Prima pagină » National » Anunț important făcut de Raluca Turcan pentru toți pacienții din România: cheltuieli decontate pentru medicamente și echipamente
Anunț important făcut de Raluca Turcan pentru toți pacienții din România: cheltuieli decontate pentru medicamente și echipamente

Anunț important făcut de Raluca Turcan pentru toți pacienții din România: cheltuieli decontate pentru medicamente și echipamente

23 aug. 2020, 13:13,
Cristian Zavastin, în National

Vicepremierul Raluca Turcan a făcut un anunț important pentru toți pacienții din România. Raluca Turcan a anunţat că Ministerul Fondurilor Europene decontează cheltuielile pe echipamente, medicamente şi suport logistic pentru 121 de spitale din toată ţara.

„Echipamente, medicamente şi suport logistic pentru 121 de instituţii spitaliceşti din toată ţara decontate de către Ministerul Fondurilor Europene. Peste 485 de milioane de euro vor fi plătiţi către spitalele şi direcţiile de sănătate publică, autorităţile locale şi centrale care au de făcut cheltuieli legate de gestionarea crizei sanitare. Sunt bani care pot face diferenţa între viaţă şi moarte“, a scris Raluca Turcan duminică pe Facebook.

Anunț important făcut de Raluca Turcan pentru toți pacienții din România

Vicepremierul a precizat că banii sunt puși la dispoziție de Unirea Europeană și că de decontările inițiale erau de 350 de milioane de euro, dar se încearcă dublarea acestei sume.

„Am promis că vom folosi fiecare euro din banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană şi ne-am ţinut de cuvânt. Mai mult decât atât, pentru acest tip de decontări era prevăzută iniţial o sumă de 350 de milioane de euro. Depunem toate eforturile pentru a dubla această sumă şi a supracontracta din fondurile europene până la 700 de milioane de euro, bani necesari pentru sistemul sanitar românesc”, a menționat Raluca Turcan.

Pentru ce vor fi folosiți banii europeni

Liderul liberal a preiczat că banii vor fi folosiți pentru refacerea stocurilor, achitarea achiziţiilor de laboratoare mobile sau chiar a spitalelor modulare folosite de Ministerul Apărării în perioada stării de urgenţă sau alertă.

„Am început să luptăm cu această pandemie în condiţiile în care România avea ZERO stocuri de medicamente şi echipamente de protecţie, o reţea de laboratoare aproape inexistentă. Astăzi, prin aceşti bani putem reface stocurile, putem preveni şi achita achiziţiile de laboratoare mobile sau chiar a spitalelor modulare folosite de Ministerul Apărării în perioada stării de urgenţă sau alertă. Sunt proiecte care ajung şi la 10 milioane de euro fiecare, sau cele depuse de IGSU pot ajunge chiar la valoarea de 49 de milioane de euro”, a mai scris Raluca Turcan pe pagina de Facebook.

Ce fonduri au fost alocate pentru sistemul educațional din România

În contextul începerii noului an școlar, Guvernul României a adoptat mai multe acte normative. Au fost alocați 175 de milioane de euro pentru acest sector. Din această sumă, cu 100 de milioane de euro vor fi achiziționate 500.000 de tablete . Pentru echipamentele de protecție și cele sanitarea au fost alocați 50 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, pentru containerele sanitare şi de suport educaţional vor fi plătiți 25 de milioane de eruo.

„În ședința de Guvern de astăzi am adoptat o OUG care prevede decontarea prin Ministerul Fondurilor Europene a achiziției de 500.000 de tablete, achiziții făcute de către autoritățile publice locale sau inspectoratele școlare județene, tablete necesare pentru începutul de an școlar, iar această achiziție este în valoare de 100 de milioane de euro.

Ralu Țurcan, vicepremierul României, a anunțat că Guvernul a mai adoptat un proiect de lege prin care se va facilita deblocarea posturilor pentru personalul nedidactic din unitățile de învățământ (medici și asistenți de medicină școlară și pentru asistenții comunitari).

„În același proiect am clarificat procedura prin care se pot suspenda cursurile școlare în situația de extindere epidemiologică în comunitate”, a mai spus Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *