Anunț pentru pensionari! Conturile de pensii vor putea fi blocate. Conform deciziei de ultimă de oră luată de ANAF, conturile de pensii ar putea fi blocate și pensionarii nu vor mai putea avea acces la ele.
ANAF a decis că poprirea conturilor poate fi reluată
Dacă propririle pe pensii au fost întrerupte pe timpul stării de urgență, iar după terminarea acesteia încă 60 de zile, ANAF a decis ca de săptămâna aceasta să se poată relua blocarea conturilor. Astfel, dacă pe perioada stării de urgență, niciun pensionar nu a trebuit să facă vreun demers privind popririle, de acum înainte, lucrurile revin la normal.
„Pe perioada instituirii stării de urgență prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, prelungită prin Decretul nr. 240/2020, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, fiscale, financiare și comerciale care se aplică asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii.
Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale sau sectoriale de pensii se aplică, prin efectul legii, de către aceste instituții fără alte formalități din partea beneficiarilor acestor drepturi”, scrie în versiunea actuală a OUG nr. 32/2020, modificată de OUG 53/2020, după cum transmite avocatnet.ro
Care sunt datoriile pentru care Fiscul poate pune poprire. Anunț pentru pensionari! Conturile de pensii vor putea fi blocate
Conform celor mai recente modificări aduse Codului Fiscal, se percepe impozit pe venituri suplimentare, fie că sunt persoane salariate sau pensionare, dacă veniturile sunt obținute din:
– activităţi independente, pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
– venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu excepţia contribuabililor pentru care impozitul se reţine la sursă;
– cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se stabileşte în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli;
– activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
– piscicultură şi/sau silvicultură;
– transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar;
– alte surse.
Chiar și așa, unii contribuabili nu trebuie să completeze subsecțiunea. Se referă la cei care au obținut venituri din arendă și/sau din cedarea folosinței bunurilor pentru cei care chiria este exprimată în lei sau cei care nu au început activitatea în luna decembrie.
Totodată, sunt incluse aici și persoanele care nu au ales stabilirea venitului net anual în sistem real, iar la finalul anului trecut celui de raportare nu sunt respectate condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activități independente.
Pensii 2020. Cum poți afla online când te poți pensiona
Pentru a putea afla data de pensionare pentru limita de vârstă, anticipată sau anticipată parțial, trebuie să accesați www.cnpp.ro/varsta-pensionare. Pentru a vă fi furnizate informațiile privind data de pensionare, trebuie să introduceți data nașterii, sexul (feminin sau masculin), dar și codul de securitate cerut, după care apăsați butonul ”calculează”. Mai jos, vă va apărea un tabel care conține toate variantele de pensionare posibile.
Datele furnizate cu ajutorul acestei aplicații prezintă doar caracter informativ, menționează Casa Națională de Pensii Publice. Pentru a primi informații complete, persoanele care utilizează aplicația prezentată sunt rugați să se adreseze Casei Teritoriale de Pensii de care aparțin.