Prima pagină » Economic Local » Anunț pentru fermierii din Iași! Pot cere adeverințele de la APIA pentru anul 2024
Anunț pentru fermierii din Iași! Pot cere adeverințele de la APIA pentru anul 2024

Anunț pentru fermierii din Iași! Pot cere adeverințele de la APIA pentru anul 2024

24 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași pot cere adeverințele de la APIA pentru anul 2024. Cu documentele de la APIA pot obține credite cu dobândă avantajoasă. O condiție obligatorie pentru obținerea adeverințelor este cererea unică de plată depusă anul acesta

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții, respectiv pentru „Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS)”, „Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS)”, „Măsura 10 – Agro-mediu şi climă”, „Măsura 11 – Agricultură ecologică”, „DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente”, „DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile”, „DR-04 – Agricultură ecologică – conversie”, „DR-05 – Agricultură ecologică – menținerea certificării”, „DR-09 – Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană (ANC_ZM)”, „DR – 10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative” și „DR-11 – Zone afectate de constrângeri naturale specifice”. Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea de plată pentru anul 2024, solicitând finanțare pentru măsurile și intervențiile indicate mai sus. Este obligatorie solicitarea documentului pentru obținerea adeverinței.

Fermierii din Iași pot cere adeverințele de la APIA pentru anul 2024

Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru intervențiile și măsurile care fac obiectul convenției încheiate cu instituțiile bancare și nebancare, că s-a efectuat controlul administrativ sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii de plată a beneficiarului, referitor la eligibilitatea pentru intervențiile și măsurile implementate de APIA, prevăzute în Convenție. Totodată, adeverința eliberată certifică faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare. Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate, conform adeverinței eliberate de APIA. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele, acordate de bănci, fermierilor. În ceea ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru, în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare, în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii. Până la această dată, APIA a eliberat 13.102 de adeverințe pentru schemele de plăți directe, 9.100 de adeverințe pentru măsurile și intervențiile de mediu și climă, și 719 de adeverințe pentru intervențiile din sectorul zootehnic. Dintre acestea, peste 500 sunt pentru fermierii din Iași.

Fermierii din Iași au primit subvențiile de la APIA

APIA a achitat agricultorilor din Iași subvenții pentru terenurile agricole și fermele zootehnice, pentru anul de cerere 2023. Plățile au fost efectuate în perioada 15 octombrie 2023 – 15 iulie 2024. Fermierii au primit mai mulți bani de la APIA, comparativ cu anul 2022. Aceștia au încasat 84.366.797 de euro, aproximativ 320 de milioane de lei. Banii provin din bugetul național, respectiv 7 milioane de euro, 4,5 milioane de euro de la EURI – Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene, alte 4,4 milioane de euro prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 42 de milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Agricultorii din sectorul vegetal sau zootehnic au primit subvențiile în cadrul a peste 40 de măsuri derulate de APIA. Fermierii din Iași pot cere adeverințele de la APIA, pentru anul 2024.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`