În România, în ultima perioadă au avut loc o mulțime de schimbări, care i-au bulversat pe oameni. Se pare că modificările nu se opresc aici și românii mai primesc o veste rea: centralele de apartament vor fi interzise în curând, ceea ce va fi o mare lovitură pentru mulți.
Centralele, interzise în Cluj
Emil Boc a propus de curând ca centralele termice individuale să fie interzise în blocurile noi, cu mai mult de șase apartamente din Cluj-Napoca. Primarul din Cluj-Napoca susține că lucrează la această strategie pentru a reduce riscul provocat de către poluarea provocată de aceste sisteme de încălzire.
Primarul spune că prioritizarea sistemului de termoficare este necesară pentru a reduce poluarea, dar și pentru a atrage fonduri europene pe care autoritățile să le folosească la modernizarea acestuia.
”Propunem prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ, ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare din oraș, de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare și de a asigura o viziune pe termen lung cu energii care să aducă o creștere a calității vieții, resimțită într-o factură mai mică la cetățean”, a declarat Emil Boc.
Propunerea edilului din Cluj ar putea avea un impact major și asupra marilor dezvoltatori imobiliari, acuzați că până acum au construit haotic și au provocat numai probleme din toate punctele de vedere.
Primarul Emil Boc le-a transmis clujenilor că cei care încă nu s-au legat la rețeaua individuală și beneficiază de cea publică, o pot face fără problemă, pentru că acest procedeu nu este interzis. În plus, omul politic declara că vrea să îi determine pe clujeni să se branșeze și să își pună în casă o centrală personală, oferindu-le subvenții de care să poată profita.
Branșarea la centrală de apartament
Cei care doresc să își monteze centrale termice de apartament trebuie să se intereseze de ce documente are nevoie. Primul pas în demersul pentru montarea unei centrale termice de apartament este debranșarea de la sistemul centralizat de termoficare, după care ai nevoie de acordul vecinilor.
Următorul pas este să obții o solicitare la furnizorul de gaze naturale. Există companii care te pot ajuta să ai un dosar complet, contracost, dar actele necesare sunt:
- Proiectul de instalației avizat de compania care montează centrală
- Procesul verbal de recepție a lucrării de încălzire
- Factura de achiziție a centralei termice
- Certificatul de garanție al centralei termice
- Manualul de utilizare al centralei termice
- Raportul primei puneri în funcțiune, eliberat de tehnician
- Declarație de conformitate pentru instalația de încălzire
- Copie după autorizația ISCIR de montaj