagubelor.

Cum va fi vremea în aceste zile în județul Iași?

Astăzi, 2 iunie 2021, se vor înregistra valori cuprinse între o minimă de 9 grade Celsius și o maximă de 17 grade Celsius. Cerul va fi parțial noros, vântul va sufla în rafale, în timp ce șansele de precipitații se vor menține ridicate. Joi, 3 iunie 2021, la Iași se vor înregistra valori cuprinse între o minimă de 13 grade Celsius și o maximă de 17 grade Celsius. Cerul va fi parțial noros, vântul va sufla slab până la moderat, în timp ce șansele de precipitații vor fi destul de scăzute. Seara, ieșenii vor avea parte de o vreme închisă, în timp ce vântul va continua să sufle slab până la moderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *