Prima pagină » Local » Anunţul a fost făcut! Când va fi procesat primul pasager din terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi. Lucrările au fost finalizate – FOTO

Anunţul a fost făcut! Când va fi procesat primul pasager din terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi. Lucrările au fost finalizate – FOTO

03 ian. 2024, 02:00, 6 ,
Alexandra MAISNER în Local

Terminalul T4 a fost finalizat, iar primul pasager va fi procesat în luna mai a acestui an. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a făcut anunţul

Pe data de 31 decembrie 2023, procedura de recepţie a lucrărilor de la terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi a început. Precizăm faptul că proiectul a fost susținut din fonduri europene şi a avut o valoare de 90 de milioane de euro. Din această sumă, un procent de 15 la sută a fost asigurat din contribuția de la bugetul de stat.

Primul pasager va pleca din terminalul T4 în mai 2024

Recent, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a anunţat faptul că primul zbor procesat în terminalul T4 va pleca spre Stuttgart în luna mai a anului 2024.

„În 2020 am prins ultimul avion, în 2023 am ajuns la destinație cu proiectul de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Iași. Cu acest nou terminal, de 31.250 de metri pătraţi, vom putea practic să dăm posibilitatea să fim tranzitați de minim 4 milioane de pasageri. În decembrie 2023 a început recepția noului terminal, iar în luna mai 2024, către Stuttgart va fi prima cursă din noul terminal T4. Mă bucur foarte mult că am extins şi parcarea, şi căile de rulare, şi noul terminal şi vom da posibilitatea astfel să avem unul dintre cele mai moderne aeroporturi din România”, a transmis Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

În acelaşi sens, Romeo Vatră, directorul aerogării internaţionale din Iaşi, a precizat faptul că lucrările care s-au desfăşurat pentru construirea terminalului 4 s-au finalizat la timp, respectându-se graficul.

„Suntem în fața unui moment mult așteptat. Este important că ne-am ţinut de promisiune, ne-am ţinut de grafic. Scopul principal, de a atrage fonduri europene, a fost atins. Ne aflăm în faţa unui moment important, al recepţiei, care este premergător fazei de operaţionalizare, urmând ca în primăvara lui 2024 să reuşim să avem posibilitatea să procesăm primul pasager şi prima aeronavă pe noul terminal”, a sus Romeo Vatră, directorul aeroportului din Iaşi.

Lucrările de la Terminalul T4 au început pe 18 iulie 2022

Pe data de 09 mai 2022 a fost semnat contractul pentru lucrările ce țin de extinderea și modernizarea Aeroportul Internațional Iași. Valoarea totală a proiectului depășește 447 de milioane de lei, aproximativ 90 de milioane euro, valoarea eligibilă fiind de peste 303 milioane de lei. Din această sumă, 85 la sută reprezintă contribuția de la Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 15 la sută este cea de la bugetul de stat. Restul sumei, în jur de 90 de milioane, va fi alocat din bugetul aeroportului.

Terminalul 4 va fi cel mai mare terminal din țară după cel de la Otopeni și va avea o suprafață desfășurată de aproximativ 32.000 mp. În T4, pasagerii vor avea la dispoziție șapte porți pentru „Plecări” și trei porți pentru „Sosiri”. Fluxurile vor fi bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri. În primă fază vor fi amenajate trei astfel de poduri suspendate. Prin noul terminal, 3,3 milioane de pasageri vor putea fi procesați în fiecare an. Execuția lucrărilor este realizată de compania Strabag SRL.

Primul pasager va fi procesat în terminalul T4 al Aeroportului Internaţional Iaşi în primăvara acestui an. Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, a făcut anunţul.

Comentarii
  • Zamfira Marcela

    Gata, cuplul infractorilor din Iasi, gen Chirica & Alexe cauta votanti ?
    Chirica nu are nici o legatura cu aeroportul, iar Alexe fix la fel.
    Singurul care si-a dat interesul a fost Romeo Vatra. Atat.

  • Roxana Elena

    Romeo Șpagă, tolerează cu bună știință, activitatea taximetriștilor de a practica preturi în euro, 10 euro de persoana de la terminal până la parcarea de la Ciric, până la Gară sau centru 20 de euro de persoana, Romeo are și el un comision de la taximetriști….

  • alo sefu’dormi cand corectezi articolele?
    trezeste-te si trage-o de urechi pe subalterna ta Alexandra M. analfabeta si zi-i sa corecteze numele orasului german din paragraful al 2-lea; invata-o ca se scrie Stuttgart; cu „gard” o fi la tat-su acasa 😀

  • Sa facem statuie lui romeo vatra ca a continuat executarea proiectului cu t4. Romeo vatra ,presedintele Romaniei,sa votam!

  • ce e „Stuttgard” ? e un nou model de gard?

  • Cand spui ca T4 va fi gata in decembrie, atunci decembrie sa fie si dat in folosinta. Ne-am saturat de panglici din astea de campanie electorala, ca eu fac treaba si fac demonstratii prin declaratii mincinoase. Acum vii si spui luna mai, ca de minciunile au picioare scurte! Nu ca treaba inca nu este definitivata si acolo mai trebuie facute multe. Asta e Alexe, „tabla” Iasului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *