Prima pagină » Coronavirus » Anunț îngrijorător făcut de OMS: Coronavirusul se răspândește prin aer!
Anunț îngrijorător făcut de OMS: Coronavirusul se răspândește prin aer!

Anunț îngrijorător făcut de OMS: Coronavirusul se răspândește prin aer!

08 iul. 2020, 09:54,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut un anunț îngrijorător! Reprezentanții OMS susțin că noul coronavirus se poate răspândi și pe calea aerului. Un grup ce oameni de ştiinţă au cerut organizaţiei să îşi actualizeze recomandările referitoare la modul în care boala este transmisă între oameni, relatează Reuters.

„Am discutat despre posibilitatea transmiterii pe calea aerului şi prin aerosoli, ca una dintre modalităţile de transmitere a Covid-19”, a spus Maria Van Kerkhove, directorul tehnic pentru pandemia de Covid-19 în cadrul OMS.

OMS a afirmat anterior că virusul care provoacă boala Covid-19 se răspândeşte în primul rând prin picăturile expulzate din nas şi gură de o persoană infectată, care cad rapid pe pământ.

Peste 200 de cercetători din 32 de ţări au trimis o scrisoare deschisă către OMS, publicată luni în jurnalul Clinical Infectious Diseases. Cei 239 de cercetători  au prezentat dovezi care arată că particule de virus care plutesc prin aer pot infecta oamenii care le respiră.

Anunț îngrijorător făcut de OMS: Apar noi dovezi

Benedetta Allegranzi, directorul tehnic al OMS pentru prevenirea şi controlul bolilor, a spus că apar dovezi referitoare la transmiterea pe calea aerului a coronavirusului, dar că această constatare nu este definitivă.

”Posibilitatea transmiterii pe calea aerului, în spaţii publice, mai ales în condiţii specifice, aglomeraţie, spaţii închise, locaţii slab ventilate, care au fost descrise, nu pot fi excluse. Cu toate acestea, trebuie strânse dovezi şi interpretate şi vom continua să sprijinim acest lucru”, a spus aceasta.

Orice schimbare în evaluarea de către OMS a riscului de transmitere a virusului poate influenţa recomandarea actuală de a păstra o distanţă de 1 metru între persoane. Guvernele, care se folosesc de recomandările OMS pentru regulile de distanţare socială, ar putea să îşi ajusteze la rândul lor măsurile pentru sănătate publică.

Semnal de alarmă tras de Virgil Musta

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, susține că există un risc major de transmitere al coronavirusului prin intermediul instalaţiilor de aer condiţionat.

„Am văzut un film foarte interesant despre această transmitere şi existenţa particulelor mici care stau în suspensie în aer mai mult timp faţă de cele mari, care coboară mai repede şi contaminează şi suprafeţele. Eu cred că cercetătorii au vrut să atragă atenţia că există acest risc, risc care implică măsuri de precauţie sporită, adică exact cele trei reguli de aur. În încăperi unde este aglomerat este foarte important să păstrăm distanţarea fizică, să purtăm măşti şi să ne spălăm pe mâini. Chiar dacă nu suntem în direct contact cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu virus”, a spus dr. Virgil Musta.

Medicul Virgil Musta a spus, pe fondul creșterii numărului de infectări cu COVID-19 în România, că românii sfidează măsurile luate și nu țin cont de gravitatea bolii și nu respectă măsurile de prevenire.

Virgil Musta face un apel la români să înțeleagă că că trebuie să respecte în continuare măcar măsurile minimale de prevenire a infectării cu coronavirus: păstrarea distanțării sociale, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii de protecție sau spălarea cât mai des a mâinilor. De altfel, el susține că a văzut și tratat până acum multe cazuri, de la cele mai ușoare, până la forme severe, a văzut oameni luptându-se din greu cu boala și că are toate motive să spună lumii că amenințarea este cât se poate de reală. La fel ca alți români, și el dorește revenirea la normalitate, dar spune că totul depinde de cum gestionăm situația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025