Ministerul Apărării Naționale a anunțat astăzi că zeci de militari români și americani vor participa la o serie de antrenamente aeriene. Zborurile de antrenament se vor desfășura pe o durată de nouă zile.
Conform reprezentanților MApN, un detașament american compus din aproximativ 50 de militari și patru aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa (United States Naval Forces Europe), va executa misiuni de antrenament în comun cu militarii și aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române.
Antrenamentul se desfășoară în perioada 8 – 17 februarie.
Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, precizează reprezentanții MApN.
Primii 100 de soldați americani au sosit în România
Marți, 8 februarie 2022, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis faptul că primii 100 de soldați americani au sosit pe teritoriul României. Este vorba despre o sută de specialiști care pregătesc venirea celorlalte trupe.
„Suntem pregătiți de multă vreme, din perspectivă logistică. Este vorba și de pregătiri specifice care se fac. În acest moment, americanii au sosit, ca să spunem așa, au venit deja pentru pregătiri peste 100 de soldați americani, specialiști, care pregătesc această încartiruire viitoare a trupelor, deci au sosit deja în România”, a declarat marți Vasile Dîncu.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis, pe lângă vestea sosirii celor o sută de militari că, alături de specialiști români în logistică, americanii se vor ocupa în perioada imediat următoare de pregătirea sosirii în țară a celorlalte trupe.
„Asta înseamnă că nu va dura mult până vor veni și restul trupelor”, a afirmat Vasile Dîncu.
NATO trimite 1.000 de militari americani în România
Reamintim faptul că Administraţia Biden a hotărât săptămâna trecută transferul a circa 1.000 de militari americani din Germania în România, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO, pe fondul crizei dintre Rusia şi Ucraina.
Statele Unite ale Americii au început procedurile de desfăşurare a 3.000 de militari în România şi Polonia săptămâna trecută pentru a-i linişti pe aliaţi, în timp ce Germania a anunţat că ia în calcul să sporească desfăşurarea militară existentă în Lituania.
Preşedintele american Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei. Circa 2.000 de militari americani vor fi desfăşuraţi din SUA în Polonia şi Germania, iar din Germania vor fi repoziţionaţi în România circa 1.000 de militari din cadrul batalionului de infanterie Stryker.
Reacția președintelui României la suplimentarea cu militari
Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat anunțul Statelor Unite ale Americii, referitor la desfășurarea, în România, a unui Batalion de tip Stryker cu 1.000 de militari americani, care va fi prezent pe teritoriul țării noastre, începând cu această lună.
Decizia SUA dovedește soliditatea Parteneriatului Strategic pe care România îl are cu Statele Unite și este în consonanță cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acțiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate și să crească securitatea la Marea Neagră.
Președintele Klaus Iohannis își exprimă, de asemenea, speranța că această decizie va avea și un rol important de descurajare a oricăror evoluții negative de securitate în regiune, în actualul context securitar, că va fi urmată și de alte demersuri în același sens în context aliat, precum și că dialogul diplomatic va continua și că vor fi identificate soluții viabile pentru situația actuală de securitate.