Prima pagină » Actualitate » Anunț făcut de Ministerul Educației: Când ar putea reveni elevii la școală

Anunț făcut de Ministerul Educației: Când ar putea reveni elevii la școală

23 nov. 2020, 11:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, a anunțat când ar putea reveni elevii la școală. Sorin Ion a declarat că elevii ar putea reveni în băncile școlilor după sărbătorile de iarnă, în luna februarie, odată cu începerea semestrului doi al anului școlar.

O decizie finală va fi luată în funcție de evoluţia situaţiei epidemiologice din România. Într-un scenariu pesimist, cursurile s-ar putea desfășura tot online, până la finalul anului şcolar. Cu toate acestea, în acest context, analfabetismul digital ar putea fi o problemă ce s-ar putea accentua.

„La acest moment, nu s-au pus în discuție examenele, asta și din cauză că sperăm ca lucrurile să se îndrepte în semestrul II și să se facă școala față în față. O schimbare ar însemna să dăm examene în sistem online, ceea ce e extrem de greu. Poate că nici nu ar trebui să luăm în calcul alt mod decât școala față în față. Și să nu uităm că anul trecut am organizat în condiții excelente examenele, tot în condiții de pandemie“, a declarat Sorin Ion.

Programele școlare pentru liceu, după alegeri

Noul secretar de stat a lăsat de înțeles că noile programe școlare vor fi publicate undeva după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

„Programele școlare pentru liceu reprezintă prioritatea Ministerului Educaței în acest moment. Acestea sunt în curs de finalizare și foarte curând vor fi publicate spre consultare publică. Sunt mai multe variante“, a precizat Sorin Ion.

Ministerul Educației va trebui să aplice, începând cu anul școlar 2021-2022, o nouă programă școlară la liceu. Înnoirea curriculară a ajuns până în prezent la nivelul clasei a VIII-a, iar modificările în curricula de liceu trebuie operată cât mai curând deoarece materiile pe care elevii vor trebui să studieze la liceu trebuie să fie în concordanță cu ceea ce știu din gimnaziu. Până în prezent, însă, cu un an înainte de aplicare, proiectele de programe școlare nu au fost lansate în dezbatere. Potrivit sursei citate mai sus,

Probleme mari la cursurile ținute online

Mulți profesori din România nu reușesc să susțină orele fie din cauza lipsei de conexiune la internet sau a accesului la device-uri. Lider al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, a recunoscut că sunt multe probleme în sistemul de învățământ online în România.

„Treaba asta trebuia rezolvată de minister, cu cursul de formare. Cine a fost pregătit pentru a preda online? Sunt 8 luni de zile de când a început pandemia, deci era timp suficient pentru organizarea acestor cursuri. Situația cu echipamentele este dezastruoasă. Niciun profesor nu a primit vreun echipament. Legea este din iulie în Monitor și niciun leu nu s-a alocat pentru laptopuri pentru profesori.

Fiecare lucrează cu ce poate. Cu telefoane, cu tablete. Conform ministerului, pentru cei care nu au acces la tehnologie, profesorii trebuie să multiplice materialele și să meargă acasă la elevi. La Călărași de exemplu… Asta este România reală. Există familii cu 5-6 copii, care trăiesc cu venitul minim. Situația este mai gravă decât pare”, a declarat Simion Hăncescu.

Măsuri propuse de Ministerul Educației

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a publicat un set de măsuri care au fost gândite atât pentru binele elevilor, cât şi ca ajutor pentru personalul didactic care nu are competenţe dezvoltate pentru utilizarea mediului online.

Conform acesteia, toți profesorii care au nevoie de îndrumare pentru învățarea online vor beneficia de webinarii, pentru fiecare materie, coordonate de experți din Ministerul Educației.

De asemenea, vor fi distribuite în țară încă 82.000 de tablete, iar copiii fără acces la internet vor primi acasă materiale didactice. În plus, va fi pus la dispoziție, la nivel de județ, un TelVerde pentru profesori, elevi și părinți, unde vor fi răspunsuri și soluții la probleme punctuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`