Prima pagină » Local » Anunț important pentru toți ieșenii din partea ApaVital: „Nu dirijați apele meteorice colectate către rețeaua de canalizare menajeră!”

Anunț important pentru toți ieșenii din partea ApaVital: „Nu dirijați apele meteorice colectate către rețeaua de canalizare menajeră!”

26 mart. 2022, 00:01,
Maria Moldovanu în Local

Anunț important pentru toți ieșenii din partea reprezentanților ApaVital. Dirijarea apelor pluviale colectate de pe orice fel de suprafață, către rețelele de canalizare, reprezintă un pericol iminent pentru localnici. O astfel de acțiune ar putea spori riscul inundațiilor în zonele afectate din cauza presiunii care se exercită asupra instalației de canalizare.

Foarte mulți oameni nu percep diferența dintre rețeaua de canalizare a apelor meteorice și cea a apelor uzate menajere. Pentru a face față unor ploi de intensitate mare, este obligatorie separarea acestor două, deoarece conductele de canalizare a apelor pluviale pot stabili regimul de curgere sub presiune. Orice legătura între aceste țevi și rețeaua de canalizare a apelor menajere ar duce la inundarea localităților. Întreținerea și construirea unor astfel de rețele costă bani, și din acest motiv sunt percepute taxe, iar oamenii încearcă să evite plătirea acestora, prin diferite improvizații.

 grafica apavital

Foarte des este confundată rețeaua de canalizare a apelor pluviale cu cea a apelor uzate menajere

Anunț important pentru toți ieșenii: Apele pluviale pot provoca pagube mari

 Ploaia cade de pe acoperisul unei case

Dirijarea apelor meteorice prin sistemele de burlane către rețeaua de canalizare ar avea un număr imens de neajunsuri și ar împiedica buna funcționare a sistemelor de canalizare

Tot mai multe semnale de alarmă trase de către instituția ieșeană Apa Vital. Foarte multe persoane aleg să dirijeze apele pluviale colectate de pe toate suprafețele care permit acest lucru, către rețele de canalizare, fără a fi conștienți de pericolul care ar putea surveni în urma unor astfel de activități. Reprezentanții ApaVital din Iași vin cu un îndemn către cetățeni, în intenția de a stopa o astfel de acțiune devastatoare și inconștientă.

„Nu dirijați apele meteorice colectate de pe diferite suprafețe (acoperișuri, platforme betonate), prin sistem de burlane, către rețeaua de canalizare menajeră, acolo unde aceasta există, prevenind astfel refularea canalelor colectoare!”, anunță reprezentanții ApaVital.

Potrivit experților din cadrul organizației, dirijarea apelor meteorice prin sistemele de burlane către rețeaua de canalizare ar avea un număr imens de neajunsuri, care ar împiedica buna funcționare a sistemelor de canalizare.

„Un debit mare de ape pluviale preluate de rețeaua de canalizare produce neajunsuri. Apare diluția apelor menajere, ceea ce afectează procesul biologic prin degradarea microorganismelor din biomasa nămolului activ și decimarea numărului acestora din treapta biologică”, scriu reprezentanții ApaVital pe pagina sa oficială.

o gaura de scurgere catre canalizare

Reprezentanții ApaVital din Iași îndeamnă cetățenii să fie responsabili

Debitele suplimentare de apă uzată ar putea duce la inundații

o masina plina cu cutii

ApaVital  a trimis către Crucea Roșie mai multe produse și bani pentru refugiații ucraineni

Reprezentanții instituției din Iași au mai specificat și care sunt consecințele nefaste unui astfel de comportament din partea oamenilor. Potrivit acestora, se poate ajunge chiar și la inundații din cauza presiunii care se exercită asupra instalației de canalizare.

„Instalația de canalizare intră sub presiune, iar debitele suplimentare de apă uzată se transmit temporar înspre amonte, provocând inundații utilizatorilor situați la cotele de jos. Evacuarea se efectuează într-o perioadă de timp mai mare, apărând disconfort în punctele critice datorită debitelor mari de apă care se acumulează în aceste puncte și a duratei mari necesare pentru preluarea apei în sistemă”, declară reprezentanții ApaVital Iași.

Lăsând la o parte situațiile critice și iresponsabilitatea oamenilor, în contextual actualului război și a numărului tot mai mare de refugiați veniți din Ucraina în România, cei de la ApaVital au decis să ajute oamenii nevoiași, și au inițiat prin intermediul Asociației ACVO, și cu ajutorul celor de la Crucea Roșie,  o mică campanie de strângere de fonduri pentru cei care necesită. În ziua de 24 martie, au fost trimise mai multe produse și bani  pentru uzul zilnic al oamenilor refugiați.

„Astăzi (nr. 24 martie 2022) au ajuns la Crucea Roșie din Iași donațiile colegilor din ApaVital – produse și bani – pentru refugiați.  Mulțumim, dragi colegi, pentru că sunteți alături de oamenii fugiți din calea războiului”, declară reprezentanții Asociației ACVO.

Faptul că oamenii se mobilizează pentru a ajuta alți oameni, este un lucru lăudabil și foarte necesar în zilele de astăzi. Dar să nu uităm și de anunțul important adresat ieșenilor cu privire la problemele legate de apele meteorice, pe care aceștia preferă să le evite sau să le ignore cu desăvârșire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *