Un ilfovean a fost depistat de poliție că deținea ilegal, la domiciliul său, 17 păsări din specii protejate de lege. Oamenii legii au reușit să elibereze păsările înapoi în mediul lor natural.
Un „colecționar” de păsări din specii protejate a fost depistat în Ilfov. Ce i-a făcut poliția
Într-o casă din județul Ilfov, autoritățile au descoperit 17 păsări aparținând speciilor protejate de lege, ținute ilegal în captivitate.
Polițiștii au intervenit în urma unei sesizări și au reușit să elibereze păsările înapoi în mediul lor natural. Individul responsabil pentru ținerea ilegală a acestor păsări a fost înregistrat într-un dosar penal.
„În urma verificărilor efectuate ca urmarea unei sesizări, la data de 24 aprilie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Ilfov au constatat că, proprietarul unui imobil, din localitatea Domnești, deținea la adresa de domiciliu, într-o volieră, 17 păsări, din mai multe specii interzise la deținere, respectiv 5 scatii, 7 sticleți, 1 florinte, 1 cinteză și 3 mugurari”, a anunțat IPJ Ilfov.
Speciile de păsări descoperite în casa din județul Ilfov sunt protejate conform O.U.G. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale a florei și faunei sălbatice. În urma acestei constatări, polițiștii de la Biroul Protecția Animalelor Ilfov au deschis un dosar de urmărire penală.
Aceștia desfășoară investigații în cadrul acestui dosar, având în vedere presupusa săvârșire a infracțiunii de deținere, transport, comerț sau schimburi în orice scop al exemplarelor luate din natură în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic.
Există și flori care sunt ocrotite de lege
Primăvara aduce cu sine înflorirea minunată a naturii și este important să protejăm speciile de flori sălbatice pe care le întâlnim în călătoriile noastre.
În luna martie, putem admira înflorirea lalelei pestrițe. O specie rară ce poate fi găsită doar într-un singur loc din România. Mai precis în Geoparcul Platoul Mehedinți. Această floare, cunoscută și sub numele de „planta șah”, rezistă doar până la 14 zile. Și nu depășește dimensiunea de 20 de centimetri.
Bujorul românesc, inclus pe lista plantelor ocrotite înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, poate fi întâlnit în regiunea Olteniei și în Dobrogea. Se distinge de bujorul de grădină prin numărul mai mic de petale și frunzele mai adânc sectate.
Floarea de colț, cunoscută și sub denumirea de edelweiss, crește în Munții Carpați, pe versanții abrupți și însorți.
Flora României cuprinde și specii rare de orhidee. Printre ele se numără sângele voinicului și papucul doamnei. Acesta din urmă este protejat de lege încă din anul 1938. Poate fi găsit în pădurile de pe coastele montane și terenurile calcaroase.
Este important să conștientizăm importanța protejării acestor specii de flori și să nu le rupem sau să le distrugem!
Speciile rare de flori din România și numele lor sunt:
Laleaua pestriță (Fritillaria meleagris)
Bujorul românesc (Paeonia Peregrina var. Romanica)
Floarea de colț (Leontopodium alpinum)
Papucul doamnei (Cypripedium calceolus)
Din lista lipseste del mai periculos animal: nevasta.
Pe a mea nu au primit-o nici la zoo. Au zis ca le sperie leii. Le-am replicar ca si mie imi sperie leii. Luna de luna.
Zoon politikon avem voie să ținem în case?
lista speciilor de plante si animale protejate este mult mai extinsa decat cele 5-6 din articol.
o parte din ele sunt la anexele OUG 57 din 2007 care transpune in legislatia romaneasca prevederile din domeniul ocrotirii florei si faunei prin legislatia europeana . Fritillaria meleagris este prezenta si pe pasunile din Iasi. Si deseori este vanduta in piata alaturi de alte plante. 10 minute de documentare inainte de a arunca cuvinte pe pagina ar trebui sa fie obligatorii pentru orice asa zis jurnalist.
Pe zoombie covrigarul ,maciuca , io – annus avem voie sa – i tinem in colivie in casa ?