Anunț neașteptat de la Ministerul Muncii! Simona Bucura-Oprescu a declarat miercuri, 13 noiembrie 2024, că 370 de milioane de lei vor fi investiţi în centrele pentru vârstnici, copii şi persoane cu dizabilităţi, atât publice, cât şi private. Vestea a venit după adoptarea legii privind salariul minim european. Iată ce îi așteaptă pe români în prag de iarnă.
Anunț neașteptat de la Ministerul Muncii!
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a semnat Ordinul privind finanţarea unor investiţii pentru centre de zi şi rezidenţiale publice şi private care au ca principali beneficiari vârstnicii, persoanele cu dizabilităţi şi copiii instituţionalizaţi. Vor fi făcute lucrări în vederea obţinerii autorizaţiei pentru securitate la incendiu, construcţia de clădiri noi, reparaţii capitale, renovări, lucrări de extindere şi dotarea centrelor. Au fost alocate peste 164 de milioane pentru 122 de centre publice şi peste 206 milioane de lei pentru 82 de centre private.
„Reforma sistemului de asistenţă socială din România a început printr-un cadru legal clar care asigură o protecţie sporită beneficiarului. Nimic nu se poate face fără o dezvoltare a infrastructurii sociale astfel încât persoanele vulnerabile să aibă servicii de calitate şi condiţii care să le ajute să fie cât mai independente. Ne bazăm pe parteneriatul cu administraţiile locale şi societatea civilă pentru ca aceste finanţări să aibă maximum de eficienţă.”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.
Salariul minim european a fost adoptat în România
Președintele României a semnat decretul pentru introducerea salariului minim european în România. Astfel, de la 1 ianuarie 2025 se va schimba formula de calcul a salariului minim și acesta va crește la cel puțin 4100 de lei. Proiectul de lege cuprinde reglementări pentru asigurarea unui nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim, cât şi a faptului că salariaţii au acces la o protecţie a salariului minim, sub forma unui salariu minim legal sau sub forma unor salarii şi condiţii decente de muncă stabilite în temeiul unor contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise.
Directiva urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de trai, inclusiv prin salarii minime adecvate şi un cadru eficient de negociere colectivă care să sprijine evoluţia salariilor. Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi stabilit în baza unui mecanism bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali. Directiva UE privind salariul minim european va fi aplicată tuturor categoriilor de salariaţi. Măsura este valabilă indiferent dacă aceştia îşi desfăşoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu. Această reformă va implica instituirea unei noi metodologii și formule pentru stabilirea nivelului salariului minim într-un mod obiectiv și sistematic, luând în considerare directivele și inițiativele Uniunii Europene. Scopul directivei UE privind salariile este să asigure un nivel de trai decent, să reducă sărăcia printre angajați și să promoveze echilibrul social.
O nouă lege vizează salariile românilor. Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Legea va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor. Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Cert este că, de la 1 ianuarie 2025, românii vor primi un salariu minim european. Tot de anul viitor, Ministerul Muncii a anunțat că se vor face investiții în centrele pentru vârstnici, copii şi persoane cu dizabilităţi, atât publice, cât şi private.