Ministerul Sănătății a anunțat, pe pagina oficială de Facebook, că vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca pot fi administrate și persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul bolii.
Potrivit Strategiei Naționale de Vaccinare, românii bolnavi de diabet se pot imuniza acum, în etapa a 2-a. De altfel, specialiștii le recomandă acestor pacienți să se vaccineze, în special pentru a fi feriți de o formă severă a bolii.
„Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte importantă pentru pacienţii cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a face o formă severă a bolii. Pacienţii cu diabet au fost incluşi în studiile clinice ale celor trei companii, fără a fi înregistrate probleme de siguranţă”, a anunțat Ministerul Sănătății pe pagina de Facebook.
Ce reguli trebuie să respecte diabeticii
După ce li se administrează serul, cei bolnavi de diabet trebuie să respecte câteva reguli de bază, pentru a evita eventualele efecte adverse care pot să apară.
„În primele 48 de ore după vaccinare, este recomandat ca pacienții cu diabet să își monitorizeze cu atenție glicemia și să se hidrateze adecvat”, a mai precizat Ministerul Sănătății.
Virgil Musta: „Este contraindicat celor care au în antecedente șoc anafilactic“
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a precizat că vaccinul anti-Covid are contraindicații pentru mai multe categorii de persoane, însă una singură este categorică. Astfel, serul nu este recomandat persoanelor cu reacție alergică severă la componentele vaccinului, în special la polietilen glicol, a spus medicul, potrivit Radio Timișoara.
„Contraindicații relative prezintă cei care au în antecedente șoc anafilactic sau reacții alergice severe sau care la prima doză au prezentat o reacție alergică, este recomandabil să se ia legătura cu medicul alergolog pentru a lua decizia comună. Mai sunt precauții care trebuie luate la cei cu tratament anticoagulant și mai este o contraindicație relativă și anume persoane cu infecție febrilă, ceea ce înseamnă febră peste 38,5 grade. Acestea ar fi recomandabil să amâne vaccinarea până după trecerea puseului febril”, spune medicul Virgil Musta.
Virgil Musta, despre vaccinarea diabeticilor: „Trebuie vaccinați pentru că reprezintă factori de risc“
Patologiile pentru care se recomandă vaccinarea sunt multiple, mai explică medicul timișorean.
„Cei mai importanți sunt pacienții diabetici, pacienții cu obezitate și cu boli cronice cardiovasculare, boli cronice pulmonare, pacienții cu infecție HIV, cu ciroză hepatică sau cu insuficiență renală. Toate aceste patologii reprezintă indicație de vaccinare pentru că reprezintă factori de risc în evoluția bolii în cazul infecției cu SARS-CoV-2”, mai spune medicul Virgil Musta.
Radu Țincu: „Vaccinul anti-COVID-19 nu lasă sechele“
Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, a spus că vaccinul împotriva coronavirusului nu dă boli autoimune, așa cum s-a vehiculat.
„Această teorie a fost vehiculată şi cu alte vaccinuri, dar aceste seruri anti-COVID nu pot da boli autoimune. Dacă ar fi să comparăm, riscul e mai ridicat la vaccinurile vechi. Clar e mai bine să ne vaccinăm decât să ne îmbolnăvim şi să rămânem cu sechele, pentru că nimeni nu ne poate garanta ce formă de COVID-19 facem“, a menționat Radu Ţincu.